Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

De spannendste Klassieker die nooit werd gespeeld

De Klassieker bestaat deze week precies honderd jaar. Bijna vijftig jaar geleden was er een aanzienlijke kans dat Ajax en Feyenoord elkaar in Europees verband zouden treffen. Het werd de spannendste Klassieker, die nooit werd gespeeld.

De eerste Nederlander die Parijs-Roubaix won

Zondag wordt voor de 118e keer Parijs-Roubaix verreden. In 1964 won Peter Post als eerste Nederlander deze koers. De Amsterdamse slagerszoon reed in een recordtempo en had hierna de hoop wereldkampioen te worden.

Het namenmonument van het Nederlandse voetbal

In Amsterdam is het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Iets vergelijkbaars deed de KNVB in 1949 voor de 2212 voetballers die waren omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam staat de naam van een legendarische Hongaarse voetballer genoemd, die bij de KNVB dan weer niet staat vermeld.

Hoe Haarlemse honkballers werden opgelicht door Italianen bij de Europa Cup

Het EK honkbal wordt deze week in Italië gehouden. Indien het Nederlandse team met succes zijn titel verdedigt, moet het wel even opletten of het de goede trofee ontvangt. In 1966 werden de Haarlem Nicols namelijk nog opgelicht door de Italianen na het winnen van de Europa Cup.

Het jubileum dat niemand viert: Nederland 100 jaar evenementenland

Nederland presenteert zich graag als een evenementenland. Deze geschiedenis gaat terug tot het EK roeien van 1921 in Amsterdam, deze week exact een eeuw geleden. Er is alleen niemand die het weet.

De monsterzege van Oranje op Noorwegen in 1972

Het Nederlands elftal speelt woensdag tegen Noorwegen. In 1972 werd dat land met 9-0 verslagen, de grootste zege ooit in een WK-kwalificatiewedstrijd. Dat was op zich geen wereldprestatie, want de Noren speelden voor een zak knikkers en een tegoedbon.

De grote invloed van Esther Vergeer op de Nederlandse gehandicaptensport

Vanaf vandaag komt de Nederlandse paralympische ploeg in actie, onder leiding van chef de mission Esther Vergeer. Door haar prestaties is de Nederlandse gehandicaptensport voor altijd veranderd.

Heel Nederland liep uit voor de beste voetballers van Curaçao

Precies 75 jaar geleden trokken de beste voetballers van Curaçao meer dan 200.000 toeschouwers tijdens een toer door Nederland. Het is voor dit eiland een hoogtepunt in de sportgeschiedenis, maar in Nederland zijn we het vergeten.

Steeds meer kampioenen krijgen een koninklijke onderscheiding

De Nederlandse medaillewinnaars in Tokio worden vandaag door koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen. Het zal ongetwijfeld koninklijke onderscheidingen regenen. De echte geluksvogels krijgen er ook nog een straatnaam bij.

De eerste vrouw in een olympische marathon werd bespuugd en bekogeld

Zaterdag is de olympische marathon voor vrouwen. De eerste vrouw die een marathon liep was de Griekse Melpomene. Zij liep illegaal mee in de olympische marathon van 1896 in Athene.

Je kan ook aan sport doen om levens te redden

Arno Kamminga heeft olympisch zilver gewonnen op de honderd meter schoolslag. Zijn sportieve carrière begon als reddingszwemmer en daarmee zet hij een traditie voort, die in 1900 begon bij Eduard Meijer.

Oorlogssport lacrosse wil in Nederland niet aanslaan

Deze week begint het EK lacrosse in het Poolse Wroclaw. Lacrosse was een demonstratiesport tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Ondanks indianenverhalen, zorgde het niet voor een doorbraak van de sport in Nederland.

Vergeten voetbalheld Henri Dénis was grootste cokehandelaar van het land

Vijftig jaar geleden overleed Henri Dénis, de beste Nederlandse voetballer uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De 'meester op de vierkante meter' is de enige voetballer die de olympische eed heeft afgelegd. Na zijn sportcarrière werd hij een gewiekst zakenman en had hij enkele jaren de leiding over de Nederlandse Cocaïnefabriek (NCF) in Amsterdam.

Suzanne Lenglen was groter dan Wimbledon

Precies een eeuw geleden nam Wimbledon afscheid van zijn oude locatie aan de Worple Road in Londen. De Franse tennissensatie Suzanne Lenglen was zo populair geworden dat dit evenement moest verhuizen naar iets groters.

Amsterdam wilde al in 1921 een EK voetbal organiseren

Het EK voetbal zit erop voor de Johan Cruijff Arena. En dat precies honderd jaar nadat Amsterdam heel ver was om het eerste Europese kampioenschap voor landen te organiseren, zo ontdekte Rugnummers. Het had de herstart moeten zijn van het voetbal na de Eerste Wereldoorlog.