Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Nieuwe leiders in de sport moeten heilige huisjes omver durven gooien"

Door het Sportakkoord en het Preventieakkoord zoeken steeds meer partijen in de sport, gezondheidszorg en bij de overheid verbinding met elkaar. Dat vraagt om een koersverandering bij veel organisaties om die samenwerking te vinden. Sandra Meeuwsen merkt in haar werk als interim manager voor gemeenten dat daar steeds meer vraag naar is. Als docent en academic advisor van de Executive MBA Sports & Health van Wagner leert ze nieuwe leiders en managers een antwoord te formuleren op de veranderende tijden in de sport.

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2019

Wat was 2019 voor jaar? In het afgelopen jaar kregen NOC*NSF en de KNVB een nieuwe voorzitter en kreeg het Nationaal Sportakkoord in veel gemeenten een lokaal vervolg. Scroll met ons nog een keer door 2019 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.

CTO Zuid lanceert uniek programma rondom gepersonaliseerd leren

Een topsporter heeft nooit een sportcarrière voor het leven. Om goed voorbereid te zijn op een tweede maatschappelijke carrière is het voor topsporters belangrijk om de sport al vroeg te combineren met onderwijs. Dat kan met een vol trainingsschema nog best lastig zijn. In de topsport leeft daardoor een grote behoefte aan flexibel onderwijs dat minder plaats en tijd afhankelijk is. Met het programma 'Gepersonaliseerd leren voor topsportonderwijs' zet het Centrum Topsport en Onderwijs (CTO Zuid) als onderdeel van BrabantSport een belangrijke eerste stap om rekening te houden met de individuele behoeften van topsporters en hen zelf de regie over hun leerproces te geven van het voortgezet onderwijs tot en met de universiteit.

Curaçao Tennis Legends brengt tennis naar clubs en scholen

Dit weekend wordt de derde editie van de Curaçao Tennis Legends georganiseerd. Het recept van het evenement lijkt veel op dat van voorloper AFAS Tennis Classics. Oud-tennisprofs zorgen voor het spektakel tijdens de eventavonden met een mix van sport, entertainment en zakelijk netwerken. Toch is de insteek van het evenement op Curaçao anders, zegt toernooidirecteur Eric Kersten van Team TOC. "De maatschappelijke impact speelt nu een veel grotere rol."

"Meer onderzoek naar sport en recht nodig"

De bijzondere leerstoel Sport en Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam wordt omgezet in een reguliere leerstoel. Hoogleraar Marjan Olfers reageerde verheugd op de beslissing van het College van Bestuur van de VU om haar aanstelling uit te breiden. Het betekent voor haar vooral dat ze meer tijd krijgt voor onderzoek naar sport en recht. En dat is volgens Olfers ook hard nodig. “Er is echt werk aan de winkel!”

"Het gezondheidsaspect bij dopingbeleid krijgt wereldwijd meer aandacht"

Het werk van anti-dopingorganisaties is traditioneel vooral gericht op de topsport en de competitievervalsing daarbinnen. De laatste jaren heeft Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, daar mondiaal een verschuiving in zien ontstaan. Het gezondheidsaspect van sporters in relatie tot doping wordt steeds belangrijker. Als docent aan de Executive MBA Sports & Health van Wagner bespreekt Ram de dilemma’s die deze ontwikkeling opleveren in zijn colleges. "Met de verbreding van de MBA naar Sports & Health is de opleiding nog dichter op mijn vakgebied gekomen."

Kunnen kansen op sportieve groei worden verzilverd met beleid?

Waarom sporten sommige mensen nu eigenlijk wel en anderen niet? Die vraag houdt beleidsmakers in de sport al langer bezig. Wie een verklaring voor sportdeelname en beweeggedrag in handen heeft zou in theorie weten aan welke knoppen gedraaid moet worden om de bevolking in beweging te krijgen. In opdracht van het ministerie van VWS werkten het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen jaren aan het verklarend model sportdeelname. Het in september gepresenteerde eindrapport 'Kansen op sportieve groei?' geeft weliswaar geen concrete knop om aan te draaien, maar wel aanknopingspunten om beleid op te vormen.

Van docent naar ondernemer in de sport

Babette Zonneveld wilde altijd al iets voor haar zelf beginnen. De eerste stap daartoe zette zij in 2012 toen ze nog docent was aan de Johan Cruyff Academy. Toen besloot ze namelijk zelf terug de collegebanken in te gaan door met de Executive MBA Sports Management van Wagner te starten. De brede kennis die zij opdeed tijdens die opleiding gaven voor haar de doorslag om een eigen onderneming gericht op het organiseren van outdoor sporttrainingen voor vrouwen op te zetten.

Hoe Bas van de Goor na zijn carrière een bredere blik op sport kreeg

Voor veel topsporters is het lastig om na hun sportcarrière de weg naar een nieuw doel te vinden. Om de stap naar een maatschappelijke omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen, besloot oud-volleyballer Bas van de Goor in 2005 de MBA Sport Management bij Wagner, de voorloper van de Executive MBA Sports & Health, te gaan doen. Die opleiding opende zijn ogen over sport en betekende ook het begin van zijn Bas van de Goor Foundation.

'Meer ongebonden sporters en minder sportende jeugd'

Met een enorme groothoeklens maakte KPMG in opdracht van de Nederlandse Sportraad een foto van het Nederlandse sportlandschap: van het sportaanbod, de sportdeelname, topsportprestaties, organisatiestructuren tot aan de financiering van de sport. Dit resulteerde in een lijvig Brancherapport Sport van 169 pagina’s, dat maandag in Nieuwspoort in Den Haag werd gepresenteerd. Op de gemaakte foto werd instemmend gereageerd: 'waarheidsgetrouw' en 'op het juiste moment genomen'. Ondertussen wordt vooral reikhalzend uitgekeken naar het advies van de NLsportraad.

NLsportraad: 'meer regie nodig op kennis rond sportevenementen'

Een klein land als Nederland kan groot worden in het organiseren van sportevenementen als er optimaal wordt samengewerkt. Dat gaf de Nederlandse Sportraad al aan in het advies ‘Nederland evenementenland?’. In het vandaag verschenen advies ‘Regie op kennis’ borduurt de NLsportraad daar op verder met aanbevelingen om de kennis over de maatschappelijke impact van sportevenementen te verbeteren. Die kennis is op dit moment nog erg versnipperd, concludeert voorzitter Michael van Praag: "Nederland kan een kennishub voor sportevenementen zijn als de minister bereid is om de regie te nemen."

'Coach en sporter zitten vaak niet op één lijn'

Een trainer is een van de belangrijkste mensen die invloed hebben op de ontwikkeling van een sporter. Uit onderzoek is gebleken dat trainers die meer aandacht besteden aan het leggen van verantwoordelijkheid bij de sporters zelf, meer talent afleveren aan de top. "En die talenten hebben ook meer plezier in hun sport", zegt Laura Jonker, oprichter van adviesbureau XOET. Zelfregulatie is hierbij het sleutelwoord. Over dat thema zal zij samen met andere sprekers uit de praktijk tijdens een Sportpsychologie Inspiratiesessie op 13 november dieper ingaan.

Betere ademhaling topschaatsers kan astmapatiënt ook helpen

Wat doet inspanning met de ademhaling van topschaatsers? Die vraag staat centraal in een nieuw onderzoek waarbij Innovatielab Thialf en ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen samenwerken. Over de samenhang tussen ademhalingspatronen in relatie tot verschillende prestatieniveaus is nog weinig bekend. Het schaatsonderzoek onder leiding van longexpert Jean Driessen moet zo helpen bij het vinden van de optimale ademhaling bij schaatsers. Die nieuwe inzichten moeten uiteindelijk ook bruikbaar zijn voor een brede groep mensen met benauwdheidsklachten.

"Mens en algoritme samen nodig om iedereen in beweging te krijgen"

Sportapps lijken op het eerste gezicht vaak handig om sporters te begeleiden, maar als het echt op individueel coachen aankomt ontbreekt nog veel aan de algoritmes. Dit stelden Mark de Graaf (Lector Interaction Design aan Fontys Hogeschool ICT) en Aarnout Brombacher (Hoogleraar Design Theory and Information Flow Analysis TU/e) in hun sessie over coaching en artificial intelligence tijdens het Sport Innovatie Congres 2019. De Graaf: "Ik geloof meer in samenwerking tussen mens en algoritme."

"Meer samenwerken" blijft mantra bij sportinnovatie

Sportinnovatie gaat om samenwerking. Dat bewees het 16e Sport Innovatie Congres op de High Tech Campus in Eindhoven afgelopen maandag maar weer. Voor dit congres sloegen Sportinnovator en Cluster Sports and Technoloy de handen ineen om zo ruim 300 professionals samen te brengen. Behalve nieuwe inzichten van sprekers uit het innovatie werkveld, bood het congres ook volop ruimte voor het pitchen van innovaties, het ophalen van vragen en natuurlijk: netwerken.