Artikelen

Honderd jaar geleden begonnen de vorige Olympische Spelen in Parijs

Parijs bereidt zich voor op de eerste Olympische Spelen in precies honderd jaar. Ook in 1924 was de Franse hoofdstad gastheer, tot nu toe voor de laatste keer. De Notre Dame was destijds het decor van een ceremoniële zegening.

De Olympische rollercoaster van Joost Luiten crasht alsnog

Wie mag zijn of haar land vertegenwoordigen in Parijs? Met de Olympische Spelen voor de deur zijn er voor veel atleten dromen uitgekomen, maar voor andere sporters is het doek gevallen. Op voorhand zou men denken dat deze beslissingen, hoewel altijd gepaard gaande met veel teleurstelling, rechtvaardig en objectief tot stand komen. Aangezien er duidelijke criteria zijn waaraan voldaan moet worden om geselecteerd te worden. In de praktijk kan dit helaas anders uitvallen, zoals de Nederlandse golfer Joost Luiten aan den lijve heeft ondervonden. Kjell Klomp, juridisch adviseur van Vissers Legal, geeft uitleg bij dit voorbeeld.

Twee jaar na EK Petanque zorgt 'Boules in je buurt' nog voor meer verbinding

Precies twee jaar geleden stond ’s-Hertogenbosch in het teken van de Europese Kampioenschappen Petanque. Niet alleen op de Parade aan de voet van de Sint-Janskathedraal werd toen aan petanque gedaan. Deze sport bleek bij uitstek geschikt om maatschappelijke impact te maken en voor nieuwe ontmoetingen te zorgen. Jeu de boules werd al tijdens het EK ingezet om de eenzaamheid terug te dringen en de sociale cohesie in wijken te vergroten. Dat heeft nu een bewezen interventie opgeleverd met een eigen platform: Boules in je Buurt.

Vacature gemeente Amsterdam: Beleidsadviseur verhuur accommodaties

De gemeente Amsterdam heeft een vacature voor een Beleidsadviseur verhuur sportaccommodaties. Bekijk de volledige vacaturetekst hieronder:

Ruimte voor Sport speerpunt in toekomstvisie KNLTB

De KNLTB bestaat dit jaar 125 jaar. Hoewel heel 2024 een feestelijk jaar is, werd het indrukwekkende jubileum vorige maand uitgebreid gevierd op het NTC in Amstelveen. Midden in het feestgedruis werd echter ook een even belangrijk als zorgwekkend thema aangesneden: ruimte voor sport in Nederland. Die ruimte staat onder druk, terwijl het zo belangrijk is dat iedereen in zijn eigen omgeving kan sporten, zo onderstreepte spreker en lector Impact of Sport Koen Breedveld nog maar eens. De KNLTB beseft dat als geen ander. Het is precies de reden dat de bond nog niet zo heel lang geleden het programma Ruimte voor Tennis en Padel startte.

"Bedrijven willen zich nog steeds graag associëren met succes, topsport en emotie"

Lobke Berkhout is als vijfvoudig wereldkampioene in de 470-klasse en olympisch zilver en bronzen medaillewinnaar een van Nederlands meest succesvolle zeilsters. Na haar sportcarrière is ze in 2022 als sponsormanager gestart bij Nederlandse Loterij. Natuurlijk staat Parijs 2024 daarbij op dit moment centraal. "In een olympisch jaar komt alles samen wat je de jaren daarvoor hebt opgebouwd."

Wat te doen met het Oranje Kapitaal?

Het EK Voetbal is voorbij; tijd voor reflectie. Door het EK-succes hebben we ons oranje kapitaal flink uitgebreid, stelt docent-onderzoeker bij de HAN Jelle Schoemaker. Met de uitschakeling van oranje in de halve finale barstte de zeepbel, daarom moeten we ons nu bewuster worden van de waarde die het kan hebben en welke gevaren daaraan verbonden zitten, schrijft de sporteconoom in een column.

Oproep drie adviesraden aan nieuw kabinet: "Zorg voor gezond bewegen"

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over het gezondheidsbeleid van het nieuwe kabinet. Zij geven in een gezamenlijke brief aan hoe het kabinet concreet kan bijdragen aan de eigen ambitie uit het hoofdlijnenakkoord om preventie meer centraal te stellen, inclusief sport en bewegen. Doel van het kabinet is om hiermee de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.

Sportstad Rotterdam inspireert en motiveert met topsportevenementen

Topsportevenementen in Rotterdam hebben tussen 2010 en 2023 een sterke impuls gegeven aan de trots en activiteit van haar inwoners. Dit blijkt uit een recente analyse van de sociale en economische impact van bijna 500 evenementen. Terwijl de sportzomer op volle toeren draait, benadrukken Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam hoe deze evenementen bijdragen aan een actieve en trotse stad. Van de Marathon tot roeiwedstrijden en evenementen in Ahoy; Rotterdam inspireert en motiveert.

KNLTB en Super Chill vergroten mentale weerbaarheid tennisjeugd

Tennisbond KNLTB, stichting Super Chill en BrabantSport Fonds bundelen de krachten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Kinderen ervaren steeds meer stress, prikkels en prestatiedruk. Bij een individuele sport zoals tennis komt dat extra duidelijk naar voren. De top van het Nederlandse tennis, onder wie Jacco Eltingh en Kiki Bertens onderschrijven het belang hiervan en gunnen jonge spelers meer plezier op de baan. Tijdens de afgelopen Libéma Open in Rosmalen startten de partijen een pilot, waarin Brabantse tennisclubs en -coaches speelse en rustgevende oefeningen inzetten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Honderd jeugdspelers maakten zo in verschillende clinics laagdrempelig kennis met mentale training.

Meer groen op het sportpark als kans voor de toekomst van de sport

"Jullie zijn de koplopers voor een natuurinclusieve sport", zei Koen Beelen aan het begin van de Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties op Papendal op 26 juni. De kwartiermaker natuurinclusie bij NOC*NSF vond de volle zaal met ruim honderd geïnteresseerden veelzeggend. "Ik zie dit als een heel mooi begin. We moeten echt durven stappen te gaan zetten, anders gaan we de wereld niet beter achterlaten voor onze kinderen." Tijdens het congres werd duidelijk dat het thema natuurinclusiviteit nog in de kinderschoenen staat, maar vooral dat de verbinding tussen natuur en sport een grote kans vormt voor de toekomst van de sport.

Na het WK van 1974 werd een bordesfoto gemaakt met het Nederlands elftal

Op 8 juli 1974 werd het Nederlands elftal gehuldigd voor de prestaties op het WK voetbal in West-Duitsland. Sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters hebben in Den Haag de politiearchieven van die dag gevonden.

Topsporters en coaches: 'Draai de geplande bezuinigingen op sport terug!'

Het nieuwe kabinet wordt dinsdag pas officieel geïnstalleerd, maar de eerste brandbrief viel vrijdag al op de mat bij aanstaand premier Dick Schoof. In de brief uiten 67 (oud)topsporters en coaches hun zorgen over de plannen van het toekomstig kabinet. Uit berekeningen van NOC*NSF en de KNVB blijkt dat de sport jaarlijks 45 miljoen euro gaat verliezen door verschillende maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord. De ondertekenaars van de brief vormen vanuit een brede coalitie tegen de bezuinigingen op de sport. Onder de brief staan onder andere de namen van: Sven Kramer, Suzanne Schulting, Diede de Groot, Rico Verhoeven, Pieter van den Hoogenband, Guus Hiddink, Joop Alberda en Sarina Wiegman.

Dit zijn de beste innovaties uit de Sportinnovator-centra

Sportinnovator heeft de 20 Sportinnovator-centra in Nederland uitgenodigd om hun beste innovatie te presenteren tijdens de Sportinnovator Play-Offs in Theater La Ligne in Sittard-Geleen, vlakbij het Brightlands Sportinnovator Center. De beste vier innovaties zijn beloond met een stimuleringsprijs van 20.000 euro per winnaar voor het opschalen, implementeren en/of in de markt zetten van de innovatie. Het gaat om: Fibby+, Slinger, Magic Trailz en NutriProfiel-Sport.

"Niets doen is geen optie meer"

Op dinsdag 28 mei organiseerde het Centrum Veilige Sport Nederland voor de derde keer het congres ‘Blijf je stil of praat je erover’. Met opnieuw een hogere opkomst dan vorig jaar, maakte de bijeenkomst op Papendal duidelijk dat het thema sociale veiligheid volop in beweging is. De deelnemers werden door plenaire sprekers en in interactieve workshops uitgedaagd vooral het gesprek over grenzen op gang te houden.