Sportscholen weer open met 30 procent minder leden

Branchevereniging NL Actief ziet dat 1 miljoen sporters gestopt zijn bij een sportcentrum

"Voor de corona-crisis waren 3,2 miljoen mensen bij de fitness aan het sporten. Van dat aantal heeft gemiddeld gezien, dat hangt een beetje van het bedrijf af, zo’n dertig tot vijfendertig procent opgezegd. Dat betekent dus dat een miljoen sporters op dit moment gestopt zijn met sporten bij een sportcentrum", vertelt Patrick Rijnbeek, directeur van NL Actief (brancheorganisatie van de sportscholen), terwijl alle sportscholen hun deuren weer mogen openen.

Die teruggang in leden sluit aan bij het algemene beeld, dat de sport in brede zin flink te lijden heeft van de pandemie. "Het rapport van NOC*NSF laat zien dat vijftig procent van de binnensporters, waar fitness een onderdeel van is, door de coronacrisis niet aan sport doet", vervolgt Patrick Rijnbeek, ruim drie jaar directeur van NL Actief. Een verontrustend percentage, dat oproept tot promotie via allerlei campagnes.

"We gaan ervan uit dat corona de aandacht voor gezondheid heeft vergroot bij de toekomstige sporter", veronderstelt de directeur van NL Actief. "En die sporter, die nu nog nergens aan het sporten is, willen we laten kennismaken met fitness. Of als hij of zij lid is geweest, terug te krijgen naar de fitnessclub. Daar dienen allerlei promotieactiviteiten voor. We gaan ook met NL Actief een campagne draaien in de komende periode. De campagne heet 'Nederland wordt weer fit'. Waarin de centra de komende tien weken aan de slag gaan met sporters om in die periode weer een beetje fitter te worden. En er zijn meer initiatieven in de sport en in de branche. Een partij als Basic-Fit, die ook lid is bij ons, zal ongetwijfeld haar eigen campagne draaien, om nieuwe leden te werven. Om weer terug te groeien naar het niveau van voor de corona."

Diverse branche

De branchevereniging NL Actief telt verschillende soorten sportscholen. "Fitness is een heel diverse branche", aldus de uitleg van Patrick Rijnbeek. "Je hebt de basic-formules, je hebt de heel luxe sportscholen ofwel de fitness-welness centra. En je hebt de medische kant, die tegen fysiotherapie aan schuren. Een deel van de branche werkt op het scheidsvlak van fysiotherapie en fitness. In die groep zitten als het ware fysiotherapiepraktijken, die een fitnesspraktijk hebben of er zijn fitnesscentra die een fysiotherapeut in dienst hebben. Dat is voor ons wel een heel belangrijke groep. Een groot deel hiervan is NL Actief preventie-centra."

De fysiotherapeut kon en mocht tijdens de lockdown doorwerken, bevestigt Patrick Rijnbeek. "Inderdaad, die kon één op één trainen, soms in dezelfde ruimtes waar de andere sporters niet konden trainen. Er was zeker een verschil. Zo zijn er ook centra met groepen, die de gecombineerde leefstijlinterventie volgen. Dit is een programma voor mensen die te zwaar zijn. Zij moeten aan een leefstijl werken. Je zag ook dat sommige groepen toestemming kregen van een gemeente, vanuit dat medisch perspectief, om alvast eerder te beginnen."

"We verwachten eigenlijk dat de centra misschien wel een jaar nodig hebben om weer in aantallen te groeien"

Patrick Rijnbeek - Directeur NL Actief

Dat waren evenwel de uitzonderingen. De rest bleef gesloten en liep flinke schade op. "We hebben in de coronatijd vanaf april, mei vorig jaar peilingen gedaan in de branche om te kijken hoe dat nou precies zit met die schades. Doordat leden abonnementen opzegden was er logisch minder omzet. Die verminderde omzet leidt uiteindelijk tot allerlei schades. Als je een lijn trekt van de eerste lockdown tot nu, dan zie je dat gedurende de eerste lockdown best wel veel leden hebben opgezegd. In de periode daartussen, van juli tot 16 december, toen we weer dicht moesten, is er wel weer wat teruggekomen. Maar uiteindelijk na de tweede lockdown, na 16 december, is de daling goed ingezet. Wat ik al eerder aangaf, een daling van dertig tot vijfendertig procent, en op bepaalde plekken zelfs meer verlies van leden."

Zorgen om komende periode

Dat ging ten koste van een aantal sportscholen. "Er zijn een paar sportscholen failliet gegaan", erkent Patrick Rijnbeek. "En er zijn ook sportscholen, die de sleutel hebben ingeleverd. Dat is wel wat anders dan dat je failliet bent gegaan. Maar ze hebben wel besloten het bedrijf niet meer voort te zetten. Het merendeel van de centra lijkt het gelukkig ook met steun goed te redden. We maken ons wel zorgen over de komende periode, wanneer de belasting weer betaald moet worden, de huur weer volle bak betaald moet worden. Alle kosten weer gaan oplopen. Terwijl de inkomsten, die in de fitness voor een belangrijk deel uit de abonnementen komen, nog steeds niet terug op peil zijn van voor de corona."

Volgens Patrick Rijnbeek kan dat herstel nog wel eens langere tijd duren. "We verwachten eigenlijk dat de centra misschien wel een jaar nodig hebben om weer in aantallen te groeien…."