Onderzoek naar clubgevoel in de georganiseerde sport tijdens corona

Mulier Instituut onderzoekt economische impact corona bij sportverenigingen

Door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te dammen ligt de hele sport stil. Sportaccommodaties zijn gesloten en verenigingen kunnen geen trainingen aan hun leden aanbieden. Wat heeft dit voor invloed op de Nederlandse sportverenigingen? Afgelopen week zijn al twee onderzoeken gestart om de impact van deze uitzonderlijke situatie in de sport in kaart te brengen. Nanny Kuijsters, docent en onderzoeker bij Economische Hogeschool in Tilburg, onderzoekt het effect van corona op het clubgevoel. Mulier Instituut onderzoekt de economische schade bij sportclubs om zo te bepalen welke ondersteuning nodig is.

Hoe gaat het nu bij de sportvereniging? Dat is één van de vragen die Nanny Kuijsters, docent en onderzoeker bij Fontys Economische Hogeschool in Tilburg, bezig houdt nu sportverenigingen noodgedwongen de deuren gesloten moeten houden. Ze deed al eerder onderzoek naar het clubgevoel van verenigingen en onderzoekt nu wat de coronamaatregelen voor effect hierop hebben.

Clubgevoel tijdens corona

Deze voorjaarsweken zijn doorgaans de mooiste weken binnen de sportclub. Zo niet het voorjaar van 2020. In veel verenigingen is een sterk clubgevoel en hebben leden een sterke band met elkaar. Maar hoe werkt dat als je niet naar het sportveld kunt, de kantine dicht is en je elkaar alleen online, in de virtuele community kunt ontmoeten. Als onderzoeker naar clubgevoel in de georganiseerde sport is Nanny Kuijsters benieuwd naar deze verhalen. Hiervoor heeft zij een korte survey opgezet waarin clubleden hierover kunnen vertellen. Zo hoorde ze al van een ‘challenge’ van een voetbalclub waar de spelertjes thuis trainings- oefeningen deden, hiervan filmpjes maakten en elkaar punten gaven.

Doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen hoe clubleden in de online community van de sportclub elkaar opzoeken en dat clubgevoel levend houden. Als je een mooi voorbeeld hebt van dit soort online activiteiten binnen een club, dan kun je die kort beschrijven. Via deze link kom je bij de survey. Verspreid deze ook gerust onder de achterban van je club of in je netwerk met andere clubbestuurders. Over de resultaten van het onderzoek lees je later meer op SportenStrategie.nl

Eerder publiceerde Kuijsters op deze website dit artikel over haar onderzoek naar clubgevoel:

Economische impact

Stichting Waarborg Fonds schatte de economische impact van deze crisis eerder al op 300 miljoen euro voor de breedtesport. Vorig week is het Mulier Instituut een onderzoek bij sportverenigingen gestart om die impact van de coronacrisis op de verenigingen exact in beeld te krijgen. Ook wordt onderzocht in hoeverre verenigingen geholpen zijn met de noodmaatregelen die zijn afgekondigd. Door de vragenlijst in te vullen kunnen clubbestuurders NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten en het Ministerie van VWS helpen bij het bepalen welke ondersteuning verenigingen nodig hebben.

Ga direct naar de survey van Mulier Instituut.