Artikelen

Nieuwe Europese energie om sport voor iedereen mogelijk te maken met innovaties

Bewegingsarmoede is niet alleen een Nederlands vraagstuk. In heel Europa wordt als antwoord op dit probleem naar innovaties gezocht om mensen te verleiden tot een actiever leven. Dit zijn vaak nog lokale projecten, terwijl deze oplossingen heel goed in meer landen toepasbaar kunnen zijn. Daarom organiseerde Sportinnovator tijdens de Paralympische Spelen in Parijs de Sports4All Innovation Summit. Dit congres was gelijk het startschot voor een missie om de komende vier jaar in Europees verband voor een versnelling te zorgen bij innovaties die meer mensen op ieder niveau aan het sporten en bewegen brengen.

Kom als coach meer te weten over teambuilding, omgaan met spanning en herstel

In het najaar van 2024 organiseert branchevereniging NLcoach een aantal bijeenkomsten met relevantie voor coaches en begeleiders binnen de sport- en onderwijswereld. Op de agenda staan workshops over het creëren van zelfvertrouwen, teambuilding en het omgaan met spanning bij sporters. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk duikt op 28 november in het thema herstel.

"Mijn medaille is pas echt compleet als iedereen dezelfde kans krijgt"

Paralympisch kampioenen en gouden medaillewinnaars Jetze Plat en Kimberly Alkemade hebben een krachtige boodschap voor de sportwereld: "Mijn medaille is pas echt compleet als iedereen dezelfde kans krijgt”. Beide sporters zijn een symbool van doorzettingsvermogen en succes en zetten zich nu nadrukkelijk in voor gelijke kansen voor mensen met een beperking in de sport. Plat en Alkemade zijn al een aantal jaar ambassadeurs van Fonds Gehandicaptensport.

De Flevopolder lijkt speciaal bedacht voor de triatlon

De triatlon bestaat vijftig jaar. De oudste editie van ons land is de Holland Triatlon, tegenwoordig de Challenge Almere-Amsterdam. Die triatlon kwam in 1981 van de grond omdat een Nederlandse militair toevallig in Duitsland aan een vijfkamp meedeed.

Leren flipperen als Gabrielzinho

De Paralympische Spelen in Parijs waren een vat vol krachtige verhalen. Sportfilosoof Aldo Houterman raakte gefascineerd door Gabrielzinho, een Braziliaanse zwemmer zonder armen en benen. Het liet hem nadenken over de vraag: wat is een volmaakt mens en hebben wij niet allemaal gebreken?

Deze nieuwe platforms verlagen drempels bij sport met een beperking

In Parijs zetten de sporters van TeamNL bij de Paralympische Spelen de ene na de andere topprestatie neer. Zij zijn ook allemaal met een eerste stap begonnen. Vooral het besef dat ze met hun beperking meer kunnen dan zij zelf denken of anderen van hun verwachten is daarbij vaak doorslaggevend. Voor sporters met een beperking überhaupt kunnen dromen van paralympisch goud, moeten zij vaak eerst nog allerlei drempels over om mee te kunnen doen. Om de sport toegankelijker te maken voor mensen met een beperking worden de laatste jaren steeds meer stappen gezet. Het nieuwe Uniek Sporten Thuis voor sporters en het Kennisplatform Sportondersteuning zijn daar goede voorbeelden van.

Jeugdfonds Sport & Cultuur ziet dalende armoedecijfers niet terug bij aanvragen

Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit daalt dit jaar volgens recente berekening van het CPB: van 7% in 2022 naar 4,7 in 2024. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur ziet die dalende armoedecijfers nog niet terug. Het fonds rapporteert namelijk juist een toename van 22% in het aantal aanvragen van gezinnen voor hulp bij de contributie voor sport en cultuur. Deze stijging gaat over de periode van januari tot en met juli 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2022.

"Wij horen als land op een positie tussen 5 en 10 in de medaillespiegel"

Vandaag beginnen de Paralympische Spelen van Parijs 2024 met een grote opening op de Champs Elysees en de Place de la Concorde. In een interview met vakblad Sport & Strategie blikt Eshter Vergeer, de chef de mission voor TeamNL, vooruit op deze Spelen. In het verleden omschreef de Volkskrant de nu 43-jarige vrouw uit Woerden als “boegbeeld, voortrekker en rolmodel” van de paralympische sport. Esther Vergeer was hét gezicht. Kwam zij ergens binnen, dan wist de wereld: we gaan het nu serieus over paralympische sport hebben. Die woorden waren destijds goed gekozen, erkent Vergeer. Pratend over zichzelf zegt ze, hintend op het verleden, met lichte zelfspot: "Ik ben de eeuwige ambassadeur."

Den Haag krijgt centrum voor innovaties in beachvolleybal

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag is al de thuisbasis van de Nederlandse beachvolleyballers. Als het aan de gemeente de gemeente Den Haag, de internationale volleybalbond FIVB en de Nevobo ligt, krijgt die centrale trainingsplek een grotere rol voor de sport. De drie partijen ondertekenden onlangs in Parijs een intentieverklaring voor de oprichting van het ‘Beach Volleyball Centre of Excellence and Innovation'. In dat centrum moet expertise en technologie worden samengebracht om het beachvolleybal internationaal naar een hoger plan te brengen.

Hoe kunnen Khelif, Petrillo en Semenya deelnemen aan een eerlijke sportcompetitie?

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs was veel te doen rond de gouden medaille van de Algerijnse bokser Imane Khelif. Door haar deelname laaide de discussie over gender in de topsport hevig op. Martin Bax, juridisch adviseur bij Vissers Legal, kijkt naar de juridische kant van genderregels van de internationale sportbonden en onderzoekt een mogelijke oplossing voor een meer inclusieve en eerlijke sportcompetitie.

"Een monocultuur is nergens goed voor, daar wordt niets beter van"

Het creëren van een gezonde leefomgeving is een per definitie domeinoverstijgend vraagstuk, aldus Vincent Luyendijk, strateeg en adviseur duurzaamheid in vakblad SPORTACCOM. Duurzame oplossingen kunnen alleen tot stand komen door samenwerking tussen enerzijds (sport)organisaties en gemeenten en anderzijds tussen gemeentelijke afdelingen. Haal schotten weg, vorm coalities, is zijn boodschap. “Onderliggend willen we allemaal hetzelfde en dat is dat mensen gezond en gelukkig zijn.”

Libéma Open serveerde gezondere voedingskeuzes

Al decennia is het een van de belangrijkste voorbereidingstoernooien in de aanloop naar Wimbledon: de Libéma Open in Rosmalen. Verschillende wereldtoppers geven er acte de présence. Zestigduizend bezoekers telde de afgelopen editie. Zij werden op allerlei plekken verleid om gezondere keuzes te maken qua eten en drinken. Die aanpak past in een bredere ambitie om een steeds duurzamer evenement te worden.

Eerste zomer TeamNL Sport Experience bracht 100.000 mensen in beweging

Een gratis multisportevenement voor jong en oud gekoppeld aan een topsportevenement in Nederland. Dat was het simpele recept van een initiatief van sportbonden, ondersteund door het ministerie van VWS en NOC*NSF: de TeamNL Sport Experience. Tijdens deze sportzomer kregen bezoekers bij de Eredivisie Beach, het EK Beachvolleybal en de Olympische Spelen in Parijs de kans om laagdrempelig kennis te maken met verschillende sporten in 7 steden. In totaal bracht de TeamNL Sport Experience zo in 65 dagen bijna 100.000 mensen in beweging.

"Maak niet kapot wat in jaren met zorg is opgebouwd!"

Met een recordaantal van 15 gouden medailles en een zesde plek in de medaillespiegel heeft TeamNL de Olympische Spelen van Parijs 2024 bijzonder succesvol afgesloten. De vraag is of het fundament onder dat topsportsucces in de toekomst nog overeind blijft met de voorgenomen maatregelen van het nieuwe Kabinet Schoof. In het onlangs verschenen vakblad Sport & Strategie (editie 3-2024) zetten Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF, en Lodewijk Klootwijk, directeur POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) in een dubbelinterview uiteen waarom de kabinetsplannen rampzalig zijn voor de sport. Van den Tweel: "De coalitiepartners zetten de bijl in de Nederlandse sportinfrastructuur en ondermijnen daarmee de basis van ons olympische en paralympische medaillesucces."

Athletic Skills zet ook voet op Engelse bodem

Na Nederland, België en Duitsland heeft ook Engeland haar eerste speelveld volgens ontwerp van het Athletic Skills Model (ASM). Vrijdag 19 juli werd in Portsmouth de PLAYCE Pompey geopend: de eerste veelzijdige en kleurrijke multi-skills activiteitenruimte van het Verenigd Koninkrijk. Het is ongetwijfeld niet de laatste PLAYCE buiten de landsgrenzen, want het ASM breidt uit met haar accommodaties en opleidingen in het buitenland.