Geen Special Olympics 2020, wel een beweegapp voor thuis

Special Olympics Nederland wil sporters met verstandelijke beperking helpen gezondere keuzes te maken

Van 12 tot en met 14 juni zouden de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag worden gehouden. Door de maatregelen rond het coronavirus heeft de organisatie besloten om het nationale sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking dit jaar definitief niet door te laten gaan. De beweegapp die Special Olympics Nederland al wilde lanceren om de gezondheid van de deelnemers te stimuleren, komt juist nu iedereen thuis fit probeert te blijven goed van pas.

Het bestuur van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 nam vorige week de beslissing om het grootschalige evenement in juni af te gelasten. De maatregel van de Rijksoverheid om tot 1 juni alle evenementen te verbieden om zo om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was daarbij doorslaggevend. Volgens het bestuur van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en het bestuur van Special Olympics Nederland bemoeilijkt deze maatregel de realisatie van het sportevenement zodanig, dat gekeken moet worden naar de mogelijkheden om het te verplaatsen naar volgend jaar.

De organisatie is zich bewust van de enorme teleurstelling die dit voor met name de 2000 deelnemers met een verstandelijke beperking betekent. "Wij realiseren ons dat genieten van sport en beweging juist in deze moeilijke periode met tal van extra beperkingen lastiger is dan ooit. Dit raakt zeker ook onze doelgroep in hoge mate. Des te meer willen wij ons blijven inzetten om samen met alle vrijwilligers het actief sporten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren en zo mogelijk de Special Olympics Nationale Spelen volgend jaar in Den Haag te houden", aldus Anja Overhoff, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020.

"We leren ze op een simpele manier fit en gezond te blijven zodat als de sportclubs weer open gaan ze gelijk met hun vrienden kunnen meedoen"

Rachel Richardson - Special Olympics Nederland

Beweegapp voor thuis

Al voor de coronacrisis had Special Olympics Nederland een app ontwikkeld om de deelnemers aan de Nationale Spelen te helpen thuis fitter te worden. De app ‘Scoor je PR’ was in eerste instantie gericht op een Persoonlijk Record bij het einddoel in Den Haag in juni. Nu iedereen thuis moet blijven kan de app volgens Richardson juist gebruikt worden voor het uiteindelijke doel: verbetering van de algehele fitheid van de deelnemers. "We leren ze op een simpele manier fit en gezond te blijven zodat als de sportclubs weer open gaan ze probleemloos met hun vrienden kunnen meedoen.” De app gaat in op drie pijlers: kracht, balans en uithoudingsvermogen. "Dat zijn ook de drie onderdelen waar we de sporters op willen verbeteren", legt Richardson uit. "Wij hebben vijf niveaus en per niveau zijn er verschillende oefeningen bij balans, uithouding of kracht. In de app zitten filmpjes die zij zelf gemakkelijk kunnen volgen en uitvoeren."

Quiz over gezonde voeding

Special Olympics Nederland stelt aan gebruikers voor om de app drie keer week te pakken. Daar worden ze ook voor beloond. "Als ze drie keer per week hun oefeningen doen, dan ontgrendelen ze wekelijks extra attributen voor hun sportmaatje. Aan het begin van de app maken ze een figuurtje dat ze stimuleert bij het sporten. Hoe meer ze sporten, hoe leuker het maatje wordt."

Behalve de oefeningen komen in de app ook quizvragen over gezonde voeding voorbij. "We willen de sporters ook graag helpen bij het maken van gezonde keuzes. Wat is gezonder: een boterham met chocopasta of appelstroop? Met dat soort vragen willen we de sporters op een speelse manier na laten denken over hun voedingspatroon. Het gaat ons vooral om bewustwording over gezonde voeding en dat we ze dus in het geheel gezonder krijgen."

De deelnemers aan de Special Olympics kunnen de app gebruiken als hun coach of wettelijk vertegenwoordiger ze heeft aangemeld. De app was daarmee alleen beschikbaar voor leden van sportclubs. "Door het coronavirus merken wij echter dat meer mensen onze app willen gebruiken. Van zorginstellingen tot aan het speciaal onderwijs. Wij zijn nu dus aan het onderzoeken hoe wij die groepen kunnen activeren, zodat ook zij kunnen profiteren van de app!"

Meer info op Specialolympics.nl