Marathon Enschede organiseert experiment in tweede fase Fieldlabs

Mudmasters (8 mei) en Marathon Enschede (16 mei) mogen experimenteren met sportwedstrijden

Twee sportwedstrijden sieren de lijst van Fieldlab Evenementen voor de tweede periode van experimenten. Op zaterdag 8 mei de Mud Masters en op zondag 16 mei de Marathon van Enschede. "We hebben een eerste fase gehad met een aantal evenementen", aldus Tim Boersma, woordvoerder van Fieldlab Evenementen. "Dat waren er toen in totaal acht. Vervolgens hebben we toestemming gekregen voor de tweede fase. In samenspraak met de evenementenbranche, waaronder ook NOC*NSF, hebben we de aanvankelijk lange lijst ingekort tot elf evenementen, met dus de Mud Masters en de Marathon in Enschede."

De Mud Masters heeft plaats op het voormalige terrein van de Floriade in de Haarlemmermeer. ‘Dat is een hardloopwedstrijd met hindernissen. Dat gaat door de modder, er staat ook een piramide op het terrein en die moet worden beklommen’, licht Tim Boersma het karakter toe van dit evenement, waaraan 9.000 liefhebbers mogen deelnemen. Voor de marathon blijft dat beperkt tot 5.000. "We hebben onder meer voor de Marathon in Enschede gekozen, omdat er in die hele lijst een regionale spreiding moet zitten. Zo zijn we bij de Marathon in Enschede terecht gekomen. Maar ook omdat de organisatie zich had aangeboden", vervolgt Tim Boersma.

"We hebben onder meer voor de Marathon in Enschede gekozen, omdat er in die hele lijst een regionale spreiding moet zitten"

Tim Boersma - Fieldlab Evenementen

"We hadden al contact, omdat we met Fieldlab Evenementen ook in de provincie Overijssel bezig zijn", erkent Sandra Melief, directeur van de Stichting Enschede Marathon. "Zij hebben uiteindelijk mij gebeld en gevraagd: willen jullie tussen 18 april en 16 mei dit voor Fieldlab organiseren. Daarop heb ik ja gezegd."

Vliegveld Twente

Het nu geplande testevenement op 16 mei in Enschede betreft overigens geen heuse marathon, maar een hardloopwedstrijd over 10 km voor 5.000 recreanten. En wel op het evenemententerrein van Vliegveld Twente. "De wedstrijd moet wel plaatshebben in een afgesloten ruimte. Op een terrein dat je kunt afhekken", aldus Sandra Melief, die daarmee ingaat op één van de voorwaarden en verplichtingen voor het organiseren van een activiteit met Fieldlab Evenementen. "We hebben heel veel informatie meegekregen hoe we het allemaal moeten inrichten. Dat zijn we nu allemaal aan uitwerken."

Bekend is onder meer dat de deelnemers vooraf negatief getest moeten zijn en dat ook moeten aantonen. "De lopers moeten we indelen in bubbels, dus in verschillende groepen. Zo moeten we hen ook laten komen en van start laten gaan. Het is voorts de bedoeling dat je de contacten zo kort mogelijk houdt. Die opdracht hebben we meegekregen. Hoe we dat qua tijden bijvoorbeeld gaan doen, zijn we nog aan het uitdokteren.. Zodra we dat rond hebben, stellen we ook de inschrijving open."

Over animo voor de loop over 10 km behoeft de Stichting Enschede Marathon zich absoluut geen zorgen te maken. Het regende afgelopen dagen al telefonische aanmeldingen. De organisatie heeft wel al laten weten dat hardlopers, die zich reeds hadden opgegeven voor de edities van 2020 en 2021, op voorrang mogen rekenen.

Olympische tickets

Overigens nam de Stichting Marathon Enschede op zondag 18 april de organisatie van de NN Mission Marathon over van Hamburg. "Daar heeft ook de wereldkampioen Eliud Kipchoge aan meegedaan", aldus Sandra Melief. "Vanwege de afgelasting in Hamburg is deze (heuse) marathon naar Enschede gekomen." Die was bedoeld voor de zeventig atleten uit verschillende landen om een tijd neer te zetten, die uitzending naar de Olympische Spelen in Tokio rechtvaardigt. Die marathon was eveneens op het evenemententerrein van Vliegveld Twente, met de landingsbaan als onderdeel van de route. "Het was een groot succes", geniet Sandra Melief nog na. "Daar zijn heel veel limieten gelopen. Het was één van de laatste kansen om zich te kwalificeren voor Tokio. Dat vooral maakte het voor ons als een groot succes."

Eredivisie-duels met publiek

Een test met een voetbalwedstrijd komt niet voor op de lijst van Fieldlab Evenementen voor de tweede fase. "Nee, er is dit keer geen voetbal", aldus Tim Boersma. "Voetballen hebben we nu drie keer gedaan in de eerste fase. Bij NEC – De Graafschap, Almere City – SC Cambuur, en bij Nederland – Letland. We hopen de onderzoekresultaten op korte termijn te kunnen presenteren. We hebben nu voor de Mud Masters en de Marathon van Enschede gekozen, twee evenementen met weer meer mensen." De Eredivisie verwelkomt overigens dit weekeinde publiek bij de negen duels, en dat voor het eerst sinds oktober van vorig jaar. Met beperkte aantallen, wat per stadion verschilt en afhangt van de totale capaciteit. En wel nadrukkelijk onder de conditie van een negatieve test, enz. Maar juichen bij een doelpunt is toegestaan…