Artikelen

Wat verdient een trainer in het amateurvoetbal?

Verenigingen in het amateurvoetbal geven meer uit aan de vergoedingen voor het technisch kader. Dat is een van de opvallende conclusies uit het onlangs gepubliceerde benchmarkrapport 'Vergoedingen amateurvoetbal 2023/’24'. In dit onderzoek dat NMC Bright samen met de KNVB uitvoerde, geeft meer dan de helft van de clubs aan dat hun vergoedingen omhoog zijn gegaan. Het is de derde keer dat het onderzoeksbureau de vergoedingen in het amateurvoetbal in kaar heeft gebracht. Dit keer werden naast trainers ook Hoofden Opleiding, futsaltrainers, keeperstrainers en verenigingsmanagers meegenomen.

Tom van ’t Hek wordt nieuwe voorzitter NLsportraad

Tom van ’t Hek wordt per 1 augustus aanstaande de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Van ’t Hek volgt daarmee Michael van Praag op die in december na acht jaar afscheid nam als voorzitter van het adviesorgaan op het gebied van sport en bewegen.

Geluid in gymzaal vaak te hard: gymleraren lopen risico op gehoorschade

Moe, met hoofdpijn en overprikkeld thuiskomen na een dag lesgeven in een ‘galmbak’. Al jaren klagen gymleraren over slechte akoestiek in gymzalen. Nu blijkt uit onderzoek van Fontys Hogescholen dat in veel gymzalen het geluid inderdaad te hard is tijdens de gymles. En zelfs boven de wettelijke veilige geluidsnorm van 80 dB uitkomt.

Waar is de sprankeling?

"Sport gaat niet vanzelf", is het motto van de campagne van de sportsector om de politiek meer in beweging te krijgen. Dat campagnemateriaal is al veelvuldig gebruikt: in de verkiezingstijd, bij het begin van de formatie en afgelopen week nog voor het wetgevingsoverleg Sport in de Tweede Kamer van maandag 12 februari. Marjan Olfers schreef in haar column voor het vakblad Sport & Strategie dat ze bij al die oproepen iets kenmerkends voor de sport mist: de sprankeling.

Het idee voor een blauwe kaart in het voetbal is al vijftig jaar oud

In de internationale voetbalwereld is een discussie losgebarsten over de invoering van een blauwe kaart. Alle voor- en tegenargumenten zijn al bekend, omdat dit debat in 1974 ook werd gevoerd.

'Het Kasteel' van Sparta wordt grootschalig verduurzaamd

‘Het Kasteel’, één van de oudste voetbalstadions van Nederland wordt dit jaar grootschalig verduurzaamd. Dit project omvat de installatie van een Warmte-Koude Opslag (WKO)-systeem en de plaatsing van zonnepanelen. Deze grootschalige verduurzaming wordt mogelijk gemaakt door langdurige samenwerking tussen Essent en Sparta Rotterdam, die vorige week voor de komende 30 jaar is vastgelegd.

"De vechtsporten gaan met nieuwe bond echt volwassen worden"

"Op dit moment is men bezig om een organisatie op te bouwen, zodat er over een aantal maanden een volwaardige bond actief kan zijn", vertelt Barry Smit, doelend op de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). Vanuit zijn werk bij de Nederlandse Vechtsportautoriteit begeleidden hij en zijn collega’s afgelopen jaar de oprichting van deze nieuwe sportbond. Negen bestaande vechtsportorganisaties, die zich bezig hielden met kickboksen, Thaiboksen en Mixed Martial Arts (MMA), gaan hierin op. "In deze drie sporten bestonden zo’n veertig jaar lang een stuk of tien vooral elkaar beconcurrerende organisaties, zonder enig overzicht. Er was heel weinig sprake van samenwerking. Die tijd is nu voorbij."

'Nederland heeft een staatssecretaris voor sport en bewegen nodig'

'Nederland, sta op!' is de titel van een nieuw advies van de Nederlandse Sportraad. Die opdracht is vooral aan de overheid, zo valt op te maken uit de ondertitel: ‘maak dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend’. Bewegen moet overal in de dagelijkse praktijk een vanzelfsprekend onderdeel worden, vindt de NLsporaad. Op scholen en op de kinderopvang, in de woon- en leefomgeving, binnen de zorg en binnen de werkomgeving. Om te zorgen dat Nederlanders dagelijks voldoende bewegen wordt het kabinet opgeroepen om de regie te pakken. De eerste stap voor een nieuw te vormen kabinet is het aanstellen van een staatssecretaris voor sport en bewegen. Deze staatssecretaris coördineert een langetermijnstrategie, inclusief financiering, waaraan meerdere ministeries meewerken.

Nu in het vakblad: Jan de Jong wil Haagse lobby voor Eredivisie verstevigen

In de onlangs verschenen nieuwe editie van vakblad Sport & Strategie blikt Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, in een uitgebreid interview terug op een productief jaar met onder andere . Eerst kwam hij namens de eredivisieclubs een nieuw mediacontract overeen met sportzender ESPN. Kort daarna trad hij toe tot het bestuur van European Leagues, waarmee hij zich mengt in de strijd om de verdeling van de miljoenenopbrengst uit de Europese competities. Om zo de Nederlandse clubs nog rijker te maken. Behalve economische belangen van clubs, benoemt De Jong in hetzelfde interview ook de politieke lobby. Die is volgens hem hard nodig, want in Den Haag wordt de Eredivisie nog vaak als 'lastig' gezien.

Nieuwe vacatures in de sport bij: NOC*NSF, Topsport Amsterdam en NOB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht.

Run op TeamNL Huis Parijs: helft kaarten al weg in voorverkoop

Bij de start van de officiële kaartverkoop voor het TeamNL Huis, hebben al tienduizenden Nederlanders een plaatsbewijs in huis. Zij hadden zich laten registreren om in de voorverkoop tickets te kunnen aanschaffen. Het programma in het Olympische TeamNL Huis in Parijs wordt veelzijdig. Naast het meebeleven van wedstrijden en huldigingen van de sporters, zijn er kinderactiviteiten en is er een exclusieve overnachting mogelijk ín het Huis.

Institutionele moed en voetbal?

Marc Overmars liet deze week weten dat hij in beroep wil gaan tegen de wereldwijde schorsing die de FIFA hem oplegde. Deze kwestie grijpt Roxanna van Erp, Transitiecoach bij het Embedded Ethics Team van ESPRIT, in haar eerste column aan om het begrip ‘institutionele moed’ te duiden. “Om een cultuuromslag te maken binnen bijvoorbeeld het gehele voetbalsysteem is er meer nodig dan rotte appels overgooien.”

Nederland deed in 1924 niet mee aan de eerste Olympische Winterspelen

Op 25 januari 1924 begonnen in het Franse Chamonix de eerste Olympische Winterspelen. Dit historische moment van precies honderd jaar geleden was zonder Nederlandse sporters.

"Door moeilijke issues in de sport te bevragen wil ik iets in beweging zetten"

Sandra Meeuwsen schreef in december haar laatste column voor Sportenstrategie.nl. Binnen het Erasmus Center for Sport Integrity & Transition (ESPRIT) waar zij leiding aan geeft, vond ze direct twee waardige opvolgers voor deze plek. Roxanna van Erp en Aldo Houterman zullen om de maand hun eigen licht laten schijnen op actuele ontwikkelingen in de sport. Van Erp, lid van het Embedded Ethics team van ESPRIT, trapt deze reeks af. Daarom stellen we deze nieuwe columnist eerst even voor. Wat bepaalde haar blik op de sport?

Talentboek Brabant geeft Brabants sporttalent een podium voor donateurs

Door de grote vraag naar financiële steun vanuit individuele, regionale talenten, lanceert BrabantSport samen met het Yvonne van Gennip Talent Fonds een crowdfundingplatform. Met het crowdfundingplatform krijgen Brabantse talenten de kans om hun dromen zonder financiële tekortkomingen te verwezenlijken.