Artikelen

Oproep drie adviesraden aan nieuw kabinet: "Zorg voor gezond bewegen"

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over het gezondheidsbeleid van het nieuwe kabinet. Zij geven in een gezamenlijke brief aan hoe het kabinet concreet kan bijdragen aan de eigen ambitie uit het hoofdlijnenakkoord om preventie meer centraal te stellen, inclusief sport en bewegen. Doel van het kabinet is om hiermee de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.

Sportstad Rotterdam inspireert en motiveert met topsportevenementen

Topsportevenementen in Rotterdam hebben tussen 2010 en 2023 een sterke impuls gegeven aan de trots en activiteit van haar inwoners. Dit blijkt uit een recente analyse van de sociale en economische impact van bijna 500 evenementen. Terwijl de sportzomer op volle toeren draait, benadrukken Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam hoe deze evenementen bijdragen aan een actieve en trotse stad. Van de Marathon tot roeiwedstrijden en evenementen in Ahoy; Rotterdam inspireert en motiveert.

KNLTB en Super Chill vergroten mentale weerbaarheid tennisjeugd

Tennisbond KNLTB, stichting Super Chill en BrabantSport Fonds bundelen de krachten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Kinderen ervaren steeds meer stress, prikkels en prestatiedruk. Bij een individuele sport zoals tennis komt dat extra duidelijk naar voren. De top van het Nederlandse tennis, onder wie Jacco Eltingh en Kiki Bertens onderschrijven het belang hiervan en gunnen jonge spelers meer plezier op de baan. Tijdens de afgelopen Libéma Open in Rosmalen startten de partijen een pilot, waarin Brabantse tennisclubs en -coaches speelse en rustgevende oefeningen inzetten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Honderd jeugdspelers maakten zo in verschillende clinics laagdrempelig kennis met mentale training.

Meer groen op het sportpark als kans voor de toekomst van de sport

"Jullie zijn de koplopers voor een natuurinclusieve sport", zei Koen Beelen aan het begin van de Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties op Papendal op 26 juni. De kwartiermaker natuurinclusie bij NOC*NSF vond de volle zaal met ruim honderd geïnteresseerden veelzeggend. "Ik zie dit als een heel mooi begin. We moeten echt durven stappen te gaan zetten, anders gaan we de wereld niet beter achterlaten voor onze kinderen." Tijdens het congres werd duidelijk dat het thema natuurinclusiviteit nog in de kinderschoenen staat, maar vooral dat de verbinding tussen natuur en sport een grote kans vormt voor de toekomst van de sport.

Na het WK van 1974 werd een bordesfoto gemaakt met het Nederlands elftal

Op 8 juli 1974 werd het Nederlands elftal gehuldigd voor de prestaties op het WK voetbal in West-Duitsland. Sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters hebben in Den Haag de politiearchieven van die dag gevonden.

Topsporters en coaches: 'Draai de geplande bezuinigingen op sport terug!'

Het nieuwe kabinet wordt dinsdag pas officieel geïnstalleerd, maar de eerste brandbrief viel vrijdag al op de mat bij aanstaand premier Dick Schoof. In de brief uiten 67 (oud)topsporters en coaches hun zorgen over de plannen van het toekomstig kabinet. Uit berekeningen van NOC*NSF en de KNVB blijkt dat de sport jaarlijks 45 miljoen euro gaat verliezen door verschillende maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord. De ondertekenaars van de brief vormen vanuit een brede coalitie tegen de bezuinigingen op de sport. Onder de brief staan onder andere de namen van: Sven Kramer, Suzanne Schulting, Diede de Groot, Rico Verhoeven, Pieter van den Hoogenband, Guus Hiddink, Joop Alberda en Sarina Wiegman.

Dit zijn de beste innovaties uit de Sportinnovator-centra

Sportinnovator heeft de 20 Sportinnovator-centra in Nederland uitgenodigd om hun beste innovatie te presenteren tijdens de Sportinnovator Play-Offs in Theater La Ligne in Sittard-Geleen, vlakbij het Brightlands Sportinnovator Center. De beste vier innovaties zijn beloond met een stimuleringsprijs van 20.000 euro per winnaar voor het opschalen, implementeren en/of in de markt zetten van de innovatie. Het gaat om: Fibby+, Slinger, Magic Trailz en NutriProfiel-Sport.

"Niets doen is geen optie meer"

Op dinsdag 28 mei organiseerde het Centrum Veilige Sport Nederland voor de derde keer het congres ‘Blijf je stil of praat je erover’. Met opnieuw een hogere opkomst dan vorig jaar, maakte de bijeenkomst op Papendal duidelijk dat het thema sociale veiligheid volop in beweging is. De deelnemers werden door plenaire sprekers en in interactieve workshops uitgedaagd vooral het gesprek over grenzen op gang te houden.

Wilco van Schaik (NEC) "Wij blijven inzetten op heel veel contact met onze achterban"

De KNVB presenteerde afgelopen maand een nieuwe roadmap naar gastvrij en veilig voetbal voor het seizoen 2024/25. Het gaat daarbij om 50 (extra) maatregelen rond de veiligheid en aandacht voor een gastvrij ontvangst van (uit)supporters. Onderdeel van dat plan is dat de voetbalbond de overheid oproept om goed gedrag te belonen ‘met meer ruimte en minder restricties’. Dat uitgangspunt wordt door NEC al langer toegepast. De Nijmeegse Eredivisieclub zoekt nadrukkelijk contact met de achterban, legt algemeen Directeur Wilco van Schaik uit. "Wij gaan dit beleid doorzetten."

ASM-lesmodule laat kinderen tijdens schooltijd meer én veelzijdiger bewegen

Nederland is met zo’n negen uur per dag Europees kampioen stilzitten. Ook kinderen zitten te veel, ook tijdens schooltijd. Daarom ontwikkelde het Athletic Skills Model de lesmodule Schijf van 10! voor bewegen op de basisschool. Naar verwachting starten vanaf het nieuwe schooljaar zo’n 100 basisscholen met de nieuwe lesmodule. "Het doel is om veelzijdig bewegen in de klas te stimuleren en daarmee meer beweegtijd tijdens de dag te creëren."

Een EK-pool op het werk: mag dat zomaar?

Met het EK voetbal voor de deur duiken ze weer overal op: de voetbalpools. Een groot eindtoernooi is voor veel mensen een mooie gelegenheid om een sportweddenschap te plaatsen. De Kansspelautoriteit verwacht dan ook een toename aan weddenschappen en gokreclames deze sportzomer. Veel hoopvolle Nederlanders vullen in hun pool (soms tegen beter weten in) weer Nederland in als winnaar van het EK. Martin Bax, juridisch adviseur bij Vissers Legal, gaat in deze bijdrage in op de regelgeving over online sportweddenschappen en de vraag wat er allemaal wel en niet mag bij een EK-pool.

"Om het betaalbaar te houden moet iedereen meedoen"

Sinds 1 mei is het verplicht voor gemeenten om gebruik te maken van het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem voor sportaccommodaties. Dit certificeringssysteem van VSG en NOC*NSF is onderdeel van Sportinfrastructuur.nl, hét platform op het gebied van sportaccommodaties in Nederland. Dit nieuwe systeem is gebaat bij deelname van alle gemeenten in Nederland. Steeds meer gemeenten hebben al een account aangevraagd, maar de VSG ziet ook dat een groot aantal van haar leden dat nog niet hebben gedaan.

Vacature: Beleidsmedewerker Verenigingsondersteuning (0,6 - 0,8 fte)

Wil jij je inzetten om onze 147 lokale reddingsbrigades te ondersteunen in hun taak om de veiligheid in, op en langs het water te verhogen? Ben jij verbindend en behulpzaam? Heb jij daarnaast de benodigde kennis van verenigingsstructuren? Dan is dit dé afwisselende en uitdagende functie in een maatschappelijk relevant werkveld die jij zoekt!

'Door de sport, voor de sport'

Naar aanleiding van het Hoofdlijnenakkoord schreef Roxanna van Erp in haar column dat dit ‘crisismoment’ een mooie kans is voor een grote verandering in de financiering van de sport. Met een ingezonden brief reageert Arno de Jong, CMO Nederlandse Loterij, op haar opinie.

Kom alles te weten over natuurinclusieve sportlocaties

Sport en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groene omgeving kan sport en bewegen aantrekkelijker maken en zelfs uitdagen om in beweging te komen. Tegelijkertijd heeft de sport te maken met klimaatverandering, druk op de ruimte en duurzaamheidsvraagstukken. Over dit actuele thema wordt op 26 juni de Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties georganiseerd met praktijkdeskundigen en experts.