Artikelen

In één ochtend bijgepraat over alle nieuwe kennis rond jonge sporters

Op 15 november organiseert NLcoach samen met kennispartner Topsport Topics een nieuwe editie van het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk met als thema 'Jonge sporters - fysiek, talent, plezier’. Jaarlijks verschijnt veel wetenschappelijk onderzoek met een grote relevantie voor de sportpraktijk. Dit congres zet deze nieuwe kennis voor coaches, trainers, embedded scientists, wetenschappers en sport(zorg)professionals overzichtelijk en toegankelijk op een rijtje.

"Integriteit in de sport moet naar een hoger plan dan afvinklijstjes"

Integriteit en ethiek zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk in de sport. Of het nu gaat om grensoverschrijdend gedrag, matchfixing, doping, ondermijning, diversiteit en inclusie; iedere sportbestuurder wordt geacht aandacht te hebben voor dit soort ethische vraagstukken. Het onlangs gestarte Erasmus Center for Sport Integrity & Transition, kortweg ESPRIT, heeft daarom als doel sportprofessionals van kennis te voorzien en mee te denken over dillema’s in de sport. Daartoe introduceert directeur Sandra Meeuwsen een nieuwe onderzoeksmethodiek in de Nederlandse sport: 'embedded ethics'. Deze maand start zij bovendien als maandelijkse columnist op Sportenstrategie.nl.

Bewegen op Recept: werkt het?

Bewegen op Recept: een leefstijlinterventie waarbij zorgprofessionals patiënten doorverwijzen naar de sport- en beweegsector. Doelstelling? Mensen meer laten bewegen. Maar hoe werkt Bewegen op Recept in de praktijk? Wat zijn de succesfactoren? En wat zijn de belemmeringen? Mulier Instituut deed onderzoek.

HFC Haarlem was betrokken bij één van de grootste voetbalrampen in de historie

Bij een stadionramp in Indonesië zijn minstens 125 doden gevallen. Precies veertig jaar geleden gebeurde iets vergelijkbaars bij een Europese wedstrijd van HFC Haarlem.

3 innovaties gericht op maatschappelijk bereik sportevenementen

Op de openingsdag van het WK Volleybal vrouwen in Arnhem Marjolijn Sonnema (ministerie VWS) en Frank van der Vloed (lid van het Topteam Sportinnovator) de winnaars bekend gemaakt van de Sportinnovator Challenge ‘Topsportevents die meer Nederlanders bereiken en inspireren’.

"WK Volleybal moet een Gelders feestje worden"

Van vrijdag 23 september tot en met 15 oktober kun je in Gelderland niet om het WK volleybal heen. De wedstrijden worden weliswaar ook deels gespeeld in drie Poolse steden (Gdansk, Lodz en Gliwice) en Rotterdam; in de Gelderse steden Arnhem en Apeldoorn zal de volleybalsport het hele toernooi extra bruisen. In alle uithoeken van Gelderland doen ze daaraan mee. Projectleider Maarten van Seggelen legt uit hoe provincie Gelderland zo het WK gebruikt om eigen doelen uit het beleid te behalen. "Het WK Volleybal moet een Gelders feestje worden."

Hoe kan breakdance topsport worden richting Parijs 2024?

Breaking (beter bekend als breakdance) staat vanaf de Olympische Spelen van Parijs 2024 officieel in het rijtje van olympische sporten, maar hoe formaliseren we een ongeorganiseerde sport om kans te maken op eremetaal? Een structuur gemaakt vanuit de community blijkt de oplossing. Student Antonio Engelen (HAN Master sportinnovatie) deed vanuit het TeamNL centrum van BrabantSport en het Urban Sports Performance Centre via design thinking onderzoek naar de uitdagingen en oplossingen om van breaking topsport te maken. In dit artikel deelt hij zijn bevindingen.

Nederlandse Loterij komende 10 jaar hoofdsponsor TeamNL

Nederlandse Loterij is de komende tien jaar hoofdsponsor van TeamNL. In het Arnhemse GelreDome hebben 28 sportbonden namens TeamNL de overeenkomst bekrachtigd. NOC*NSF kiest voor het eerst voor een hoofdsponsor voor TeamNL omdat dit structureel extra ondersteuning betekent voor de sport in Nederland.

Duurzaam en circulair moet de norm worden bij topsportevenementen

Op de openingsdag van het WK Volleybal vrouwen in Arnhem is het startsein gegeven voor het Programma Duurzame en Circulaire Topsportevenementen. Hiermee gaat de sportsector de komende vier jaar aan de slag met het meer duurzaam en circulair maken van topsportevenementen. De provincie Gelderland werkt al langer aan het verduurzamen van sportevenementen en loopt hierin landelijk voorop.

Kabinet zet in op preventie, maar biedt nog geen lucht bij energiecrisis in de sport

"Op basis van het Preventieakkoord blijft het kabinet sportbeoefening en een gezonde leefstijl stimuleren – voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen", sprak de koning in de troonrede. Het woordje ‘blijft’ in deze zin is kenmerkend voor de kabinetsplannen, die vooral de ingezette lijn van het Preventieakkoord en Sportakkoord voortzetten. Die ambities zijn slechts vergezichten, zeker met het oog op de acute problemen waar de sportsector momenteel mee kampt. Door de torenhoge energieprijzen dreigen zwembaden en andere sportaccommodaties te moeten sluiten. Juist voor die korte termijn biedt het kabinet in de Miljoenennota vooralsnog geen oplossing.

Amsterdam eert Dick Schmüll, grondlegger van het Nederlandse volleybal

Het WK volleybal voor vrouwen valt samen met het 75-jarige bestaan van de Internationale Volleybalbond FIVB. Dick Schmüll uit Amsterdam is één van de grondleggers van deze bond, waarvoor hij een eerbetoon krijgt.

Nu in het vakblad: Chris Woerts over de waarde van eredivisieclubs

Het nieuwe vakblad Sport & Strategie (editie 4-2022) is deze week verschenen. In dit nummer staat onder andere een uitgebreid interview met Chris Woerts over de waarde van Nederlandse eredivisieclubs. De zelfstandig adviseur loopt langs de kansen en bedreigingen van de Nederlandse clubs, de Champions League en natuurlijk de in zijn ogen hypocriete kritiek op het WK in Qatar. Verder in dit nummer ook aandacht voor dertig jaar sponsoring in de Premier League, het WK Volleybal en een noodoproep van Nike Boor over de positie van de gehandicaptensport in sportbeleid.

"Professionaliseren is niet de heilige graal voor alle sportverenigingen"

Het vitaliseren van sportverenigingen wordt in Nederland al tientallen jaren als een belangrijk doel gezien. Vanwege de belangrijke functie die zij in de samenleving vervullen is het sportbeleid daarom ook al langer gericht op het toekomstbestendig maken van verenigingen met professionalisering als één van de pijlers. Daarbij wordt uitgegaan van de aanname dat de overlevingskansen van sportverenigingen door die gewenste transitie groter worden. Onderzoekster Resie Hoeijmakers van het Mulier Instituut concludeert nu dat niet álle sportverenigingen per definitie sterker worden door dat ingezette sportbeleid.

"Meer ministeries aangesloten krijgen op sport, dat is de truc voor de komende jaren"

Lange tijd was de ondernemende sport onzichtbaar voor politiek Den Haag. Zeker vergeleken bij NOC*NSF, de koepel van de verenigingssport. Die tijd is voorbij. De ondernemende sport heeft zich verenigd: Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) is opgericht en hard gegroeid, zowel in omvang als in zelfbewustzijn, en praat mee over sportontwikkeling in ons land. Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder van POS: “Samen met NOC*NSF, de Maatschappelijke Organisaties in de Sport en de Sportbedrijven vertegenwoordigen we het aanbod van sport in Nederland en we hebben elkaar hard nodig om het land na corona weer aan het bewegen te krijgen! Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de sport werkelijk impact heeft in Den Haag.”

Nieuwe vacatures in de sport bij: ZonMw, WOS en Team Sportservice

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.