Lex Muller

Lex Muller is al een leven lang sportjournalist. Hij werkte onder meer twintig jaar voor het AD, waarvan ruim elf jaar als chef-sport. Bezocht verschillende Olympische Spelen en WK’s in voetbal, atletiek en zwemmen. Stapte in 1994 over naar de televisie. Eerst naar RTL, uiterst kort bij Sport 7 en vanaf januari 1997 tot eind 2010 bij SBS, waar hij als hoofd sport uitzendingen verzorgde van interlands, eerste divisie, beker, darten, formule 1, marathonschaatsen en wielrennen.
Schreef tal van boeken en nog altijd columns. Werkt nu weer mee aan het samenstellen van een boek over de geschiedenis van SC Heerenveen.

Door Lex Muller

Nieuwe ijsmeesters genoeg, nu nog natuurijs

Vergrijzing van het korps met zo’n tweeduizend natuurijsmeesters in Nederland noopte de KNSB tot het organiseren van een campagne met als doel de interesse van een jongere lichting op te wekken. "We zijn weer een nieuwe samenwerking aangegaan met Unox. De samenhang met natuurijs is dan heel logisch. Vanuit Unox kregen we de vraag waarmee kunnen we de KNSB helpen?", start Anouk Kuiper, werkzaam bij de schaatsbond als senior activatie- en business development manager.

Lockdowns hebben financiële kwetsbaarheid sportscholen aangetoond

"Sport is een deel van de oplossing", verzekert Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, in welke organisatie de sportscholen zijn vertegenwoordigd. "Dat hebben we ook continu proberen te adresseren richting overheid. Zorg ervoor dat sport behoort tot de essentiële diensten, zodat het ook niet dichtgaat op het moment dat je maatregelen moet nemen." Tijdens de afgelopen lockdown moesten de sportscholen hun deuren weer sluiten. Dat gebeurde op 19 december, tot 15 januari. "Dat was alweer voor de derde keer", aldus de herinnering van Ronald Wouters. "De eerste weet ik nog, die was op 15 maart 2020 toen volgens mij zo’n beetje alles in lockdown is gegaan."

Voorzichtig optimisme over financiële situatie sportclubs

"Financieel gezien zijn de clubs er niet slechter op geworden", luidt de toch wel verrassende conclusie van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport. "Maar ik doe het met allerlei slagen om de arm", voegt hij er in één adem aan toe, waarmee hij doelt op de huidige situatie met velerlei maatregelen. Zijn conclusie is bovendien gebaseerd op de stukken van de verenigingen over het boekjaar 2020 en wat betreft dit jaar tot en met juni.

Schaatscoach Jac Orie ziet toekomst in Thialf als onderzoeksinstituut

Het ijsstadion Thialf leent zich, volgens schaatscoach Jac Orie, uitstekend als onderzoeksinstituut voor het verzamelen van diverse data. Met Innovatielab Thialf zijn in Heerenveen al de benodigde kennis en meetfaciliteiten aanwezig om het sport- en beweegonderzoek in de toekomst verder uit te breiden. "In Thialf zijn allerlei ruimtes, die je ook zou kunnen inzetten voor gezondheidszorg. Voor dat doel hebben we die hal een paar uur per dag nodig. Er hangen camera’s, die bijvoorbeeld kinderen op jonge leeftijd op de ijsbaan kunnen volgen. Er zijn meetsystemen beschikbaar. In de zomer, als er geen ijs ligt, zou je er bijvoorbeeld kunnen gaan skeeleren."

"Met wekelijks vijf uur bewegen op scholen neemt de kansengelijkheid toe"

"Wij roepen het ook al een tijdje zelf", zo reageert Cees Klaassen, directeur van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), op het artikel in De Telegraaf, waarin schaatscoach Jac Orie de noodklok luidt over de fysieke ontwikkeling van de jeugd.

KNVB heeft chronisch tekort aan scheidsrechters in amateurvoetbal

De KNVB organiseert in een weekeinde zo’n 32.000 wedstrijden in het amateurvoetbal. "Onze ambitie is dat ongeveer twintig procent van dit aantal door KNVB-scheidsrechters wordt gefloten", onthult Sebastiaan Kleijburg, in Zeist werkzaam als coördinator wedstrijdzaken van het amateurvoetbal. "Maar dat redden we nu echt niet. Ik schat dat we rond de tien procent zitten, en dan ben ik misschien nog wel wat te optimistisch. Die tien procent, dat is te echt te weinig. Dat is ook niet goed op dit moment, om eerlijk te zijn. We moeten echt naar een niveau van 5.000 – 6.000 scheidsrechters. Inderdaad, dat is een behoorlijke klus."

Miljoenenschade voor Limburgse sportclubs door overstromingen

Tot in de kleinste details herinnert hij het zich nog. "In de nacht van 16 op 17 juli is er een dijk bij de Roer doorgebroken, naast het hockeycomplex. Dat heeft ervoor gezorgd dat er twee meter water op de velden is komen te staan", aldus Eric van Dijk, bestuurslid accommodatiezaken van de hockeyclub RHC Concordia uit Roermond. Als één van de sportverenigingen in Limburg en Brabant kan Concordia bij de overheid een regeling treffen voor de niet gedekte schade van de wateroverlast in dit deel van Nederland. NOC*NSF houdt een lijst bij van aanmeldingen. "Via de bonden en provinciale sportservice hebben we een voorlopige aanmelding van ruim twintig clubs doorgekregen. Voornamelijk uit Limburg, maar die lijst is zeker nog niet volledig", laat Sonya Schonewille namens de sportkoepel weten.

NOC*NSF stimuleert clubs zich in te zetten voor een gezonde sportomgeving

Met ingang van 1 juli zijn sportverenigingen en sportaanbieders verplicht rekening te houden met een aantal wijzigingen in de wet, zoals de sluiting van rookruimtes in openbare gebouwen, het strafbaar stellen van de weder-verstrekking van alcohol en de invoering van statiegeld op flesjes onder de één liter. Adelien van Kooten is sinds november 2019 projectleider Gezonde Sportomgeving bij NOC*NSF. Namens de sportkoepel gaat zij in op enkele vragen over dit onderwerp.

Beperkte inzet politie zorgt opnieuw voor patstelling bij Nederlandse wielerkoersen

Problemen met de politiebegeleiding ondermijnen het doorgaan van de Simac Ladies Tour en de BinckBank Tour, de enige twee etappekoersen op het hoogste niveau in Nederland. "Eén van de twee moet terug in dagen. Dat is nu verplicht. Hoe we dat gaan oplossen? Dat één van twee organisaties gaat schuiven met de data of één dag inlevert. Er moet meer ruimte komen tussen beide wedstrijden. En dat gaat niet lukken. Daar komt dit jaar geen oplossing voor", voorziet Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU, met zorg voor de toekomst van deze populaire sport.

Homo-acceptatie in het voetbal heeft nog lange weg te gaan

Er moet meer specifieke aandacht komen voor het bespreekbaar maken en het vergroten van homo-acceptatie in het voetbal. Zeven op de tien betaalde spelers beoordelen de algemene acceptatie als ruim onvoldoende. Dat percentage staat gelijk met het resultaat van een zelfde (voorlaatste) onderzoek uit 2014. "Dat is teleurstellend", bekent Stephan Hakkers, onderzoekscoördinator en adviseur van Alliantie Gelijkespelen 4.0, die opdracht gaf tot het recente onderzoek.

Sportscholen weer open met 30 procent minder leden

"Voor de corona-crisis waren 3,2 miljoen mensen bij de fitness aan het sporten. Van dat aantal heeft gemiddeld gezien, dat hangt een beetje van het bedrijf af, zo’n dertig tot vijfendertig procent opgezegd. Dat betekent dus dat een miljoen sporters op dit moment gestopt zijn met sporten bij een sportcentrum", vertelt Patrick Rijnbeek, directeur van NL Actief (brancheorganisatie van de sportscholen), terwijl alle sportscholen hun deuren weer mogen openen.

Marathon Enschede organiseert experiment in tweede fase Fieldlabs

Twee sportwedstrijden sieren de lijst van Fieldlab Evenementen voor de tweede periode van experimenten. Op zaterdag 8 mei de Mud Masters en op zondag 16 mei de Marathon van Enschede. "We hebben een eerste fase gehad met een aantal evenementen", aldus Tim Boersma, woordvoerder van Fieldlab Evenementen. "Dat waren er toen in totaal acht. Vervolgens hebben we toestemming gekregen voor de tweede fase. In samenspraak met de evenementenbranche, waaronder ook NOC*NSF, hebben we de aanvankelijk lange lijst ingekort tot elf evenementen, met dus de Mud Masters en de Marathon in Enschede."

KNVB wil met Oranje en Snelle meer pupillen naar voetbalclubs trekken

Met behulp van onder meer de Oranje-internationals en de Nederlandse zanger en rapper Snelle tracht de KNVB kinderen enthousiast te maken voor voetbal. De grootste sportbond van het land constateert al jaren een dalende trend in de aanwas van met name pupillen (6 t/m 12 jaar). "We zien die dalende trend vanaf het seizoen 2015/2016’, aldus Ruud Andries, hoofd marketing amateurvoetbal. "Met een kleine positieve ontwikkeling in de seizoenen 2018/2019 en 2019/2020. Daarin zien we een vergelijkbare trend tussen jongens en meisjes."

Amsterdam stelt harde eisen aan clubs voor veilig sportklimaat

In Amsterdam moeten sportaanbieders met ingang van 2022 voldoen aan drie nieuwe eisen voor veilig sporten. Trainers en begeleiders, die met kinderen onder de achttien jaar of met kwetsbare groepen werken, moeten een gedragscode van sportkoepel NOC*NSF ondertekenen. Daarnaast moeten zij ook in bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tevens moet elke sportaanbieder over een vertrouwenscontactpersoon beschikken.

Clubs lopen compensatie mis door 'bureaucratisch gat'

Zo’n twintig procent van de clubs in het amateurvoetbal wacht nog steeds op hun (rechtmatige) NOW 3.0 compensatie. Dat raakt 500 tot 700 verenigingen op een totaal van drieduizend. Het gaat om een vergoeding van gemiddeld 3.500 euro per club, een lelijke tegenvaller in deze al zo moeilijke tijd van beperkingen wegens het corona-virus. "Dat kost het geplaagde amateurvoetbal in totaal ruim twee miljoen euro", aldus de inschatting van Jan Dirk van der Zee, directeur van deze sectie bij de KNVB.