Theater in de voetbalkantine om gesprek over diversiteit en sociale uitsluiting te starten

Amateurvoetbalverenigingen kunnen met voorstelling 'Ik wou dat het weer weekend was' aan de slag met inclusiviteit

Racisme, homohaat en ongelijke kansen voor meisjes en vrouwen. Helaas komen deze zaken nog steeds voor in het (amateur)voetbal. Om het gesprek over diversiteit, inclusiviteit, sociale uitsluiting en de pijn van kwetsende uitingen te openen bij verenigingen, hebben de KNVB en theatergezelschap Live Your Story een speciale theatervoorstelling ontwikkeld. In Arnhem kwamen onlangs vijftig bestuurders, leden, vertrouwenspersonen en andere vrijwilligers van ruim twintig voetbalverenigingen samen om de voorstelling te bekijken en na afloop tijdens een workshop met elkaar in discussie te gaan.

In de voorstelling, ‘Ik wou dat het weer weekend was’, vertellen acteurs waargebeurde ervaringen van voetballers, variërend van een voetballer van kleur die zich niet thuis voelt op een overwegend witte voetbalclub en een non-binaire speler die in geen enkele kleedkamer welkom is, tot een meisje dat niet dezelfde kansen krijgt als de jongens op haar vereniging. Sommige voetballers zijn gestopt omdat ze de pesterijen niet langer wilden ondergaan. Andere spelen nog steeds, maar hebben het gevoel dat ze op hun club niet zichzelf kunnen zijn. “De acteurs spelen de voorstelling vanuit hun eigen ervaring of ervaringen vanuit hun omgeving. Dat maakt het heel krachtig’’, zegt Brian Donderwinkel. Hij is namens de KNVB verenigingsadviseur in de regio Arnhem en organiseerde de avond.

"Het voetbal is de maatschappij, de sport is enorm divers. Daarmee is voetbal ook een deel van de oplossing"

Riff Eline Roozeboom - Live Your Story

Riff Eline Roozeboom is oprichter van Live Your Story en ontwikkelde en regisseerde de voorstelling. “We maken verschillende voorstellingen, voor onder andere scholen. Met onze producties kaarten we een systeem van sociale uitsluiting aan. Dat we nu samenwerken met de KNVB is goud waard en een mooie gelegenheid om het onderwerp breed aan te kaarten. Het voetbal is de maatschappij, de sport is enorm divers. Daarmee is voetbal ook een deel van de oplossing", zegt ze.

Hoewel racisme en discriminatie serieuze onderwerpen zijn, is de voorstelling niet zwaar. Sterker nog, hij zit vol humor. Roozeboom: "Dat doen we bewust. Het onderwerp is precair, dus er moet ook lucht in zitten. De voorstelling zelf duurt zo’n 35 minuten en is een manier om daarna het gesprek op gang te brengen. Het stuk opent als het ware een luikje bij de aanwezigen om daarna tijdens de workshop aan de slag te gaan."

Voor de hele club

Die combinatie is een goede, zegt Donderwinkel. Hij merkte in Arnhem dat de voorstelling bij de aanwezigen emotie opwekte. "Mensen wilden daarna hun zegje doen. Er kwamen mooie discussies op gang. In de workshop waarin verschillende stellingen werden behandeld, zag je de erkenning van de problematiek bij veel aanwezigen. Er waren er die vooraf zeiden: 'zo erg is het toch niet?' Maar de voorstelling is gebaseerd op persoonlijke verhalen van echte mensen. Dat jij het zelf niet hebt meegemaakt, betekent niet dat het niet gebeurt. Dat laat de voorstelling heel krachtig zien."

Met de voorstelling en de workshop na afloop probeert Live Your Story meer handelingsbekwaamheid te realiseren bij de aanwezigen. "We willen graag concrete handvatten bieden aan alle geledingen binnen een club", zegt Roozeboom. "Voor de trainer die er wil zijn voor alle spelers in het team. Voor de speler die leert hoe die kan opkomen voor een teamgenoot en voor de bestuurder die weet welke keuzes er zijn. Het is vaak geen onwil, maar mensen weten niet altijd hoe ze sociale uitsluiting kunnen aanpakken."

Ook bij andere sporten

Inmiddels heeft Live Your Story de voorstelling een aantal keer gespeeld. De avond op Papendal, waar naast afgevaardigden van amateurclubs ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en de algemeen directeur van Vitesse Pascal van Wijk aanwezig waren, betekende het startsein voor meer voorstellingen in die regio. "Uiteindelijk is het de bedoeling om dit soort avonden bij de verenigingen zelf in de kantine te organiseren, met zoveel mogelijk leden erbij. We willen het onderwerp in de hele vereniging op de kaart zetten. Met deze avond hebben we aan vertegenwoordigers van clubs laten zien hoe de voorstelling en workshop in elkaar zitten", zegt Donderwinkel.

Inmiddels hebben zes voetbalclubs al aangegeven 'Ik wou dat het weer weekend was' naar hun vereniging te willen halen. In de toekomst zou Live Your Story de voorstelling ook bij verenigingen in andere sporten dan voetbal willen vertonen.

Stuur voor meer informatie een mail naar: ovivi@knvb.nl

Foto boven artikel: Hugo Spiekhout - Live Your Story
Foto bijeenkomst op Papendal: KNVB