Artikelen

Tijdens het eerste WK voor clubteams haalde de politie twee spelers van het veld

Het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs gaat deze week in Saoedi-Arabië van start. Het eerste WK voor clubteams werd in 1951 gehouden in Brazilië, toen nog Copa Rio geheten. Het werd een tumultueus toernooi, waarbij zelfs de politie moest ingrijpen.

"Prestatiegedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand"

Een topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar hij of zij kan het niet alleen. Ook de bijdrage vanuit de wetenschap is cruciaal. TeamNL onderscheidt daarom zes verschillende expertisegebieden waarop de topsporters ondersteuning kunnen krijgen: medisch, voeding, prestatiegedrag en mentale gezondheid, topsportcultuur, strength & conditioning en sport science. Eefje Raedts is, nadat ze in 2016 al onderdeel werd van het expertdomein prestatiegedrag en mentale gezondheid, sinds 2022 de TeamNL hoofdexpert op dit vakgebied.

Joop Alberda terug bij Lycurgus, de volleybalclub waar hij het vak leerde

Als algemeen directeur is Joop Alberda drukdoende met de professionalisering van de Groningse volleybalclub Lycurgus, die begin november werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nova Technology en omgedoopt in Nova Tech Lycurgus. "Kijken hoe we de transitie kunnen maken van een verenigingsconstructie naar een bv, met alle consequenties die daarbij horen. Die slag moet op 1 mei zijn afgerond."

Van diepe dalen naar sportieve hoogtepunten

SPECO-student Jelle van de Kruijs deed afgelopen jaar in opdracht van BrabantSport onderzoek hoe Uniek Sporten Brabant mensen met een psychische aandoening in beweging kan brengen. Hij maakte daarvoor een uitgebreid communicatieplan om die specifieke doelgroep te bereiken, informeren en te motiveren via een loket van Uniek Sporten een passende sport te zoeken. Voor zijn eindscriptie ontving hij de SPECO-award, een onderscheiding van de Businessclub Vrienden Van SPECO (BVVS), omdat hij had laten zien dat hij een "een uitermate lastige bestuurlijke/organisatorische context helemaal eigen heeft gemaakt", aldus de jury. In dit artikel deelt hij zijn bevindingen uit het onderzoek.

Wat is het kwaliteitszorgsysteem voor sportacommodaties?

Het kwaliteitszorgsysteem is een private samenwerking tussen opdrachtgevers, gebruikers en marktpartijen. Het is een zelfregulerend systeem dat bijdraagt aan de wettelijke zorgplicht waarin voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures, aanvullend op wetgeving en formele normering zijn beschreven om te komen tot gecertificeerde sportaccommodaties op het gebied van sportkwaliteit, sportveiligheid en duurzaamheid.

Bieden op regenboogtrui van Mathieu of Annemiek voor Jeugdfonds Sport & Cultuur

Van 1 tot en met 12 december organiseert TeamNL op Catawiki de allereerste TeamNL Veiling. In de online veiling kan worden geboden op bijzondere items, zoals een gesigneerde regenboogtrui van Mathieu van der Poel, de WK-kit van Sifan Hassan of het tennisracket van regerend paralympisch kampioen tennis Diede de Groot. Ook belevenissen zoals lunchen met de TeamNL Volleybaldames of het bijwonen van een training van de TeamNL Handbaldames worden geveild. De opbrengst van de TeamNL Veiling gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Rusland in beroep bij het CAS: gaat ook het IOC haar grenzen te buiten?

Het IOC maakte op 12 oktober jl. bekend dat het het Russische Olympisch Comité per direct schorst, omdat het vier regionale sportorganisaties uit bezette gebieden in Oekraïne lid heeft gemaakt. Rusland gaat hier nu tegen in beroep bij het CAS. Martin Bax van Vissers Legal belicht de kansen van Rusland in deze unieke zaak bij het hoogste arbitragetribunaal in de sport.

Nieuwe vacatures bij: NOB, Gehandicaptensport NL en Sportief Capelle

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht.

"Voor politieke partijen is het onderwerp sport en bewegen dood en begraven"

Je moet met een vergrootglas zoeken naar de plannen voor sport en bewegen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. CDA heeft er twee alinea’s aan besteed, VVD schreef op enkele woorden na de voornemens van 2021 over. Zelfs de aangekondigde Sportwet wordt maar door twee partijen benoemd; GroenLinks-PvdA en D66. Illustratief is ook dat CDA, VVD, D66 en NSC geen behoefte hadden op bovenstaande stelling te reageren. De stelling van de rubriek ‘Welles/Nietes’ in het vakblad Sport & Strategie (editie 5-2023) is daarom: als zelfs politieke partijen in hun programma geen aandacht meer vragen voor sport en bewegen, is het onderwerp dood en begraven.

Bij vrouwenvoetbal veel meer kans op blessures

Mede door het succes van de Oranjeleeuwinnen zijn er steeds meer vrouwen op het veld te vinden. Nu voetbal steeds populairder wordt onder vrouwen, groeit ook de aandacht voor blessures. Vrouwen kampen namelijk veel vaker met blessures dan mannen. Waar ligt dat aan? En op welk sportletsel lopen vrouwen het meeste risico?

Beweegzekerheid

De sportlobby liep de afgelopen weken al aardig warm voor de verkiezingen op 22 november. Toch mist Pieter van der Meer, hoofdredacteur Sportenstrategie.nl, tussen alle gebruikelijke noodoproepen, manifesten en filmpjes met sportende lijsttrekkers, één woord: beweegzekerheid.

ASM levert in korte tijd 50e accommodatie op

Gymzalen en revalidatiecentra als PLAYCE indoor, sportvelden in de wijk als PLAYCE Outdoor en complete Skills Gardens in de openbare ruimte. Het aantal sportaccommodaties dat is ontworpen door én is ingericht op basis van het Athletic Skills Model (ASM) stijgt hard. Begin oktober opende Roland van Kessel, burgemeester van de gemeente Cranendonck, in het Noord-Brabantse Budel de vijftigste. Opvallend: veertig van die accommodaties werden in de laatste drie jaar geopend. Inmiddels wordt ook gewerkt aan ontwerpen in Duitsland, België en Groot-Brittannië. Waar komt die groei vandaan?

Benefietdiner levert ruim 5 ton op voor de gehandicaptensport

Op maandagavond 6 november vond in Theater Amsterdam de 15e editie van het benefietdiner voor de Gehandicaptensport plaats. Op de avond is € 503.505,- opgehaald voor sporters met een beperking.

'Investeer in sport en beweging – juist om zorgkosten te voorkomen'

De komende verkiezingen gaan te weinig over sport en bewegen. En daarmee wordt de gezondheid van Nederlanders ook niet echt belangrijk gevonden. Dat viel deze week te lezen in een opvallende ingezonden brief in NRC. Afzender: Joop Alberda, Louis van Gaal, Bas van de Goor, Guus Hiddink en Erik Scherder. Lees hun opinie hieronder:

De Sportpeiling: intensieve sporters meer betrokken bij politiek

Marktonderzoeksbureau Markteffect duikt voor Sport & Strategie en SPORTNEXT regelmatig de sportmarkt in voor een peiling. In de rubriek De Sportpeiling presenteren we de resultaten hiervan. In de derde aflevering behandelen we de betrokkenheid van (niet-)sporters bij de politiek. Dit is één van de resultaten uit onderzoek naar de impact van sport in het sociale domein, dat Markteffect samen met Triple Double uitvoerde.