Artikelen

Gemeente Rotterdam toont maatschappelijke kansen met esports

Het verbinden van esports met maatschappelijke thema’s als vitaliteit en gezondheid ligt voor veel gemeenten en sportbonden misschien niet voor de hand. Toch wordt op verschillende plekken die combinatie al als logisch ervaren. De gemeente Rotterdam zet de komende jaren fors in op esports in combinatie met sport en bewegen. Tijdens het kennisevent EsportsX op 18 oktober in Ahoy zal wethouder Sven de Langen laten zien hoe Rotterdam maatschappelijke kansen benut met behulp van esports.

Ronde van Zuidoost Friesland toch slachtoffer van minder politie-inzet

De Ronde van Zuidoost Friesland gaat toch niet door. "Vanwege een tekort aan politie" , verklaart Marietje Holtrop de aanleiding van de afgelasting. De klassieker, de oudste in Friesland, stond voor 25 en 26 mei op de kalender van de KNWU. "De KNWU vindt het sneu en niet leuk. Maar verder is er niet op gereageerd", aldus de moe gestreden voorzitter annex coördinator van het tweedaagse evenement.

'Giovanni' van der Velde is nog altijd een held in de Giro

Over een week staat in de Giro d’Italia de rit over de Passo di Gavia gepland. Door de zware sneeuwval is het nog maar de vraag of het peloton de 2600 meter hoge reus zal passeren. In het wielergekke Italië denken ze bij de Gavia nog altijd aan de heroïsche beelden uit 1988 met Johan van der Velde. Dertig jaar na zijn spectaculaire einde als profrenner is hij daardoor nog altijd een held in de Giro – méér dan generatiegenoot Erik Breukink.

Meer signalen van seksuele intimidatie in de sport

In februari richtte NOC*NSF het Centrum Veilige Sport Nederland op. "Het centrum werkt", constateert Geert Slot, voorlichter van de sportkoepel. Dat blijkt uit de sterke stijging van signalen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag. In het verleden draaide het om vijf signalen per jaar. Maar na amper twee maanden sinds de oprichting van het meldpunt op Papendal was dat aantal al opgelopen naar meer dan tien. "Het gaat in dit geval om signalen die voor onderzoek worden doorgegeven aan het Instituut Sportrechtspraak (ISR) of bij bondstuchtcommissies terecht komen", nuanceert Slot

Nieuwe vacatures in de sport bij: Atletiekunie, KNLTB en Badminton Nederland

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Wagner lanceert Scholarship Program voor beste Sportkunde talent

Jaarlijks studeren ruim 900 studenten af aan de studie Sportkunde. Acht van hen dingen dit studiejaar mee voor een unieke kans om volgend jaar de Executive MBA Sport & Health van Wagner te volgen. Dat is de prijs die is verbonden aan het Wagner Scholarship Program, waarbij Wagner en de acht hogescholen die Sportkunde aanbieden op zoek gaan naar het beste Sportkunde talent van Nederland.

Hoe kan de sport duurzaam gedrag bereiken?

De grote opgave voor de sport op het thema duurzaamheid is het meekrijgen van sportverenigingen in het verduurzamen van sportaccommodaties. Die uitdaging vraagt om een gedragsverandering van betrokken partijen. Tijdens de Kennisdag Sport en Duurzaamheid, die de vereniging Sport & Gemeenten organiseert op 23 mei, zal gedragswetenschapper Reint Jan Renes daarom inzicht geven in de psychologie die bij de duurzame transitie komt kijken.

Idee uit 1923: het Circuit van Noordwijk

Het is nu echt zeker: volgend jaar wordt weer een Formule 1-wedstrijd verreden op het Circuit van Zandvoort. Dat werd vanochtend in Zandvoort bekendgemaakt. Als de geschiedenis iets anders was verlopen, was dat evenement op het Circuit van Noordwijk geweest.

Van A-diploma tot zwemvaardigheid: zwemmen in cijfers

Met de zomer in aantocht, trekken zwemliefhebbers niet alleen naar zwembaden, maar ook naar recreatieplassen en de zee. Een op de drie Nederlanders bezocht vorig jaar zomer een buitenzwemplek in Nederland. Kunnen zwemmen is in het waterrijke Nederland van levensbelang, maar hoe is het gesteld met de zwemveiligheid in Nederland? Het Mulier Instituut geeft antwoord op vijf vragen over zwemmen.

Nederlandse Loterij draagt 43,2 miljoen euro af aan de sport

Tijdens het jaarlijkse Afdrachtevenement maakte Nederlandse Loterij gisteren bekend dat de Nederlandse sport over 2018 43,2 miljoen euro afdraagt aan de Nederlandse sport. Deze investering in de sport, die via NOC*NSF en de aangesloten sportbonden loopt, valt dit jaar 1,5 miljoen euro lager uit. Vorig jaar was de afdracht aan de sport nog 44,7 miljoen euro. De Judo Bond Nederland kon nog op extra geldbedrag van 50.000 euro rekenen, omdat het met het project ZekerBewegen de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs won.

Minder inzet van politie dupeert vooral jeugdkoersen

De politie schroeft dit jaar de inzet van motoragenten bij wielerwedstrijden met twintig procent omlaag en die (eerste) bezuiniging dupeert tot nog toe twee evenementen. De Wim Hendriks Trofee in Zeeland moest zijn tweedaagse inkrimpen tot alleen de klassieker voor elite en beloften op zondag 28 april. En de voor 25 augustus geplande Omloop van Valkenswaard verdween eveneens van de kalender. "Het valt dit jaar nog reuze mee", concludeert Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU. Zo’n twee keer per week voert hij overleg met de politie om de schade in 2020 zoveel mogelijk te beperken.

Triathlonbond en Decathlon willen meer jeugd 'op triatlon'

In veel andere landen is het heel gewoon: kinderen en jongeren als actieve beoefenaars van de triatlonsport. In ons land zien we dat nog veel minder en daar moet verandering in komen, vindt de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Samen met partner Decathlon wordt de komende jaren flink ingezet op een toename van het aantal jeugdige triatleten.

Het einde van de voetbalzombie

N.E.C. en Cambuur spelen vrijdag de eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Play-offs met als inzet een plaats in de Eredivisie. Het idee voor zo’n nacompetitie komt uit Wageningen. Met de komst van die nacompetitie kwam de Eerste Divisie weer tot leven.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, KNVB en JBN

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

De commerciële kansen van ‘kleine’ sporten en events benutten? Kom naar de livesessie!

Het bereik, de media-aandacht en de commerciële kansen van giganten als de Champions League, de Formule 1 en de Olympische Spelen liggen voor de hand. Er gaan jaarlijks honderden miljoenen in om. Dat wil echter niet zeggen dat de ‘kleinere’ sporten en evenementen niet heel waardevol kunnen zijn voor commerciële partijen. Hoe? Die vraag wordt beantwoord tijdens de Sponsorreport livesessie ‘De Kracht van Klein’, tijdens de WK handboogschieten in Den Bosch op dinsdag 11 juni.