"Met Uniek Sporten in de basis kunnen we nog meer paralympisch succes behalen"

Directeur Nike Boor van Fonds Gehandicaptensport pleit voor duurzamere structuur in de gehandicaptensport

Met 59 medailles en een vijfde plek in het landenklassement zijn de Paralympische Spelen van Tokio voor de Nederlandse ploeg bijzonder succesvol verlopen. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, zag dat de Nederlandse aanpak van TeamNL zijn vruchten heeft afgeworpen. Toch denkt hij het in Nederland qua doorstroming van talent beter en duurzamer kan. Door Uniek Sporten, het platform voor alle sporters met een beperking, een prominente plek in die structuur te geven, valt volgens hem nog meer winst te behalen voor de gehele gehandicaptensport van breedtesport tot topsport. "Uniek Sporten is de basis om mensen in beweging te krijgen. Dat leidt uiteindelijk ook tot meer topsporters."

Anders dan bij andere Paralympische Spelen moest Nike Boor de prestaties in Tokio vanuit Nederland volgen. Bij eerdere edities zat hij dichter op de sporters en kon hij het grootste sportevenement in de gehandicaptensport echt meemaken in de stadions, maar nu volgde hij zoveel mogelijk via de streams.

Bij het kijken had Boor extra aandacht voor de ambassadeurs van het fonds: Jetze Plat, Fleur Jong, Diede de Groot, Kimberley Alkemade en Tristan Bangma. "Tristan hebben we zo kunnen helpen aan de beste tandem, waar hij uiteindelijk goud op won. Zo ondersteunen wij vanuit het fonds een select aantal topsporters bij het bereiken van hun doelen." Andersom worden die topsporters ook ingezet voor de doelstellingen van Fonds Gehandicaptensport voor de breedtesport. Boor gelooft namelijk sterk in het idee van zien sporten doet sporten.

"Volgens mij is Uniek Sporten het wapen voor meer paralympisch succes"

Nike Boor - Directeur Fonds Gehandicaptensport

Dat geldt zeker in de gehandicaptensport, maar hij plaatst daar ook een kleine kanttekening bij. "Een heel groot deel van de sporters met een beperking is totaal niet geïnteresseerd om topsporter te worden. Aan de andere kant denk ik dat je boegbeelden nodig hebt om de ogen te openen. Dat je ziet dat je door sport en bewegen fysiek en mentaal sterker wordt. Onze ambassadeurs zijn sporters die niet direct zeggen dat je topsporter moet worden. Ze laten wel zien wat mogelijk is met een beperking."

Inspirerende voorbeelden

Het is Boor opgevallen dat het respect voor paralympische sporters in de samenleving groeit. Als voorbeeld noemt hij de manier waarop sportmerk Nike Diede de Groot feliciteerde met haar 'Golden Slam': een paginagrote advertentie in de krant en billboards in winkelcentrum Hoog Catherijne. "Dat is een goede ontwikkeling. Dat betekent wel dat het op een goede manier ingezet moet worden om de potentiële sporter in beweging te krijgen, niet te veel nadruk op prestatie maar juist op ‘meedoen is winnen’. Zij zullen snel denken: 'ik kan geen Diede of Jetze worden'. Maar zij zijn ook ergens begonnen met vooral het ontdekken van sport en bewegen."

Uniek Sporten als wapen

Dat is waar Uniek Sporten om de hoek komt kijken. Het platform informeert en inspireert met een uitgebreid netwerk van sportloketten en adviseurs mensen met een beperking die hun eerste stappen in de sport willen gaan zetten. Boor denkt dat Nederland van dat platform nog veel meer gebruik gemaakt kan worden in de talentherkenning. "De scouting gebeurt nu nog voor een groot deel via de Paralympische Talentendagen van NOC*NSF. Daarmee is de route naar TeamNL ook verkort. In mijn beleving kunnen we nog beter worden als we een bredere selectie hebben en als die sportparticipatie omhoog gaat. Als we met behulp van Uniek Sporten nog meer mensen in beweging krijgen betekent dat meer mensen bij de vereniging, meer mensen in beeld voor de selecties van bonden en TeamNL. In mijn ogen wordt het pas professioneel en gelijkwaardig op moment dat je die gelijkwaardige sportparticipatie hebt."

Op die manier krijg je net als in de olympische sporten een betere doorstroming van talent van onderaf, zegt Boor. "Volgens mij is Uniek Sporten het wapen voor meer paralympisch succes. Dat is natuurlijk niet ons eerste doel, dat is zoveel mogelijk mensen dichtbij huis aan het sporten krijgen en werken aan een gelijkwaardige sportparticipatie. Het logische gevolg daarvan is, niet anders dan in de reguliere sport, dat je meer potentieel talent in beeld krijgt. Daarom moet Uniek Sporten absoluut in de basis staan om mensen in beweging te krijgen."

IOC en IPC samenvoegen

De media-aandacht voor de paralympische sport speelt daar volgens de directeur van Fonds Gehandicaptensport ook een grote rol in. "Er is meer aandacht voor gehandicaptensport. Dat is zo, want ik loop lang mee. Toch als ik kijk naar Tokio dan denk ik dat we kansen missen." Wat hem betreft hadden de Spelen meer op tv uitgezonden mogen worden. Meer zendtijd helpt in zijn ogen uiteindelijk ook bij het bekender maken van gehandicaptensport.

Om de Paralympics op een groter podium te zetten heeft Boor nog wel een voorstel: organiseer de Paralympische Spelen voor de Olympische Spelen. "Nu heb je toch een soort sportmoeheid aan het einde van de zomer. Als je het ervoor plaatst krijg je meer aandacht voor de Paralympische Spelen." Over samenvoegen van de Olympische en Paralympische Spelen wordt ook nog wel eens gesproken, maar Boor ziet meer in het samen laten smelten van het IOC en het IPC. "Ik ben een groot voorstander van de herintreding van de ringen bij de paralympische spelen. Die hebben een grotere waarde dan de Agitos. Ik vind dat integratie op het allerhoogste niveau moet plaatsvinden. Dan mogen ze daar een sterretje tussen zetten zoals bij NOC*NSF zodat de twee evenementen vanuit één organisatie worden georganiseerd. Ik denk dat dat heel kansrijk is en dan heb je ook een sterker merk."

Foto: Nike Boor feliciteert handbiker Jetze Plat met zijn werelduurrecord in 2019.