Artikelen

"Onderzoek naar Sportwet belangrijk bij aanpak matchfixing"

"Matchfixing is een complex onderwerp, maar ik zet daar graag mijn tanden in", zei D66-kamerlid Jeanet van der Laan maandag aan het begin van het rondetafelgesprek matchfixing. Samen met Rudmer Heerema (VVD) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) had zij het initiatief genomen voor het gesprek waarbij verschillende experts uit de sport en de kansspelmarkt aan het woord kwamen. "Voor mij lag vanmiddag ook echt de vraag op tafel: wat hebben we van wie nodig om dit patroon te doorbreken", zei het Kamerlid direct na afloop. Ze kreeg geen pasklare antwoorden, maar wel de bevestiging dat de organisatie van de sport beter en anders moet.

NOC*NSF lanceert herziene Code Goed Sportbestuur voor alle sportbestuurders

Na vijftien jaar is de Code Goed Sportbestuur geactualiseerd. Tijdens een bijeenkomst in Arnhem werd deze herziene Code officieel gelanceerd door NOC*NSF. De nieuwe governance code voor de sportsector vervangt daarmee de dertien aanbevelingen voor goed sportbestuur en is van toepassing voor alle bestuurders en toezichthouders in de Nederlandse sport. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF, ziet de lancering als een volgende stap voor de sportspector.

"Met Uniek Sporten in de basis kunnen we nog meer paralympisch succes behalen"

Met 59 medailles en een vijfde plek in het landenklassement zijn de Paralympische Spelen van Tokio voor de Nederlandse ploeg bijzonder succesvol verlopen. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, zag dat de Nederlandse aanpak van TeamNL zijn vruchten heeft afgeworpen. Toch denkt hij het in Nederland qua doorstroming van talent beter en duurzamer kan. Door Uniek Sporten, het platform voor alle sporters met een beperking, een prominente plek in die structuur te geven, valt volgens hem nog meer winst te behalen voor de gehele gehandicaptensport van breedtesport tot topsport. "Uniek Sporten is de basis om mensen in beweging te krijgen. Dat leidt uiteindelijk ook tot meer topsporters."

De eerste Nederlander die Parijs-Roubaix won

Zondag wordt voor de 118e keer Parijs-Roubaix verreden. In 1964 won Peter Post als eerste Nederlander deze koers. De Amsterdamse slagerszoon reed in een recordtempo en had hierna de hoop wereldkampioen te worden.

Sportmerk KLABU verzacht het leven van vluchtelingen met sport

Het relatief nieuwe KLABU is in alle opzichten een bijzonder sportmerk te noemen. Oprichter Jan van Hövell begon het bedrijf vanuit een humanitaire ambitie: hij wil namelijk iedereen ter wereld toegang tot sport geven. KLABU richt zich daarbij specifiek op het aanbieden van sport voor de tientallen miljoenen mensen in vluchtelingenkampen. Door clubhuizen in vluchtelingenkampen te bouwen wil KLABU het leven van vluchtelingen met sport en bewegen draaglijker maken. Met een kledinglijn en samenwerkingen met grote organisaties als Paris Saint-Germain en game-uitgever EA Sports heeft het merk zich in korte tijd al op de kaart gezet.

Herman Ram benoemd tot nieuw bestuurslid KNGU

Eerder deze maand stopte Herman Ram na vijftien jaar als directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. De ervaren sportbestuurder heeft alweer een nieuwe uitdaging gevonden: gisteren werd hij benoemd tot algemeen bestuurslid van de KNGU. Hij gaat zich in die functie specifiek richten op governance, veilige sport en integriteit. Tegelijk met Ram werd ook Mariska van der Giessen toegevoegd aan het bestuur. Bij het Nederlands Handbalverbond (NHV) werd ook een nieuwe benoeming bekendgemaakt: Jaap Wals wordt daar de nieuwe algemeen directeur.

Miljoenennota 2022 geeft doorkijk naar de positie van sport in nieuw kabinet

Met een demissionair kabinet en een stroef lopende formatie werd de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota een ‘beleidsarme’ begroting. Het demissionaire kabinet kan alleen gerichte investeringen doen op de terreinen waar dat niet kan wachten, zoals op de grote maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, criminaliteit en de krapte op de woningmarkt. Toch valt tussen de regels door te lezen welke aandacht de sport de komende jaren kan verwachten van de overheid. NOC*NSF reageerde al positief op de plannen en gaf aan dat "de politiek nu aan zet is voor een energiek en gezond Nederland".

Innovaties gezocht om racisme in het voetbal buitenspel te zetten

De Rijksoverheid heeft Sportinnovator de opdracht gegeven een Challenge te openen voor bedrijven die met doorontwikkeling van (slimme) technologie kunnen bijdragen aan het tegengaan van racisme en discriminatie in voetbalstadions. Deze challenge voor bedrijven is een van die actielijnen van het aanvalsplan racisme & discriminatie ‘Ons voetbal is van iedereen’. Sportinnovator stelt voor deze challenge totaal 1,2 miljoen euro beschikbaar.

Het namenmonument van het Nederlandse voetbal

In Amsterdam is het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Iets vergelijkbaars deed de KNVB in 1949 voor de 2212 voetballers die waren omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam staat de naam van een legendarische Hongaarse voetballer genoemd, die bij de KNVB dan weer niet staat vermeld.

"Met stille diplomatie bereiken we meer"

Op 20 mei jl. kwam het inmiddels demissionaire kabinet met de boodschap dat het beweegbeleid prioriteit moet krijgen, maar boter bij de vis werd nog niet geleverd. Wordt het daarom geen tijd om de Nationale Sportweek (dit jaar van 17 tot 26 september) te ontdoen van zijn vrijblijvende karakter en op Prinsjesdag een Mars op Den Haag te organiseren? Erik Lenselink, manager Corporate Affairs van NOC*NSF: "Er met een gestrekt been ingaan is niet per se een effectieve strategie."

Nieuwe sportvacatures bij: NTTB, KNVB en KNHB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"De NOS-sportzomer heeft de waarde van sport bij de NPO maar weer eens bewezen"

Met onder andere het EK voetbal, de Tour de France, en de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio was het dit jaar een bomvolle sportzomer. Afgezien van het EK voetbal waren bij al die sportevenementen Nederlandse successen mee te beleven voor de thuiskijker. De NOS heeft die oranjezomer terug kunnen zien in de kijkcijfers. Met de sportuitzendingen werden in totaal 92% van de Nederlanders bereikt, wat neerkomt op 14,8 miljoen mensen die via de NOS-kanalen de sportzomer hebben beleefd. NOS-directeur Gerard Timmer kijkt met trots naar die resultaten van de omroep. Tegelijkertijd ziet hij onder die mooie cijfers ook nog een grotere betekenis voor de sport.

Slagvaardig verduurzamen met slimme sportveldinnovaties van Antea Sport

Bij het verduurzamen van hun accommodatie staren veel sportverenigingen zich blind op hun gebouwen. Waar ze echter aan voorbijgaan, is dat er ook tal van slimme mogelijkheden binnen handbereik liggen om hun sportvelden te verduurzamen. Antea Sport helpt deze verenigingen met vindingrijke en prijswinnende innovaties, waarmee ze op een relatief eenvoudige manier een groot verschil kunnen maken. Tijd voor een kijkje in de keuken bij de sportveldspecialist!

Hoe Haarlemse honkballers werden opgelicht door Italianen bij de Europa Cup

Het EK honkbal wordt deze week in Italië gehouden. Indien het Nederlandse team met succes zijn titel verdedigt, moet het wel even opletten of het de goede trofee ontvangt. In 1966 werden de Haarlem Nicols namelijk nog opgelicht door de Italianen na het winnen van de Europa Cup.

"Bij sportbeleid mag meer aandacht komen voor sociaal kwetsbaren"

Deze week wordt op het Utrechtse Jaarbeursplein een bijzonder sportevenement georganiseerd: de European Life Goals Games. In hetzelfde pop-up stadion waar eerder nog de Copa del Padel werd georganiseerd komen nu sociaal kwetsbare volwassenen in actie. Mensen die om allerlei redenen niet mee kunnen komen in de samenleving, hebben met een speciaal sportprogramma een duwtje gekregen om weer mee te doen. Voor de deelnemers is het meedoen een hoogtepunt waar ze nieuwe energie en inspiratie uit kunnen halen. Arne de Groote, directeur van Stichting Life Goals, wil zo ook de waarde laten zien van de lokale programma’s. "Ik geloof heilig dat sport een relatief eenvoudig instrument is met grote opbrengsten."