Artikelen

'Vitaliteit is van iedereen'

Vitaliteit is de laatste jaren een prominent maatschappelijk onderwerp geworden. Het is zeker geen hype, maar eerder het resultaat van een evolutie in onze gezondheid. Dat stelt professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health. "Het is een fenomeen waartoe iedereen zich verhoudt. Vitaliteit is een groot onderwerp, dat niet moet worden beperkt tot een instrumentele vertaling naar alleen taken voor de overheid, de zorg of de sportvereniging. Het vraagstuk is veel breder en gaat dieper."

"De verplichte twee uur gym is nodig om in te grijpen op scholen"

"Het is gelukt!", liet Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) twee weken terug op LinkedIn weten. In zijn euforie was de jarenlange strijd voor twee uur gymonderwijs in het basisonderwijs voelbaar. Samen met SP-Kamerlid Michiel van Nispen had Heerema een amendement ingediend om in de wet een urennorm voor twee uur gym in het basisonderwijs vast te leggen. Die wetswijziging werd met een meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. "Dit is veel groter dan de buitenwereld ziet."

Active Esports Arena brengt gamers in beweging

Esports en bewegen lijken voor de traditionele sportwereld nog twee gescheiden werelden. Met de opening van de Esports Arena Eindhoven komt daar definitief verandering in, want bij het spelen van het spel Exodus Burned is intensief bewegen noodzakelijk om punten te scoren in een virtuele wereld. De Active Esports Arena is een samenwerking van onder andere SportsCloud, Triple Double en PSV. Als partner in het project wil PSV een jonge generatie fans in beweging krijgen.

Dankzij de wisselfout van Sven Kramer schreef Nicolien Sauerbreij geschiedenis

Precies tien jaar geleden verspeelde Sven Kramer door een wisselfout een gouden medaille op de 10.000 meter. Daardoor won niet hij de honderdste olympische titel voor Nederland, maar snowboardster Nicolien Sauerbreij.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportbedrijf Lelystad, NOC*NSF en NZR

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

'ClassPass biedt ook mogelijkheden voor georganiseerde sport'

Het aantal sporters bij commerciële aanbieders als fitnessscholen groeit al jaren. Het Amerikaanse ClassPass heeft hier slim op ingespeeld door een app te ontwikkelen die toegang biedt tot duizenden lessen bij studio’s en gyms van over de hele wereld. Het bedrijf maakte vorig jaar een succesvolle entree in Nederland. We spraken Country Manager Nederland Joos Valster over de opkomst van ongebonden sporten, de stijgende populariteit van bedrijfsfitness en een mogelijke samenwerking met sportverenigingen en gemeenten.

Vacatures bij het Fonds Gehandicaptensport

Het Fonds Gehandicaptensport heeft op dit moment twee interessante vacatures: een Projectmedewerker Uniek Sporten (m/v) en een Projectmedewerker Sport en Bewegen (m/v).

KNVB wil korte levensduur van directies in betaald voetbal aanpakken

Tien clubs in de Eredivisie begroetten eerder in het seizoen een nieuwe algemeen of technisch directeur. FC Emmen moet nog tot maart wachten, eer Jan Zwiers daar als algemeen directeur officieel aantreedt. In het betaalde voetbal blijken beide beroepen een opvallend verloop te kennen. En dat baart de KNVB zorgen. "Dat is slecht voor de stabiliteit van onze bedrijfstak", stelt algemeen directeur Eric Gudde vast. De bond heeft een aantal projecten ontwikkeld om de vele nieuwkomers beter te kunnen begeleiden.

'Ledendata geven niet noodzakelijk een volledig beeld van de sportdeelname'

In Vlaanderen klonk vorig jaar een juichstemming over de sportdeelname. De Vlaamse Sportfederatie meldde dat een record was gebroken: 1,4 miljoen Vlamingen waren lid van een sportclub. De Vlaamse sportkoepel zag dat de sportdeelname in vijf jaar tijd met maar liefst 15 procent was gestegen. Zeker in tijden waarin meer individueel en ongebonden wordt gesport, zijn dat opvallende statistieken. Maar wat zeggen administratieve cijfers verzameld door sportfederaties over de daadwerkelijke sportdeelname? Jeroen Scheerder, Professor sportbeleid en sportsociologie aan de KU Leuven, ziet als onderzoeker dat beleidsmakers met die administratieve data een onvolledig beeld krijgen voorgeschoteld.

De Olympische Spelen in Nederland is al 100 jaar een droom van elke generatie

Een groep van voormalige topsporters en mensen uit het bedrijfsleven doet onderzoek naar een Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2032. Net als dat voor 1952, 1972, 1976, 1992, 2016 en 2028 ook gebeurde.

Nog veel zorgen over effectieve aanpak van racisme

"Ik ben er wel blij mee", zo toonde ook Edgar Davids zich tevreden met de lancering van het aanvalsplan tegen het racisme en discriminatie in het voetbal. De 47-jarige ex-international behoorde tot de vele genodigden op de bijeenkomst in Amsterdam op het complex van Zeeburgia. "We staan hier met onze poten in de klei", verklaarde Jan Dirk van der Zee, directeur van het amateurvoetbal, de keuze van de locatie.

Nieuwe vacatures bij: Badminton Nederland, NOC*NSF en GSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Wordt 'respect' een holle frase?

Een van de belangrijkste teksten die ik de laatste weken tot me nam, was van de hand van Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Haar column 'Respectruimte' in NRC Handelsblad ging niet over sport, want daar is zij niet van, maar toch was het voor mij een inspiratie. Respect is een begrip dat steeds meer een holle frase wordt, zeker in de sportwereld.

'Sportakkoorden en preventieakkoorden moeten hand in hand gaan'

In het kielzog van de tientallen lokale sportakkoorden die er inmiddels liggen én nog in aantocht zijn, wordt momenteel ook op een weliswaar lager tempo gewerkt aan lokale preventieakkoorden. Dé drie thema’s uit het einde 2018 gepresenteerde landelijke preventieakkoord zijn roken, alcohol en overgewicht, issues waaraan juist ook in de sport(vereniging) hard gewerkt wordt. Hoe logisch zou het dus zijn als die sport- en preventieakkoorden samen met elkaar op gaan? In de praktijk gebeurt dat nog maar weinig, maar desondanks begint zich langzamerhand een kentering af te tekenen: preventie is in elke levensfase van belang, en sport kan daar een belangrijke rol in spelen.

Twee uur gym wordt verplicht in primair onderwijs

Scholen in het primair onderwijs worden verplicht om minimaal twee uur gym per week te verzorgen. Dat is het resultaat van een voorstel van Kamerleden Rudmer Heerema (VVD) en Michiel van Nispen (SP), wat door een meerderheid van de Tweede Kamer werd aangenomen. De scholen kunnen rekenen op een overgangsperiode van drie jaar om te voldoen aan de verplichte twee uur gym per schoolweek.