Artikelen

Topcompetities gaan verschillend om met avondklok

Waar het korfbal en het volleybal rekening houden met de avondklok, volgt het basketbal het voorbeeld van het profvoetbal en wijzigt vooralsnog niet het oorspronkelijke tijdsschema van de competitie. "Er is nog steeds behoefte aan vertier. Aan vermaak. Dat bieden wij via onze livestream. Daarom spelen we gewoon ’s avonds op onze normale tijden", verklaart Bob van Oosterhout als eigenaar van Heroes Den Bosch. "Op die manier passen we ons wel degelijk aan de regels. Mensen kunnen thuis naar de stream kijken en blijven zodoende thuis."

Nieuw steunpakket voor de sport van 240 miljoen euro

Terwijl in de Tweede Kamer nog naar voldoende steun voor een avondklok werd gezocht, maakte het kabinet gisteren een nieuw fors steun- en herstelpakket bekend. Binnen het totaalpakket van 7,6 miljard euro is 240 miljoen euro gereserveerd voor amateursportorganisaties die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het steunpakket dat eerder in 2020 was ingezet wordt hiermee verruimd en verlengd tot 30 juni 2021.

Hoe motiveer je sporters in tijden van stress en onzekerheid?

De huidige lockdown stelt sporters en coaches nog steeds voor de nodige uitdagingen. Dit brengt voor sporters ook de nodige stress en motivatieverlies mee. Hoe ga je daar als trainer / coach mee om en hoe zorg je dat sporters gemotiveerd worden om thuis fit te blijven? In een intervisie sessie van NLcoach op 15 februari gaat sportpsycholoog Marjolein Toorenbeek hier dieper op in. In een tweede NLcoach webinar staat de praktische kant van het thuis trainen centraal. Richard Louman, performance manager Strength & Conditioning bij TeamNL, geeft vanuit zijn ervaring praktische tips wat vanuit huis allemaal mogelijk is voor een coach.

KNGU zet sportplezier voorop met nieuw wedstrijdsysteem

Om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken én houden voor sport, zijn verschillende sportbonden al bezig met het doorvoeren van veranderingen in de spelregels, de selectiemethoden of de competitiestructuur. Hiermee willen zij het plezier en de ontwikkeling van de sportende kinderen méér prioriteit geven dan winst en prestatie. De KNGU start in het nieuwe seizoen vanaf september 2021 met een nieuw systeem waarbij kinderen tot 9 jaar geen ‘traditionele’ wedstrijden meer doen.

14 vergeten vrouwen: de Nederlandse pioniers van het olympische waterpolo

De Nederlandse waterpolovrouwen strijden vanaf vandaag om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen in Tokyo. Dat is 101 jaar nadat hun landgenotes de eerste olympische waterpolowedstrijd in de geschiedenis speelden.

VeiligheidNL: 5,5 miljoen sportblessures in 2019

VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, heeft met de Cijferrapportage Sportblessures 2019 de omvang en ernst van sportblessures in Nederland in kaart gebracht. In totaal ging het in 2019 om 4,4 miljoen sporters die samen 5,5 miljoen blessures opliepen. Alleen al van sporters die op de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn behandeld, bedroegen de medische- en verzuimkosten in 2019 400 miljoen euro. In de afgelopen tien jaar is een trend te zien waarbij het aantal ernstige sportblessures is gedaald.

Gezond moet 'het nieuwe normaal' worden

Door de uitbraak van het coronavirus zijn kinderen minder gaan bewegen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, vinden directeur Marjon Bachra van JOGG en Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF. Het belang van bewegen en een gezonde leefstijl worden juist nu tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis duidelijk zichtbaar.

Nieuwe sportvacatures bij: CTO Metropool, KNGU en Sportservice Ede

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

'De Schijf van 10' biedt houvast voor gezond en gevarieerd bewegen

We kennen in Nederland al de Schijf van Vijf voor voeding. René Wormhoudt en Geert Savelsbergh, de grondleggers van het Athletic Skills Model, komen nu met de ‘Schijf van 10 voor bewegen’. Het is bedoeld als hulpmiddel voor een gezond en bovenal leuk beweegpatroon. Het is praktisch en wetenschappelijk onderbouwd en geschikt voor elke beweger.

De Dag van de Elfstedentocht gaat altijd door

Op 15 januari is het de Dag van de Elfstedentocht - vanwege corona alleen online. Musea en archieven delen dan hun mooiste Elfstedenobjecten via de sociale media. Het digitale rugnummer van die dag is #11DAG21.

Team:Fit Coaches gebruiken creativiteit voor gezondere sportomgeving

Swer Elbertsen is werkzaam als Team:Fit Coach in de provincies Utrecht en Gelderland, Tamar van Dijk werkt in dezelfde functie in Zuid-Holland en Zeeland. Zij geven kosteloos advies bij sportverenigingen om deze gezonder te maken op de thema's voeding, roken en alcohol. Uiteraard heeft de coronacrisis ook gevolgen voor Team:Fit en de Team:Fit Coaches die in het land actief zijn. Om toch hun werk te kunnen blijven doen, is creativiteit gewenst.

Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport professor Henk Volberda van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Met deze nulmeting kan de sportsector zich vergelijken met andere sectoren en uiteindelijk ook met landen. Ook binnen de sector kan daarmee de mate van sportinnovatie vergeleken worden tussen diverse vormen van sport en bewegen.

Fontys SHARE: samen een leven lang bewegen

Fontys Sporthogeschool organiseert op 21 januari het jaarlijks terugkomende symposium om kennis te delen met het werkveld van sport, gezondheid en welzijn. Dit jaar wordt het evenement in een nieuw online jasje gestoken onder de noemer 'Fontys SHARE'. Deze online bijeenkomst van 13.30 tot 17.00 uur met presentaties van studenten en docenten staat geheel in het teken van het thema ‘samen een leven lang bewegen’.

Vacatures bij: Kenniscentrum Sport & Bewegen, GSF en Beweeg Wijs

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Waarom een wet voor sport?

In november vorig jaar kwam de Nederlandse Sportraad met een advies over de organisatie en financiering van de sport in Nederland. Een belangrijk onderdeel van dat advies is dat sport wordt vastgelegd in een stelselwet. In een opinie geeft Bernard Wientjes, voorzitter van de Commissie organisatie en financiering van de sport, verdere toelichting op de noodzaak van een sportwet.