Nieuwe ijsmeesters genoeg, nu nog natuurijs

KNSB overweldigd door interesse voor opleiding tot natuurijsmeester

Vergrijzing van het korps met zo’n tweeduizend natuurijsmeesters in Nederland noopte de KNSB tot het organiseren van een campagne met als doel de interesse van een jongere lichting op te wekken. "We zijn weer een nieuwe samenwerking aangegaan met Unox. De samenhang met natuurijs is dan heel logisch. Vanuit Unox kregen we de vraag waarmee kunnen we de KNSB helpen?", start Anouk Kuiper, werkzaam bij de schaatsbond als senior activatie- en business development manager.

Samen met collega Jurre Trouw, manager sportparticipatie, ontwikkelde zij het idee om een nieuwe lichting natuurijsmeesters op te leiden. "Vooral jongere ijsmeesters en misschien ook wel vrouwelijke ijsmeesters, om te zorgen dat als het dan weer een keer goed gaat vriezen, dat we er in elk geval klaar voor zijn. Vandaar dat we samen de campagne hebben bedacht. En die past ook heel goed in de brand purpose van Unox."

De aanvulling van Jurre Trouw: "Februari vorig jaar ging het sterk vriezen. Toen bleek door de wisselende omstandigheden (met name sneeuw) mensen het soms best lastig vonden om hun baan te prepareren. En ook dat er heel erg behoefte was tussen de ijsmeesters onderling om kennis daarover uit ter wisselen. Je merkt als het heel wat jaren niet meer vriest, je nog steeds leunt op de kennis en de ervaring van de oude rotten in het vak. Terwijl je graag wil dat die kennis wordt doorgegeven aan een jongere generatie. Opdat het ook beter geborgd blijft voor de toekomst."

Meer dan 800 aanmeldingen

Vanuit die achtergrond lanceerde de KNSB eind oktober vorig jaar de campagne. "We hebben eigenlijk twee campagnes gehad", vervolgt Anouk Kuiper. ‘De eerste is gestart op 30 oktober. Dat is wel een bewuste keuze geweest. Op die datum viel het begin samen met het Daikin NK afstanden als eerste groot schaatsevenement in Thialf. We hadden weer schaatsen op de televisie bovendien ging de wintertijd in. Toen hebben we de oproep gedaan: meld je aan als natuurijsmeester."

Volgens Anouk Kuiper overtrof de wervingsactie royaal alle verwachtingen. "De media gingen helemaal los op dat moment. In een mum van tijd hadden we meer dan achthonderd aanmeldingen om de cursus te volgen voor natuurijsmeester." Jurre Trouw: "Uiteindelijk 856 aanmeldingen. De kandidaten komen uit het hele land. Opvallend is wel dat het grootste gedeelte van de aanmeldingen uit regio’s komen waar veel water is. In Brabant en in Limburg is dat schaarser."

"Uiteraard overtrof het aantal van meer dan 850 aanmeldingen in alle opzichten onze verwachtingen. Dat er zo massaal op zou worden gereageerd", bekent Anouk Kuiper. De KNSB telt immers 450 natuurijsverenigingen. In stilte werd gehoopt op de helft, gelijk aan het totaal aantal clubs. Een dergelijke uitkomst zou al geweldig zijn.

"Wat we nu doen is als het ware op preventieve basis. Hopend natuurlijk dat er weer eens een winter met natuurijs komt"

Jurre Trouw - KNSB

"Om je te kunnen opgeven, moet je wel lid zijn of worden van een natuurijsclub. Dat is voor ons een heel belangrijk aspect", benadrukt ze een belangrijke voorwaarde voor deelneming aan de cursus. "Toen waren we in feite klaar om in december te starten. We hadden al ruim twintig cursus-avonden voor de opleidingen gepland. Verspreid over verschillende locaties in Nederland. Maar toen kwam die lockdown en moesten we alle cursusavonden cancelen. We zijn namelijk van mening dat die cursus ook een fysieke bijeenkomst moet zijn. Dat is niet iets wat je even online kan geven."

De lockdown zadelde de KNSB op met het probleem om de interesse van de aangemelde kandidaten niet te laten wegebben. "Hoe kunnen we nou de mensen warm houden voor de cursus?", aldus Anouk Kuiper. "Daardoor is de tweede campagne gekomen. Eerder in januari hebben we besloten een webinar te organiseren. Een online-avond waarin we als het ware een vooruitzicht aanboden wat de mensen konden verwachten van de cursus, die we hopelijk nog in het voorjaar kunnen geven, als de maatregelen weer versoepeld zijn."

Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters

Gelijktijdig onthulde de KNSB het Gilde van de Nederlandse Natuurijsmeesters. Anouk Kuiper: "Over hoe we dat precies vorm gaan geven, zijn we nog in gesprek met Unox. Het is eigenlijk bedoeld om bestaande en nieuwe ijsmeesters aan elkaar te koppelen. Hoe kunnen we die kennis nou zo goed mogelijke doorgeven. Enerzijds is het een theoretische cursus die je krijgt op een avond, maar uiteindelijk is de praktijk de toegevoegde waarde. Dus hoe kan je nu daadwerkelijk zorgen dat bestaande en nieuwe ijsmeesters binnen die verenigingen aan elkaar worden gekoppeld, zodat die kennis goed wordt overgedragen voor het moment dat er natuurijs is en ook wat betreft de voorbereidingen die je daarvoor moet treffen."

De huidige winter verloopt nogal nat en somber met veel regen en af en toe een winterse bui, maar een ouderwetse periode met stevige vorst lijkt vooralsnog nog niet in aantocht. "We weten dat natuurijs steeds schaarser wordt. En dat het maar incidenteel aanwezig zal zijn. Wat we nu doen is als het ware op preventieve basis. Hopend natuurlijk dat er weer eens een winter met natuurijs komt", besluit Jurre Trouw het verhaal van de KNSB over het aantrekken van een jongere lichting natuurijsmeesters.

Fotobijschrift: Een ijsmeester bij de natuurijsbaan in Heiloo. Foto: Flickr (CC) Heiloo Online.