Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

De Surinaamse voetballer Albert Wittenberg stierf in de strijd tegen de nazi’s

Albert Wittenberg was een van de eerste Surinaamse voetballers in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij om als verzetsheld. Hij liet een joodse baby bij hem onderduiken.

Hoe Dik Bruynesteyn een belangrijke ooggetuige werd van de Nederlandse sportgeschiedenis

Op 28 april is het de tiende sterfdag van sportcartoonist Dik Bruynesteyn. Door zijn gevoel voor tijdloosheid is hij zelf ook tijdloos geworden.

Een verbod om de Nederlandse leeuw in een rolstoel af te beelden

Door de Invictus Games in Den Haag is er veel aandacht voor militairen met geestelijke of lichamelijke oorlogsverwondingen. De eerste keer dat sportende oorlogsslachtoffers in ons land de aandacht trokken, was op Bevrijdingsdag 1956. Zolang ze maar van de Nederlandse leeuw afbleven.

Debuut Jackie Robinson veranderde het honkbal voor altijd

Precies 75 jaar geleden debuteerde Jackie Robinson als zwarte Amerikaanse honkballer in de Major League Baseball. Het racisme was daarmee niet voorbij, merkten zelfs Nederlandse spelers later nog.

De Nederlandse Basketball Bond is pionier in de paralympische sport

De positie van de paralympische topsport moet net zo volwassen en krachtig zijn als die van de olympische topsport, aldus het vorige week verschenen rapport 'Gelijkwaardig en inclusief' van de Nederlandse Sportraad. De basketbalbond was al in 1978 de eerste sportbond ter wereld die gehandicaptensport opnam in de eigen organisatie.

KNVB wilde het WK voetbal van 1978 vanuit Argentinië naar Nederland verplaatsen

Deze week is de loting van het WK voetbal in Qatar. De aanloop verloopt zeer rumoerig, net als een kleine halve eeuw geleden toen Argentinië gastheer was.

De dood van Piet Dumortier, voetballegende uit Utrecht

In de concertreeks Het Oorlogselftal worden verhalen verteld over omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog. Dit weekend gaat het over Piet Dumortier, sterspeler van DOS uit Utrecht, die stierf in 1945.

Belgische oorlogsvluchtelingen bouwden grootste wielerbaan van Europa

Een groot aantal Oekraïense oorlogsvluchtelingen bereikt Nederland, of is nog onderweg. Ruim een eeuw geleden waren het onze zuiderburen die hierheen kwamen vanwege oorlogsgeweld. Zij namen ook hun sportcultuur mee.

Argentijnse dictatuur bewerkte Nederlandse pers tijdens het WK van 1978

Een voormalige medewerker van de CIA heeft in opdracht van de organisatoren van het WK voetbal in Qatar geheime acties uitgevoerd om kritiek op het evenement te smoren. Precies hetzelfde deed de Argentijnse dictator Videla in aanloop naar het wereldkampioenschap van 1978.

De bijna-wereldkampioen sprint Jos Valentijn

Het WK sprint gaat donderdag van start in het Noorse Hamar. In 1998 werd Jan Bos als eerste Nederlandse schaatser wereldkampioen op dit onderdeel, maar Jos Valentijn ging hem 22 jaar eerder al bijna voor. Een reeks valpartijen voorkwam deze primeur.

Benfica wint pas in 2062 weer een Europese voetbalfinale

Ajax speelt woensdag in de achtste finale van de Champions League tegen Benfica. Deze Portugese club heeft nu nog uitzicht op de volgende ronde, maar de finale van het Europese voetbaltoernooi zullen ze nooit winnen, aldus een vloek van inmiddels zestig jaar oud.

Zelfs tijdens de koloniale oorlogen in Indonesië werd er gevoetbald

Komende donderdag is de presentatie van een onderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. Tijdens deze gevechten werd er soms gevoetbald tussen de strijdende partijen.

Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi waren de duurste ooit

De Olympische Winterspelen van 2014 waren de duurste ooit met een budget van meer dan 40 miljard euro. Omgerekend per deelnemer is dat ruim 14 miljoen euro, evenveel als de profvoetbalclubs Heracles of Willem II in één seizoen uitgeven.

Idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt elke dag actueler

Eind deze week beginnen de Olympische Winterspelen met een enorme negatieve impact op de plaatselijke ecologie. Een idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt daarmee elke dag actueler.

De Klootschietersveldslag van 1747 is nog steeds niet vergeten

Precies 275 jaar geleden stalen inwoners van Ootmarsum na een klootschietwedstrijd het stadsvaandel van Oldenzaal. Nog steeds hangt dit in de plaatselijke bibliotheek en is daarmee een van de oudste sporttrofeeën van Nederland.