Artikelen

Golazo en A.S.O. gaan WK wielrennen 2025 in Rwanda organiseren

In 2025 wordt het WK wielrennen op de weg in Kigali, Rwanda georganiseerd. De Rwandese wielerfederatie FERWACY heeft Golazo en het Franse A.S.O. aangewezen als partners om het lokale organisatiecomité te ondersteunen bij dit WK. Afgelopen week tekende de drie partijen de overeenkomst voor deze opdracht. Het is de eerste keer dat de wereldkampioenschappen wielrennen in Afrika georganiseerd zullen worden. “We zijn vereerd om dit historisch sportmoment voor Afrika mee in goede banen te mogen leiden”, aldus Bob Verbeeck, CEO van de Golazo Groep.

Vacature bij Reddingsbrigade Nederland: Projectleider Maatschappelijke Diensttijd

Reddingsbrigade Nederland heeft een vacature voor Projectleider Maatschappelijke Diensttijd (32 uur / tijdelijk). Bekijk de volledige vacaturetekst hieronder:

Nieuwe vacatures in de sport bij: NTFU, KNGU en Team Sportservice Utrecht

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht.

Sportsector probeert sport en bewegen al op de formatietafel te krijgen

Na een korte rustperiode hebben de onderhandelende partijen PVV, NSC, BBB en VVD hun gesprekken over de formatie deze week voortgezet. Informateur Ronald Plasterk had voor het reces al aangekondigd dat ze buiten Den Haag zouden verder praten met elkaar. De sportsector had daar in een gezamenlijke brief slim op gereageerd door Sportcentrum Papendal aan te bieden als locatie voor een gezonde (in)formatie: “groen, rustig én uitnodigend om - als de besprekingen stokken - een balletje te trappen of te slaan”. Dat is door keuze voor het bekende Landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum nog niet aan de orde. Dat geldt in zekere zin ook voor de oproep aan Plasterk om sport en bewegen op de agenda te zetten.

"Samenwerking tussen alle disciplines is belangrijker dan ooit"

Sporters moeten zoveel mogelijk gezonde trainingsuren en wedstrijden kunnen hebben. Dat is de visie van de medische staf van NOC*NSF, zegt Maarten Moen, TeamNL hoofdexpert medisch. “Wie fysiek en mentaal gezond kan trainen, zal minder uitvallen en daardoor beter presteren.”

Gezocht: innovaties om te testen tijdens een sportevenement of festival

Sportonderzoekers en innovatieve ondernemers opgelet! Voor een speciaal programma van Sportinnovator en Innofest worden innovaties gezocht die een oplossing bieden om meer mensen te laten sporten en sportief te laten bewegen, of om de sport te verduurzamen. Deze innovaties krijgen de kans te testen tijdens een sportevenement of festival.

NLsportraad: 'zorgverzekeraars kunnen meer doen om bewegen te stimuleren'

De Nederlandse Sportraad heeft zich gebogen over de rol die zorgverzekeraars kunnen en willen spelen bij beweegstimulering. Hoewel deze rol voor de hand ligt, lijken verzekeraars vooral beperkingen te zien. In een brief aan alle bewindspersonen van het ministerie van VWS roept de NLSportraad hen daarom op om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars doen nu aan windowdressing, zo stelt de NLsportraad. Ze maken reclame met bewegen en sporten, maar verschuilen zich achter de Zorgverzekeringswet als wordt gevraagd om structurele preventiemaatregelen te financieren. Daarom moeten ze worden gestimuleerd om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, voordat de problemen in de zorg onhoudbaar worden.

Transfersoap in de wielerwereld: is het tijd voor een voetbaltransfersysteem?

Een heuse transfersaga in het wielrennen: het Belgische toptalent Cian Uijtdebroeks maakt per 1 januari 2024 de overstap van Team BORA-hansgrohe naar Team Visma | Lease a Bike (voorheen Team Jumbo-Visma). Het blijkt een gevoelige overstap. Direct na de aankondiging stelt Team BORA dat er geen sprake is van een transfer en claimt dat de renner nog minimaal een jaar vast zit aan zijn contract. Hoewel transfers in andere sporten zoals voetbal schering en inslag zijn, komt dit in de wielrennerij aanzienlijk minder voor. Daarom neemt Martin Bax in deze bijdrage het transfersysteem in het internationale wielrennen onder de loep.

"Als voorzitter van de NLsportraad moet je de tango kunnen dansen"

Toen Michael van Praag in 2016 aantrad als voorzitter van de Nederlandse Sportraad wist hij dat dit een andere rol was dan zijn eerdere bestuurlijke functies. Het is voor een adviesraad altijd maar afwachten wat met de goedbedoelde en stevig onderbouwde adviezen wordt gedaan. Nu Van Praag na acht jaar afscheid neemt bij de NLsportraad vindt hij het evengoed teleurstellend dat dat ene grote advies voor een sportwet nog geen navolging krijgt. "Sport en bewegen heeft in Den Haag geen prioriteit", is zijn bittere conclusie. Maar lees dat niet als gelatenheid. Zijn opvolger zal wat hem betreft met dezelfde sportmentaliteit ten strijde gaan.

De naïviteit voorbij? Over sport, moraal en cynisme

Met een WK Voetbal in Saoedi-Arabië op komst in 2034 na het al omstreden WK in Qatar, is het moeilijk om niet in cynisme te vervallen, stelt Sandra Meeuwsen (sportfilosoof en directeur van ESPRIT). In haar column zet ze uiteen wat te doen tegen de implosie van de moderne sport. "Met cynisme red je het niet als mens in deze tijd, en zeker niet als topsporter."

'Buiten spelen = buiten bewegen' in Oss begint bij de ouders

Meer mensen aan het sporten of sportief bewegen krijgen, dat is de grote opdracht waar Nederland voor staat. Dat vraagt ook om nieuwe oplossingen die veelal gericht zullen zijn op gedragsverandering. Sportinnovator stimuleert daarom vanuit het programma sociale innovaties die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen van dit moment. In een zesdelige serie lichten we projecten uit die meer mensen in beweging kunnen brengen en behouden. Aflevering 4: Living Lab Vitaal Oss, waar ouders, buurtsportcoaches als 'pleinfluencer' en scholen een sleutelrol krijgen om kinderen meer buiten te laten spelen en bewegen.

Tijdens het eerste WK voor clubteams haalde de politie twee spelers van het veld

Het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs gaat deze week in Saoedi-Arabië van start. Het eerste WK voor clubteams werd in 1951 gehouden in Brazilië, toen nog Copa Rio geheten. Het werd een tumultueus toernooi, waarbij zelfs de politie moest ingrijpen.

"Prestatiegedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand"

Een topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar hij of zij kan het niet alleen. Ook de bijdrage vanuit de wetenschap is cruciaal. TeamNL onderscheidt daarom zes verschillende expertisegebieden waarop de topsporters ondersteuning kunnen krijgen: medisch, voeding, prestatiegedrag en mentale gezondheid, topsportcultuur, strength & conditioning en sport science. Eefje Raedts is, nadat ze in 2016 al onderdeel werd van het expertdomein prestatiegedrag en mentale gezondheid, sinds 2022 de TeamNL hoofdexpert op dit vakgebied.

Joop Alberda terug bij Lycurgus, de volleybalclub waar hij het vak leerde

Als algemeen directeur is Joop Alberda drukdoende met de professionalisering van de Groningse volleybalclub Lycurgus, die begin november werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nova Technology en omgedoopt in Nova Tech Lycurgus. "Kijken hoe we de transitie kunnen maken van een verenigingsconstructie naar een bv, met alle consequenties die daarbij horen. Die slag moet op 1 mei zijn afgerond."

Van diepe dalen naar sportieve hoogtepunten

SPECO-student Jelle van de Kruijs deed afgelopen jaar in opdracht van BrabantSport onderzoek hoe Uniek Sporten Brabant mensen met een psychische aandoening in beweging kan brengen. Hij maakte daarvoor een uitgebreid communicatieplan om die specifieke doelgroep te bereiken, informeren en te motiveren via een loket van Uniek Sporten een passende sport te zoeken. Voor zijn eindscriptie ontving hij de SPECO-award, een onderscheiding van de Businessclub Vrienden Van SPECO (BVVS), omdat hij had laten zien dat hij een "een uitermate lastige bestuurlijke/organisatorische context helemaal eigen heeft gemaakt", aldus de jury. In dit artikel deelt hij zijn bevindingen uit het onderzoek.