Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Amateursport ontkomt niet aan beperkende avondsluiting

Waar bij eerdere coronamaatregelen nog wel eens uitzonderingen werden gemaakt voor de sport, trok het kabinet vrijdag in de persconferentie één lijn met de avondsluiting. Om de torenhoge besmettingscijfers terug te dringen is vanaf vanavond 17.00 uur bijna alles gesloten: van de horeca, theaters tot aan de amateursport. Zowel trainingen als wedstrijden zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Een harde klap voor sportverenigingen, fitnesscentra en zwembaden waar het juist in de avonduren veel wordt gesport.

'Een sportwet alleen zal niet zorgen dat meer mensen in beweging komen'

Het idee om tot een sportwet te komen voor een toekomstbestendig sportstelsel wordt steeds meer omarmd. Deze sportwet was een onderdeel van het vorig jaar uitgebrachte advies van de Nederlandse Sportraad over de toekomst van de sport. In april van dit jaar kwam de raad nog met het zogenaamde ‘Wettelijk en financieel addendum’ om die adviezen verder gedetailleerd toe te lichten. Inmiddels heeft de Tweede Kamer na een motie om het uitwerken van een sportwet gevraagd. Omdat de NLsportraad constateert dat over deze sportwet de interpretaties en opvattingen uiteenlopen, voelt voorzitter Michael van Praag de behoefte de kern van het advies nogmaals onder de aandacht te brengen bij staatsecretaris Paul Blokhuis (VWS).

"Nederlandse sportsector scoort hoog op innovatie"

Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector? Die vraag wordt beantwoord in de vandaag gepresenteerde Sportinnovatiemonitor. In dit niet eerder uitgevoerde onderzoek van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de Universiteit van Amsterdam en het Mulier Instituut in opdracht van Sportinnovator wordt de sport vergeleken met het Nederlandse bedrijfsleven. "We zien dat de sport hoger scoort op innovatie dan de doorsnee Nederlandse organisatie", zegt professor Henk Volberda. Hij ziet ook verbeterpunten. Zo loopt de breedtesport qua innovatie achter op de topsport en wordt ook nog veel van elkaar gekopieerd binnen de sport in plaats van zelf met vernieuwing te komen.

100 x Sport & Strategie: terug naar nummer 1

Binnenkort verschijnt de 100ste editie van Sport&Strategie. Nummer 1 van dit vakblad verscheen alweer veertien jaar geleden in oktober 2007. Met honderd verschenen edities is een goed moment aangebroken om terug te blikken op de ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale sportsector. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie halen we daarom nu nummer 1 uit het archief als cadeautje voor alle lezers.

'Sociale veiligheid bij veel verenigingen niet op orde'

Excuses van NOC*NSF, een tegemoetkoming van 5000 euro voor slachtoffers van de misstanden in de turnsport en een nieuw breed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport. Dat is kort samengevat de opbrengst van het Adviesrapport Integriteit en Ethiek en een debat in de Tweede Kamer. Die maatregelen zijn, niet onterecht, vooral gericht op de topsport en bedoeld om het ernstige leed van oud-turnsters te verzachten. Maar juist in de breedtesport valt ook nog veel te winnen. Uit onderzoek van Mulier Instituut blijkt dat veel verenigingen de maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gerdrag te voorkomen niet op orde hebben.

NOC*NSF biedt oud-turnsters excuses en tegemoetkoming

"Dit is een belangrijke dag in de weg naar een veilig sportklimaat." KNGU-directeur Marieke van der Plas sprak die woorden aan het einde van de gezamenlijke persconferentie met NOC*NSF rond het rapport van de Adviescommissie Integriteit en Ethiek. Die commissie concludeerde dat topturnsters die langdurig zijn blootgesteld aan grensoverschrijdend gedrag een collectieve financiële tegemoetkoming moeten krijgen als erkenning. Sportkoepel NOC*NSF nam die aanbeveling over en bood bij monde van voorzitter Anneke van Zanen de turnsters haar excuses aan.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNRB, ISR en NOC*NSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"Onderzoek naar Sportwet belangrijk bij aanpak matchfixing"

"Matchfixing is een complex onderwerp, maar ik zet daar graag mijn tanden in", zei D66-kamerlid Jeanet van der Laan maandag aan het begin van het rondetafelgesprek matchfixing. Samen met Rudmer Heerema (VVD) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) had zij het initiatief genomen voor het gesprek waarbij verschillende experts uit de sport en de kansspelmarkt aan het woord kwamen. "Voor mij lag vanmiddag ook echt de vraag op tafel: wat hebben we van wie nodig om dit patroon te doorbreken", zei het Kamerlid direct na afloop. Ze kreeg geen pasklare antwoorden, maar wel de bevestiging dat de organisatie van de sport beter en anders moet.

"Met Uniek Sporten in de basis kunnen we nog meer paralympisch succes behalen"

Met 59 medailles en een vijfde plek in het landenklassement zijn de Paralympische Spelen van Tokio voor de Nederlandse ploeg bijzonder succesvol verlopen. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, zag dat de Nederlandse aanpak van TeamNL zijn vruchten heeft afgeworpen. Toch denkt hij het in Nederland qua doorstroming van talent beter en duurzamer kan. Door Uniek Sporten, het platform voor alle sporters met een beperking, een prominente plek in die structuur te geven, valt volgens hem nog meer winst te behalen voor de gehele gehandicaptensport van breedtesport tot topsport. "Uniek Sporten is de basis om mensen in beweging te krijgen. Dat leidt uiteindelijk ook tot meer topsporters."

Miljoenennota 2022 geeft doorkijk naar de positie van sport in nieuw kabinet

Met een demissionair kabinet en een stroef lopende formatie werd de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota een ‘beleidsarme’ begroting. Het demissionaire kabinet kan alleen gerichte investeringen doen op de terreinen waar dat niet kan wachten, zoals op de grote maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, criminaliteit en de krapte op de woningmarkt. Toch valt tussen de regels door te lezen welke aandacht de sport de komende jaren kan verwachten van de overheid. NOC*NSF reageerde al positief op de plannen en gaf aan dat "de politiek nu aan zet is voor een energiek en gezond Nederland".

"De NOS-sportzomer heeft de waarde van sport bij de NPO maar weer eens bewezen"

Met onder andere het EK voetbal, de Tour de France, en de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio was het dit jaar een bomvolle sportzomer. Afgezien van het EK voetbal waren bij al die sportevenementen Nederlandse successen mee te beleven voor de thuiskijker. De NOS heeft die oranjezomer terug kunnen zien in de kijkcijfers. Met de sportuitzendingen werden in totaal 92% van de Nederlanders bereikt, wat neerkomt op 14,8 miljoen mensen die via de NOS-kanalen de sportzomer hebben beleefd. NOS-directeur Gerard Timmer kijkt met trots naar die resultaten van de omroep. Tegelijkertijd ziet hij onder die mooie cijfers ook nog een grotere betekenis voor de sport.

"Bij sportbeleid mag meer aandacht komen voor sociaal kwetsbaren"

Deze week wordt op het Utrechtse Jaarbeursplein een bijzonder sportevenement georganiseerd: de European Life Goals Games. In hetzelfde pop-up stadion waar eerder nog de Copa del Padel werd georganiseerd komen nu sociaal kwetsbare volwassenen in actie. Mensen die om allerlei redenen niet mee kunnen komen in de samenleving, hebben met een speciaal sportprogramma een duwtje gekregen om weer mee te doen. Voor de deelnemers is het meedoen een hoogtepunt waar ze nieuwe energie en inspiratie uit kunnen halen. Arne de Groote, directeur van Stichting Life Goals, wil zo ook de waarde laten zien van de lokale programma’s. "Ik geloof heilig dat sport een relatief eenvoudig instrument is met grote opbrengsten."

De Sportautomaat: een kast vol sportmateriaal bij een openbaar sportveldje

Nederland heeft een uitgebreide infrastructuur met sportveldjes in de wijken en sportaccommodaties van verenigingen. Tijdens de coronapandemie werd het sporten in de openbare ruimte en dus ook op die veldjes ook populairder. Maar zonder bal, racket of gewicht is het lastig voetballen, tennissen of fitnessen. Op de Duitse markt bestond al een oplossing voor dit probleem: de Sportautomaat. Sport- en spelmaterialen leverancier Nijha introduceerde deze kast eerder dit jaar in Den Bosch. Sportwerker Rinske Preijde, werkte de afgelopen maanden al volop met de automaat. “Waarom is dit niet eerder bedacht?”

NOC*NSF ziet ook zonder sportwet kansen voor een gezonder Nederland

Het rendement van sport en bewegen voor de Nederlandse samenleving moet de komende jaren fors worden verhoogd. Die ambitie van de sportsector wordt volgens NOC*NSF ondersteund door het eerder uitgebracht advies ‘De opstelling van het speelveld’ van de Nederlandse Sportraad. Na een bestuurlijk overleg kwam de sportkoepel vorige maand met een reactie op dit uitgebreide adviesrapport. NOC*NSF ziet het advies als een totaalaanpak en onderschrijft de meeste onderdelen. Als het gaat om het invoeren van een sportwet ziet NOC*NSF minder noodzaak dan de NLsportraad.

'Extra inzet buurtsportcoaches nodig om afhakers in beweging te krijgen'

Buurtsportcoaches worden vaak ingezet op de sportstimulering van specifieke doelgroepen. Zij zitten daardoor dicht op groepen als jongeren, jeugd uit arme gezinnen of mensen met een beperking of chronische aandoening. Tijdens de coronacrisis hebben deze buurtsportcoaches duidelijk gemerkt dat verschillende groepen minder zijn gaan sporten en bewegen. Dit komt naar voren in een onderzoek onder buurtsportcoaches en hun werkgevers van Mulier Instituut. De onderzoekers pleiten hierbij voor extra inzet van buurtsportcoaches op die doelgroepen die in coronatijd qua sport- en beweegdeelname zijn achtergebleven.