Sport Deelname Index gaat gehandicaptensport in kaart brengen

NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport starten met Sport Deelname Index voor gehandicaptensport in Nederland

In 2030 moet sporten met een handicap de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat is de missie van Fonds Gehandicaptensport. Om de vorderingen en uitdagingen op weg naar dat doel in kaart te brengen heeft NOC*NSF samen met het fonds de Sport Deelname Index voor de gehandicaptensport in Nederland ontwikkeld. Vanaf januari 2022 zal op die manier twee keer per jaar de sportdeelname van sporters met een beperking worden gemeten.

Fonds Gehandicaptensport streeft naar een gelijkwaardige sportparticipatie tussen sporters met en zonder beperking. Dat verschil is nu te groot, meent het fonds. Waar de algemene sportparticipatie op zo’n 60% ligt, is dat bij mensen met een beperking slechts 34%. Met de toevoeging van de gehandicapte sporters aan de bestaande Sport Deelname Index van NOC*NSF wil het fonds de knelpunten inzichtelijk maken.

Mijlpaal

Marc ter Haar, voorzitter Raad van Toezicht Fonds Gehandicaptensport "Wij zijn trots op deze mijlpaal. De Sport Deelname Index is hard nodig om te zorgen dat in de toekomst meedoen gelijk staat aan winnen. Voor iedereen, altijd en overal. Geen namen meer die aangeven wat je mankeert. We zijn allemaal unieke sporters en samen stellen wij zelf een nieuwe norm. Door de lat hoger te leggen en een voorbeeld te zijn voor anderen."

Met de Sport Deelname Index voegt Fonds Gehandicaptensport een nieuwe dimensie toe aan haar activiteiten; naast het platform Uniek Sporten, de centrale plek voor alles wat te maken heeft met sporten en bewegen, het (S)Cool on Wheels voorlichtingsprogramma voor basisscholen en de 1% FairShare maatschappelijke partnerships.

Lees ook dit interview met directeur Nike Boor van Fonds Gehandicaptensport: