Artikelen

Hoe de beste tafeltennisser van de eeuw lijsttrekker van een Sportpartij werd

Het is deze week precies honderd jaar geleden dat Cor du Buy werd geboren, de beste Nederlandse mannelijke tafeltennisser ooit. Voor Rugnummers is dat een goede reden om het over de komende parlementsverkiezingen te hebben.

KNBB zet met interactieve pooltafel in op esports

Hoe kun je jongeren in beweging krijgen en naar sportaccommodaties brengen? Het is een vraag waar veel sportbonden in Nederland het hoofd over buigen. De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) denkt mogelijk het antwoord gevonden te hebben met de iPool, een interactieve pooltafel waarop ook games gespeeld kunnen worden.

ESPN arriveert na veertig jaar eindelijk in Nederland

Op 1 januari gaat FOX Sports in Nederland verder onder de naam ESPN. Veertig jaar geleden probeerde deze Amerikaanse sportzender ook al eens de Nederlandse televisiemarkt te betreden. Rugnummers gaat zappen.

Keurmerk vechtsportscholen moet 'cowboys' weren

Nederland telt ongeveer 1500 vechtsportscholen waar de sporten kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) worden beoefend. Voor deze scholen gelden nog geen kwaliteitseisen als het gaat om zaken als trainers, een veilige accommodatie en grensoverschrijdend gedrag. De Nederlandse Vechtsportautoriteit, die toezicht houdt op deze drie sporten, wil daar vanaf 1 januari 2021 verandering in brengen met een keurmerk. De roep hiervoor kwam vanuit de sector zelf omdat juist veilige vechtsportscholen lijden onder de ‘cowboys’, zegt Farid Gamei, directeur van de Vechtsportautoriteit. "Nu kan iedereen bij wijze van spreken een bokszak in zijn schuur hangen en zeggen dat hij een vechtsportschool heeft."

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2020

2020 gaat zonder twijfel de boeken in als het coronajaar. Maar in het afgelopen jaar gebeurde veel meer. Zo werd in de Tweede Kamer een wetswijziging voor twee uur verplicht gymonderwijs aangenomen en kwam de NLsportraad met het langverwachte advies over de toekomst van de sport. Scroll met ons nog één keer door 2020 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.

Het doorbraakjaar voor vitaliteit

2020 mag gezien worden als het doorbraakjaar voor het belang van vitaliteit. Door de uitbraak van het coronavirus stond een gezonde leefstijl ineens als een belangrijk defensiemechanisme van het immuunsysteem op de voorpagina’s van de kranten. "Het is interessant dat het belang van vitaliteit nu wordt gezien, maar we zijn er nog lang niet als het gaat om de implementatie van dat belang", stelt professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health. Hij blikt vooruit op de grote veranderingen die organisaties te wachten staan in 2021. "We moeten verder en breder naar voren kijken."

'Zowel ernst als omvang van dopinghandel is toegenomen'

'Sterk spul' luidt de titel boven een actueel en lijvig onderzoek over de dopinghandel in Nederland. "Het laatste onderzoek over de handel was twintig jaar geleden. Dat is echt heel erg oud", zo stipt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, de noodzaak aan van het onderzoek. Overigens uitgevoerd door het Bureau Beke, samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam, en in opdracht van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Ook zonder voetbal zijn eredivisieclubs van maatschappelijke waarde

Wat blijft over van de kracht van voetbal als een pandemie de belangrijkste activiteit van eredivisieclubs onmogelijk maakt? Die vraag hield de clubs bezig toen COVID-19 in maart de competitie stillegde. Daarmee werden niet alleen de miljoenen Nederlanders die wekelijks thuis voor de buis of in het stadion naar de Eredivisie kijken geraakt. Het had ook impact voor de duizenden deelnemers van maatschappelijke projecten. Aukje Geubbels, manager MVO bij de Eredivisie CV, vraagt zich af hoe het voetbal in een periode waarin dit juist enorm hard nodig is haar maatschappelijke waarde kan inzetten. Ze zet daarom uiteen hoe de maatschappelijke slagkracht van eredivisieclubs de laatste jaren is gegroeid.

In 2020 overleden 35 olympiërs door corona

Aan het eind van dit coronajaar zijn er 35 olympiërs wereldwijd omgekomen aan de gevolgen van het coronavirus. Precies honderd jaar geleden stierven er ook al zeven olympiërs tijdens een pandemie, onder wie een Nederlander. Een somber lijstje van Rugnummers.

Het jaar van de veerkracht van sport en bewegen

Het is december, meestal een moment om met veel genoegen terug te kijken op alle sportieve hoogtepunten die een jaar gekend heeft. Het moment om de sportmannen, sportvrouwen, de sportploegen en aanstormende talenten te huldigen voor de fantastische prestaties die ze het afgelopen jaar geleverd hebben. Prestaties waar ze hun clubs, hun steden en vooral heel Nederland van hebben laten genieten. Hoe anders is dat dit jaar.

De generatie van '78 over het jaar 2020

Behalve hun leeftijd en een topsportverleden delen Rudmer Heerema, Merijn Zeeman en Pieter van den Hoogenband ook een uitgesproken kijk op belang en functie van (top)sport. In SX, het kantoor van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven, spraken ze over het voorbije sportjaar, ieders vak en de belangrijkste sporttopics in deze tijd van corona. In deel 3 van een drieluik: een terugblik op het jaar 2020.

Nieuwe vacatures bij: Dopingautoriteit, NOC*NSF en Gemeente Dordrecht

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

De generatie van '78 over het leven na topsport

Behalve hun leeftijd en een topsportverleden delen Rudmer Heerema, Merijn Zeeman en Pieter van den Hoogenband ook een uitgesproken kijk op belang en functie van (top)sport. In SX, het kantoor van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven, spraken ze over het voorbije sportjaar, ieders vak en de belangrijkste sporttopics in deze tijd van corona. In deel 2 van een drieluik: het leven na hun topsportcarrière.

Sportverenigingen worden gesteund met 'rondje' in virtuele kantine

Het zijn lastige tijden voor sportverenigingen in Nederland. Door het sluiten van sportkantines lopen clubs al maanden baromzetten mis. Ze gaan daarom op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. Rondjevoorjeclub.nl is een van die initiatieven waarmee verenigingen geld op kunnen halen onder hun leden. Via het platform zijn al meer dan 11.000 rondjes gegeven in de virtuele kantine. De actie draagt zo bij aan de clubkas en het versterkt ook nog het clubgevoel bij verenigingen.

Vier bonden strijden samen tegen beweegarmoede onder de jeugd

De KNVB (voetbal), Nevobo (volleybal), KNHB (hockey) en KNGU (gymnastiek) werken nauw samen om de motorische ontwikkeling onder jeugdleden tot twaalf jaar te stimuleren en te verbeteren. "We zijn hiermee al zo’n anderhalf jaar bezig", aldus Peter van Tarel, manager sportontwikkeling bij de Nevobo.