Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Sport is geen luxe maar een noodzaak"

Met de versoepeling van een aantal maatregelen kan de sportsector vanaf deze week deels opstarten. Binnenzwembaden kunnen weer open, maar fitnesscentra en andere binnensport moet nog wachten tot 1 september. In het coronadebat van afgelopen donderdag zetten verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Antje Diertens (D66), vragen bij dat onderscheid. Zij gelooft dat met de met eigen verantwoordelijkheid en creativiteit van ondernemers en sportaanbieders veel meer moet kunnen. "Ik ben dan ook blij met de toezegging van minister Van Rijn dat hij in gesprek gaat om binnensport al eerder mogelijk te maken."

Sportverenigingen luiden noodklok: verlies leden en inkomsten verwacht

Sportverenigingen staan onder grote druk door de coronacrisis. Bestuurders van sportverenigingen maken zich grote zorgen over het verlies van leden, vrijwilligers en inkomsten door de maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het onderzoek dat Mulier Instituut vandaag publiceerde. Daarin komt ook naar voren dat een kwart van de verenigingen aangeeft deze crisis niet te zullen overleven zonder financiële hulp. Vooral verenigingen met hogere vaste lasten zeggen aanvullende ondersteuning nodig te hebben om overeind te blijven.

Sportbesturen kunnen digitale ALV houden dankzij spoedwet

In de maanden maart en april houden veel sportbonden en sportverenigingen normaal gesproken hun jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Door de coronamaatregelen kwamen deze sportbesturen voor een uitdaging te staan. Technisch gezien is het met allerlei online tools niet ingewikkeld een digitaal alternatief op te zetten, maar op juridisch vlak bestond nog geen rechtsgeldigheid voor een volledig digitale ALV. Dankzij een tijdelijke spoedwet, de COVID-wet, kunnen besturen van verenigingen en sportbonden nu digitaal een ALV organiseren of de ALV met vier maanden uitstellen.

Noodfonds van 110 miljoen euro voor sportverenigingen

Het kabinet stelt 110 miljoen euro extra beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen in de coronacrisis. Dat maakte minister Martin van Rijn vrijdagmiddag bekend. Sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Eerder schatte Stichting Waarborg Fonds Sport de financiële schade voor de breedtesport al op 300 miljoen euro. De minister geeft hiermee gehoor aan de oproep van NOC*NSF om een stevig pakket, van weliswaar 150 miljoen euro, aan noodmaatregelen voor sportverenigingen.

'Hoop op start amateurvoetbal na herfstvakantie'

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij KNVB, verwacht dat ook bij de start van het voetbalseizoen in september nog rekening gehouden moet worden met sporten op anderhalve meter. In de Sport en Samenleving podcast van Team Sportservice sprak hij de verwachting uit dat een eventuele start van de amateurcompetitie nog langer op zich zal laten wachten. “Als alles er positief uit ziet dan heb ik de hoop dat we rond de herfstvakantie weer wedstrijden kunnen voetballen. Als dat niet zo is dan kan het nog wel eens langer duren.”

Sportprotocol voor jeugd geeft ruimte voor lokaal maatwerk

Vorige week maakte het kabinet bekend dat jeugd tot en met 18 jaar vanaf 29 april weer samen, onder begeleiding, buiten mogen trainen. In navolging van de oproep van premier Rutte aan gemeenten om hierbij de regie te nemen, hebben NOC*NSF, de sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten nu een protocol opgesteld met aandachtspunten voor verantwoord sporten voor kinderen en jeugd. Het sportprotocol biedt gemeenten ruimte voor lokaal maatwerk. De buurtsportcoach zal hierbij een belangrijke rol vervullen in de wens van Rutte om zoveel mogelijk kinderen mee te laten doen aan sport.

Lees het gratis e-zine NLCOACH over de coach in coronatijd

Hoe ga je als trainer of coach om met deze coronacrisis? Gebruik je deze tijd om creatieve oplossingen te bedenken voor sporters of misschien ook tegelijk voor reflectie? Belangenbehartiger NLcoach helpt trainers en coaches op weg door deze tijd met een speciale digitale uitgave van NLCOACH. In dit e-zine staat de coach in het coronatijdperk centraal. Coaches als Merijn Zeeman, Sarina Wiegman, Gerben Wiersma en Hugo Haak vertellen in interviews hoe zij omgaan met deze bijzondere situatie.

Europese sportsector: "Investeer in sport om uit de crisis te komen"

Het coronavirus heeft in heel Europa een grote impact op de sport. Daarmee is een belangrijke economische sector die goed is voor de werkgelegenheid van 5,67 miljoen Europeanen zwaar getroffen. Tegelijkertijd is bekend dat het fysiek en mentaal fit blijven juist in deze coronatijd belangrijker dan ooit is. Om dat belang extra te benadrukken roept een groot aantal EU-partners uit de sportsector, verenigd in het SHARE initiatief, overheden daarom op juist nu in sport te investeren. "De economische en sociale kracht van sport als middel om uit deze crisis te komen, moet niet worden onderschat."

Kabinet versoepelt coronamaatregelen voor jeugdsport en topsporters

Het kabinet heeft gisteren een lichte versoepeling van de coronamaatregelen bekendgemaakt voor de sport. Vanaf 29 april kunnen kinderen tot 18 jaar weer samen buiten in teamverband trainen. Kinderen van 13 tot 18 jaar moeten daarbij nog wel anderhalve meter afstand tot elkaar moeten bewaren. Ook voor topsporters geldt dat zij op aangewezen trainingslocaties de training kunnen oppakken met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte ook bekend dat evenementen tot 1 september zijn verboden, dus ook het Betaalde Voetbal.

Wagner lanceert Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap

Wat is de juiste route wanneer de samenleving in een breukvlak zit? Op welk kompas vaar je als leider of manager op het moment dat alle zekerheid weg lijkt te vallen? Hoe toon je leiderschap in een tijd waarin ontwikkelingen zo snel gaan dat je daar geen beleid of plannen op kunt schrijven? Het zijn van die acute vragen die nu door de coronacrisis opborrelen. Opleidingsinstituut Wagner speelt daar vanaf 12 mei op in met vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap met onder andere Gerard Kemkers als een van de inspirerende docenten. Programma expert Jildou Jongman: "Dit is het moment om interessante perspectieven te verzamelen en uit te wisselen met anderen."

NLsportraad werkt aan toekomstig werkprogramma

Op 1 april liep de eerste termijn van vier jaar van de Nederlandse Sportraad af. Door al het coronanieuws is het wat onopgemerkt voorbij gegaan, maar vorige maand werd duidelijk dat die termijn wordt verlengd met twee jaar. Intussen wordt een wettelijk kader gemaakt om van de NLsportraad een vast adviescollege te maken. Op 13 maart, zes dagen voor hij door oververmoeidheid zijn ontslag indiende, stuurde Bruins nog een brief aan de Eerste en Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de NLsportraad voort te zetten. De wettelijke formalisering van de NLsportraad als adviesorgaan in het vooruitzicht, geeft de raad nu al de mogelijkheid om in overleg met betrokkenen in de sport na te denken over een tweede meerjarig werkprogramma voor 2021 en de volgende jaren.

Geen Special Olympics 2020, wel een beweegapp voor thuis

Van 12 tot en met 14 juni zouden de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag worden gehouden. Door de maatregelen rond het coronavirus heeft de organisatie besloten om het nationale sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking dit jaar definitief niet door te laten gaan. De beweegapp die Special Olympics Nederland al wilde lanceren om de gezondheid van de deelnemers te stimuleren, komt juist nu iedereen thuis fit probeert te blijven goed van pas.

Onderzoek naar clubgevoel in de georganiseerde sport tijdens corona

Door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te dammen ligt de hele sport stil. Sportaccommodaties zijn gesloten en verenigingen kunnen geen trainingen aan hun leden aanbieden. Wat heeft dit voor invloed op de Nederlandse sportverenigingen? Afgelopen week zijn al twee onderzoeken gestart om de impact van deze uitzonderlijke situatie in de sport in kaart te brengen. Nanny Kuijsters, docent en onderzoeker bij Economische Hogeschool in Tilburg, onderzoekt het effect van corona op het clubgevoel. Mulier Instituut onderzoekt de economische schade bij sportclubs om zo te bepalen welke ondersteuning nodig is.

Tik 'n Euro: sporters voor sporters met een beperking

Deze week zou Fonds Gehandicaptensport tijdens de jaarlijkse collecteweek geld inzamelen voor sporters met een beperking. Nu dat door het coronavirus niet mogelijk is, werd in allerijl een online noodactie opgezet. Met de actie Tik ’n Euro roepen topsporters als Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting, Guus Hiddink en Jetze Plat op één euro te doneren aan Fonds Gehandicaptensport. Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport: “De sport helpt zo de gehandicaptensport.”

"Awards helpen enorm bij de geloofwaardigheid van een innovatie"

Afgelopen jaar won Bas van Rens met de TrueBike de Dutch Sports Innovation Award 2019. Eerder won de indoorfiets die de fietsbeweging van het buitenfietsen nabootst al een Bike MOTION Award in de categorie ‘trainers’. Van Rens weet vanuit zijn ervaring bij onder andere bedrijven als MyLaps dat die prijzen in de fase waar zijn scale-up nu zit belangrijk zijn. "Je moet zorgen dat je startbaan lang genoeg is voordat je een product lanceert."