Nu in vakblad S&S: Tammy Parlour over de opkomst van vrouwensport

In de nieuwe editie van vakblad Sport&Strategie (editie 5-2022) komt een keur aan internationale prominenten uit de sport voorbij. Het coverinterview van hoofdredacteur Frans Oosterwijk is met Tammy Parlour van het invloedrijke Britse Woman’s Trust. Zij spreekt over het groeiende potentieel wat zij ziet voor vrouwensport. Verder ook een uitgebreid interview met IOC-lid Pierre-Olivier Beckers-Vieujant over de Spelen van Parijs 2024 en een debat met twaalf Nederlandse sportonderzoekers over het thema sportswashing.

Tammy Parlour besloot zich na de Olympische Spelen van Londen 2012 in te te zetten voor de positie van vrouwen in de sport en richtte Women’s Sport Trust op. Wat begon als een liefdadigheidsorganisatie die sportende vrouwen praktisch te hulp schoot, is uitgegroeid tot de meest invloedrijke vrouwensportorganisatie in Groot-Brittannië. Een alom gewaardeerde, onafhankelijke organisatie die niemand uitsluit. Doel: een nieuw en opwindend beeld van vrouwensport neerzetten en daar zo veel mogelijk partijen warm voor maken, zodat het potentieel van vrouwensport en vrouwelijke sporters optimaal benut wordt.

Vrouwelijke rolmodellen

Voor dat doel besloot het WST al snel de focus op topsport te leggen om zo meer vrouwelijk rolmodellen te creëren, vertelt Parlour. "Ik gloof dat het zichtbaar maken van vrouwensport en van vrouwelijke topsporters óók leidt tot meer participatie van meisjes en vrouwen in de breedtesport. Als je andere vrouwen succes ziet behalen, ga je zelf ook denken: Het is ook oké voor mij om te gaan sporten. ‘Verhoog de zichtbaarheid, zodat vrouwensport normaal wordt’, dat werd in een notendop de doelstelling van WST."

Hoe staat Parijs 2024 ervoor?

Een pagina verder in het vakblad gaat Hans Vandeweghe in gesprek met zijn landgenoot en IOC-lid Pierre-Olivier Beckers-Vieujant over de komende Olympische Spelen van Parijs 2024. Minder dan twee jaar voor een erg gedurfde openingsceremonie op de Seine maakt Sport & Strategie een eerste stand van zaken op met het Belgisch IOC-lid dat de werkzaamheden van Parijs namens het Internationaal Olympisch Comité overziet. "Parijs 2024 zal niet met de Franse slag worden georganiseerd", zegt hij.

Sportswashing

Verderop in het vakblad valt een debat over sportswashing: een sportvriendelijk imago opbouwen om misstanden te verhullen. Aanleiding was de oproep van de Canadese sportonderzoeker Declan Hill aan westerse sportwetenschappers en -onderzoekers om openheid te geven over financiering en sponsoring vanuit landen als Qatar, Rusland, China en Saoedi-Arabië. Ook adviseert hij zijn collega’s om geen congressen en bijeenkomsten meer te bezoeken of voordrachten te houden in landen die de persvrijheid en de mensenrechten aan hun laars lappen. Sport & Strategie vroeg aan elf Nederlandse sportonderzoekers en voormalig Volkskrant-journalist John Volkers hoe de sportwetenschap om moet gaan met het fenomeen sportswashing.

Verder in dit nummer:

  • Cultuurhistoricus Léon Hanssen: "Is voetbal nog spel?"
  • KNLTB: van monopolist naar verbinder
  • GiveMe5 strijdt voor beweging tijdens de vmbo-schooldag

Lees meer over de inhoud van dit nummer bij Vakblad of: