Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Met bewegend leren verlies je geen tijd met beweging in de les"

Bewegend leren wint aan populariteit in het onderwijs en de kinderopvang. Vooral vanwege het extra beweegmoment voor kinderen willen docenten en begeleiders hiermee aan de slag. Jan-Paul de Beer van Springlab ziet dat het onderwijs naarstig op zoek is naar oplossingen om bewegend leren in te passen. Tijd is daarbij vaak een grote drempel. "Als docent kun je kiezen tussen een les die je al kent of je moet moeite doen om iets nieuws met beweging voor elkaar te krijgen. Dat kost tijd en er is al een hoge werkdruk." Met zijn innovatieve onderneming richt De Beer zich daarom volledig op digitale oplossingen die voor meer beweging tijdens de schooldag zorgen.

"In de maatschappelijke verbreding kan de sport nog veel van de zorg leren"

Bij topvorm wordt snel aan topsporters gedacht die een onmogelijk geachte prestatie neerzetten. Ook in de zorgsector worden grensverleggende prestaties geleverd. Voor hun boek ‘Topvorm’ gingen Kim Putters, tot juni directeur van het SCP en hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit, en Maarten Janssen, programmadirecteur bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op zoek naar de parallellen en verschillen tussen die werelden. Door de gesprekken met topsporters als Pieter van den Hoogenband en (oud)zorgbestuurders als Ernst Kuipers zagen zij bovendien dat de huidige prestatiesamenleving nog veel van de sport en zorg kan leren.

NOC*NSF zet met ambitieuze Sportagenda in op een sportiever Nederland in 2032

Nederland moet in 2032 het sportiefste land ter wereld zijn. Dat is de ambitieuze hoofddoelstelling van de Sportagenda 2032, die afgelopen maandag door de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd aangenomen. De top-10 ambitie in de topsport blijft de komende tien jaar overeind staan, maar TeamNL wordt eerder ondersteunend gezien voor de grote sportieve opdracht waar Nederland voor staat. Die uitdaging is groot, bleek deze week uit verschillende cijfers. Het CBS constateerde dat in 2021 slechts 47% van de volwassen aan de beweegrichtlijnen voldeden en NOC*NSF concludeerde dat de sportdeelname tot een diepterecord is gedaald.

Beweeggedrag blijft steken: helft van de Nederlanders voldoet aan richtlijnen

In 2017 zijn in Nederland de Beweegrichtlijnen ingevoerd om aan te geven hoeveel beweging minimaal nodig is voor een goede gezondheid. Het aantal Nederlanders dat aan die richtlijn voldoet is sindsdien min of meer gelijk gebleven. Net als in 2017 voldeed in 2021 bijna de helft (47%) van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijn. Bij specifieke leeftijdsgroepen is meer verandering te zien. Zo blijk uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS en het RIVM dat meer kinderen van 4 tot 12 jaar en 75-plussers voldoende zijn gaan bewegen. Volwassenen in de leeftijd 18-35 jaar bewogen in 2021 juist minder dan in de voorgaande jaren.

"Bewegen is nog een lastig onderwerp in de spreekkamer"

De Boymansprijs is al sinds 1987 in het sportonderzoek een prestigieuze prijs voor het beste proefschrift op het gebied van lichamelijke opvoeding, sport en recreatie. Het Boymansfonds reikt deze prijs jaarlijks uit bij de Dag van het Sportonderzoek (dit jaar op 12 mei). De Boymansprijs 2021 wordt toegekend aan Mirjam Stuij voor haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam over ‘beweegzorg’ voor mensen met diabetes type 2. Voor dit onderzoek ging zij over het onderwerp in gesprek met zowel mensen met diabetes als zorgverleners en liep ze mee met wandelgroepen. Wij stelden de onderzoekster van Mulier Instituut vijf vragen over wat haar opviel uit de gesprekken en wat ze als verbeterpunten ziet.

NLsportraad: 'maak van sport en bewegen een eerste levensbehoefte'

In een brief aan minister Ernst Kuipers van VWS roept de Nederlandse Sportraad de overheid op om van sport en bewegen een eerste levensbehoefte te maken. De urgentie van de bewegingsarmoede vraagt volgens de NLsportraad een verschuiving van gezondheidsbevordering naar gezondheidsbescherming. Bij die aanpak worden burgers actief door de overheid beschermd tegen ongezond leven.

'De wildgroei aan voetbalscholen moet stoppen'

Commerciële voetbalscholen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De Sportraad Amsterdam houdt deze ontwikkeling al een aantal jaar nauwlettend in de gaten. Het gaat het adviesorgaan van de gemeente Amsterdam niet alleen om de groei van deze voetbalscholen, maar vooral om de negatieve gevolgen die de scholen hebben op het Amsterdamse amateurvoetbal. Uit een recent onderzoek in opdracht van de Sportraad Amsterdam kwam naar voren dat voor voetbalscholen nauwelijks kwaliteitswaarborgen gelden. Dat moet veranderen, vindt de Sportraad Amsterdam. Daarom doen zij in een advies aanbevelingen voor alle betrokken partijen om de 'gekte uit het jeugdvoetbal te halen'.

'Paralympische en olympische topsport moeten gelijkwaardig worden'

De positie van de paralympische topsport moet net zo volwassen en krachtig zijn als die van de olympische topsport. Dat adviseert de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) aan de minister voor Sport, die de raad om een advies had gevraagd over de rol die de Nederlandse overheid kan innemen om de paralympische topsport verder te ontwikkelen. "De voorzieningen voor beide vormen van topsport zijn nu gelijk, maar dat leidt nog niet altijd tot gelijkwaardigheid", staat in het adviesrapport 'Gelijkwaardig en inclusief'. De NLsportraad adviseert daarin de minister regie te nemen en van Nederland een gidsland te maken.

"Begin bij sport om de gezondheidskloof te dichten"

In Nederland zijn de inkomensverschillen relatief klein, maar de verschillen in gezondheid zijn daarentegen groot. Juist de kans op een gezond leven hangt sterk samen met iemands inkomen- en opleidingsniveau. Voor zijn promotieonderzoek keek sporteconoom Willem de Boer (HAN / RUG) naar de specifieke rol van sportdeelname bij het verkleinen van die kloof. In zijn proefschrift concludeert hij dat sport als preventief medicijn meer gezondheidswinst oplevert dan andere vormen van beweging en veel potentieel heeft om gezondheidsverschillen te verkleinen.

Meetbureaustoel geeft nieuwe inzichten over vitaliteit op de werkvloer

De missie van de Nederlandse overheid is dat we in 2040 van vijf gezonde levensjaren meer kunnen genieten. De ELIS Innovation Hub, dat vanuit de excellenties van de Brainport-regio opereert, sluit naadloos op deze ambities aan. Binnen deze hub worden innovaties en kennis ontwikkeld die noodzakelijk zijn voor een vitalere samenleving. Dat gebeurt vanuit drie programmalijnen: @public space, @work en @sport. Het project ‘Vitality Chair’ is een duidelijk voorbeeld van hoe innovatie binnen de werkomgeving een bijdrage aan vitaliteit kan leveren.

Gemeenten verwachten ondanks coronacrisis geen bezuinigingen op sport

De gevolgen van de coronacrisis voor de gemeentelijke sportbegroting lijken mee te vallen. Dat concluderen onderzoekers van het Mulier Instituut na een rondgang onder sportambtenaren bij gemeenten. In 2020 en 2021 hebben maar heel weinig gemeenten bezuinigd op sport. Ook in 2022 verwacht slechts een enkele gemeente hierop te bezuinigen.

Sport als middel voor sociaal kwetsbaren komt in lokale politiek nauwelijks terug

Gemeenten vervullen een sleutelrol in het Nederlandse sportbeleid. Als sport al een onderwerp in de verkiezingsprogramma’s van de lokale partijen is, dan gaat het toch meestal om sportaccommodaties, zwemlessen en andere sportvoorzieningen. Dak- en thuislozen, ex-verslaafden, statushouders of mensen met GGZ-problematiek worden zelden in een sportparagraaf genoemd. Stichting Life Goals Nederland heeft juist met lokale programma’s laten zien wat sport voor deze vergeten doelgroep kan betekenen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van deze week vroeg de organisatie daarom bij lokale politici aandacht voor de impact van sport op sociaal kwetsbaren.

Moby Playground is als een magneet voor spelende kinderen

De missie van de Nederlandse overheid is dat we in 2040 vijf gezonde levensjaren meer kunnen genieten. De provincie Noord-Brabant heeft een vergelijkbare ambtie: iedere Brabander in 2030 drie extra gezonde levensjaren . De ELIS Innovation Hub, dat vanuit de excellenties van de Brainport-regio opereert, sluit naadloos op deze ambitie aan. Binnen deze hub worden innovaties en kennis ontwikkeld die noodzakelijk zijn voor een vitalere samenleving. Dat gebeurt vanuit drie programmalijnen: @public space, @work en @sport. De Moby Playground is voor die eerste lijn een goed voorbeeld van hoe een simpel idee grote impact op de leefomgeving kan hebben.

Nederlandse sportbonden sluiten zich aan bij vuist tegen Poetin

De invasie van het Russische leger in Oekraïne laat ook de internationale sportwereld niet onberoerd. Sinds de oorlog in Oekraïne vorige week donderdag uitbrak, hebben sporters en teams hun afschuw uitgesproken over het geweld en hun steun aan de Oekraïners geuit. Op bestuurlijk niveau proberen steeds meer internationale federaties een vuist te maken tegen Poetin door sportevenementen in Rusland en Belarus te mijden en de sporters uit die landen te weren van toernooien. Nederlandse sportbonden sluiten zich aan bij deze oproep.

Nevobo versterkt het volleybal met gerichte communicatie

Data wordt nog wel eens als 'het nieuwe goud voor sportbonden" omschreven. "Dat is het niet, maar het kan je wel helpen je werk als bond beter en waardevoller te laten zijn", zegt Martin van Berkel, Manager Communicatie & Media bij de Nevobo. De volleybalbond heeft daarin met behulp van CM.com de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Bij de ticketverkoop voor events en bij het gericht communiceren met verschillende geledingen binnen verenigingen zag de bond daarin al effect. "We hebben zo meer moderne mogelijkheden om de beleving rond onze sport en zelfs de kwaliteit van het aanbod te verbeteren."