Hoe sport de wereld een beetje mooier maakt

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF ziet dat sport veel meer aan de maatschappij bijdraagt dan alleen aan een betere gezondheid. Ze licht daarom in haar column een aantal voorbeelden uit van een sportbonden die voor een beter en mooier Nederland zorgen.

Sport is gezond voor lijf en leden; dat weet iedereen denk ik. Bewegen is in deze tijd wellicht belangrijker dan ooit. Of je nu jong bent of oud, of je een beperking hebt of niet. Ieders gezondheid is gebaat bij voldoende beweging. Maar sport en bewegen doet meer, dat zou je bijna vergeten als je alleen de sportpagina’s in de kranten volgt. Daar gaat het altijd over prestaties van teams of individuele atleten, die hun uiterste best hebben gedaan om wedstrijden winnend af te sluiten. Ik wilde het nu eens hebben over hoe sport in bredere zin bijdraagt aan de maatschappij, zowel door het actief sporten, als wel hoe de sport zich inzet voor een betere maatschappij. Het zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden, maar toch. Het blijft goed om te beseffen dat sport zoveel meer doet!

Wandelen tegen eenzaamheid

Denk eens aan wandelen. Dit brengt ook rust en een moment van sociaal samenzijn, want wandelen kan zo goed samen. Niet voor niets dat de wandelbond participeert in het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Wandelen is daarbij laagdrempelig, vrijwel iedereen kan het en je kunt het overal doen. Samen met je buren of met vrienden een rondje wandelen (hoe klein of groot ook) betekent ook elke keer weer een moment van sociaal samenzijn. Voor velen ‘normaal’, maar niet voor iedereen. En juist die laatste groep help je hier enorm mee. Zo wandel je jezelf gezond en ondersteun je ook nog een ander.

Stress verminderen

Ook vissen is een sport die midden in de maatschappij staat en positieve neveneffecten kent. Vissen is voor degenen die het doen vaak zeer ontspannend en helpt daardoor om stress symptomen te verminderen of te verhelpen. Je overgeven aan de dobber en de onvoorspelbare vissen draagt daarmee bij aan een betere mentale gezondheid. Ook Defensie heeft deze positieve neveneffecten onderkend en werkt samen met de Nederlandse Sportvisserijbond om soldaten met PTSS-klachten de rust te brengen die zij zo hard nodig hebben. Maar de bond doet meer. Zij werkt ook nauw samen met natuurbeheerorganisaties. Waar het beeld vaak is dat vissers de natuur verstoren, verricht de bond juist veel werk om de visstand op peil te houden en de kwaliteit van het viswater verder te verbeteren. Want juist de bond en haar vissers begrijpen dat je alleen de mogelijkheid blijft houden om te vissen als je zorgvuldig met de vis en z’n leefomgeving omgaat. Vissen doe je met respect naar dier en omgeving!

Beter fietslandschap

Dit zijn twee voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer. De Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) die zich nadrukkelijk ook hard maakt om fietspaden veilig (bijv. voldoende verlichting en heldere route aanduidingen) en toegankelijk te houden. Dit is voor iedereen fijn of je nu lid bent bij de NTFU of niet. En zo maken we met z’n allen het Nederlandse fietslandschap optimaal bruikbaar. En ook het watersportverbond, waar de zeilers en surfers onder vallen. Zij hebben in binnen- en buitenland helaas veelvuldig te maken met de ‘plastic soep’. Signaleren, lokaliseren van misstanden en vaak ook helpen met opruimen, helpt om ook hier het water schoner te maken.

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe sport bijdraagt aan een betere, leukere maatschappij. Want sport is sport, maar sport levert – naast gezondheid - ook nadrukkelijk een belangrijke bijdrage aan een ‘beter’ Nederland op meerdere facetten. En zoals het IOC het altijd zegt: ‘making the world a little bit better through sport’. Wat draag jij bij met jouw sport voor een betere wereld?