Amateursport ontkomt niet aan beperkende avondsluiting

Nieuwe coronamaatregel vanaf 28 november: amateursport niet toegestaan tussen 17.00 en 5.00 uur

Waar bij eerdere coronamaatregelen nog wel eens uitzonderingen werden gemaakt voor de sport, trok het kabinet vrijdag in de persconferentie één lijn met de avondsluiting. Om de torenhoge besmettingscijfers terug te dringen is vanaf vanavond 17.00 uur bijna alles gesloten: van de horeca, theaters tot aan de amateursport. Zowel trainingen als wedstrijden zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Een harde klap voor sportverenigingen, fitnesscentra en zwembaden waar het juist in de avonduren veel wordt gesport.

Op het besluit klonk direct al kritiek vanuit de sportsector, waarbij ook werd gewezen op het gezondheidseffect van sport en bewegen. Algemeen directeur van NOC*NSF Marc van den Tweel reageerde teleurgesteld op de genomen maatregel. "De sport dicht vanaf 17.00 uur betekent dat vele miljoenen inwoners van Nederland de grootste moeite zullen hebben om hun gezondheid en conditie op peil te houden. Dat is erg jammer want het persoonlijk opbouwen en in stand houden van een hoge weerstand is altijd al cruciaal, maar zeker tijdens deze gezondheidscrisis. Dagelijks sporten miljoenen kinderen, jongeren en volwassenen juist vanaf 17 uur bij hun sportclub. Simpel gezegd omdat er overdag andere taken en verplichtingen zijn."

‘Niet als essentieel gelabeld’

Dat de sportsector niet bij de besluitvorming was betrokken, speelde ook mee in de teleurstelling bij NOC*NSF. Van der Tweel: "Het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Over het wel de competitie openhouden en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."

Bij de KNVB overheerste hetzelfde gevoel bij de nieuwe coronamaatregelen voor de sport. "Wij vinden het raar dat de sport met de term 'niet-essentieel' is gelabeld" schrijft de voetbalbond in een verklaring. "Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid. Deze argumenten hebben we in ‘Den Haag’ kenbaar gemaakt, maar helaas is er anders besloten." In de verklaring doet de KNVB daarom nu alsnog een beroep op de Tweede Kamer om de avondsluiting voor de sport met het kabinet te bespreken.

Extra coronasteun voor de sport

Of het schrappen van de avondsluiting voor sport daadwerkelijk op de agenda van de Tweede Kamer komt, valt nog te bezien. Andere sectoren schreeuwen ook, zo niet harder, om een uitzondering. Het is de vraag of Kamerleden zich aan die strijd willen branden in het licht van de besmettingen die niet eerder in de crisis zo hoog waren. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) had het daarentegen nog tijdens de persconferentie op Twitter al over extra financiële steun voor sport, waar hij komende donderdag tijdens het Begrotingsoverleg Sport voor zal pleiten. Anderhalve week geleden maakte het Kabinet nog bekend dat specifiek voor de sport 41 miljoen euro is gereserveerd aan steunmaatregelen. Het ging daarbij om 36 miljoen euro ter compensatie van de kaartverkoop bij professionele sportwedstrijden en 5 miljoen euro voor aanbieders van amateursport. Dat steunpakket gold voor de periode van 13 november tot 4 december en zal door de nieuwe maatregelen minstens tot 19 december moeten worden verlengd.

Overige coronamaatregelen voor sport

Behalve de avondsluiting gelden nog een aantal overige spelregels voor de sport. Zo is georganiseerd buiten sporten na 17.00 wel toegestaan voor groepen van maximaal vier sporters, exclusief de instructeur of trainer. Verder geldt zoals de voorbije weken dat een coronatoegangsbewijs verplicht is bij binnensportlocaties en bij gebruik van binnenruimtes als kleedkamers en kantine bij buitensportlocaties. De 1,5 meter-regel hoeft niet gehandhaafd te worden tijdens trainingen en wedstrijden. Verder is publiek niet toegestaan bij zowel amateursport als professionele sport. Voor die laatste tak geldt de enige uitzondering op het maatregelenpakket: voor topsporters mogen sportlocaties open blijven om te trainen en wedstrijden te spelen.