Nieuwe coronamaatregelen voor de sport

Sportwedstrijden zonder publiek en kantines blijven dicht

De aanscherping van de coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor de sport. In een persconferentie maakten premier Mark Rutte en minister van VWS Hugo de Jonge namelijk bekend dat vanaf dinsdag 18.00 uur sportwedstrijden niet meer met publiek worden gespeeld. Daarnaast werd ook aangekondigd dat de sportkantines gesloten blijven. Deze maatregelen zullen in ieder geval voor de komende drie weken gelden.

Het kabinet neemt deze nieuwe landelijke maatregelen om de kans op drukte te verkleinen en zo ook het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken. Op die manier hopen Rutte en De Jonge dat de exponentiële groei van het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen.

In de persconferentie werd de sportsector dit keer expliciet benoemd. De maatregel dat sportwedstrijden zonder publiek worden gespeeld geldt ook voor alle lagen van de sport: van amateur tot profs. Of het nu op een tribune in een stadion is bij een Eredivisie-duel of ouders langs het veld bij een jeugdhockeywedstrijd: publiek is vanaf vandaag klokslag 18.00 uur overal uitgesloten. De tweede maatregel voor de sport leek een bijzin in de persconferentie, maar het sluiten van sportkantines zal voor sportverenigingen door het hele land een grote impact hebben.

Wat niet verandert

Ondanks dat in het nieuwe maatregelenpakket voor binnenruimtes een maximum van 30 personen geldt en voor buitenruimtes een maximum van 40 personen, kunnen trainingen en sportwedstrijden gewoon door blijven. Voor sportactiviteiten heeft het kabinet namelijk een uitzondering gemaakt. Op deze manier blijven dezelfde regels van kracht die al sinds 1 juli zijn ingegaan. Aan de coronaprotocollen op sportparken en het zoveel mogelijk aanhouden van de 1,5 meter voor en na het sporten verandert daarmee niets.

Moeilijke tijden voor verenigingen

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, begrijpt het besluit van het kabinet om de maatregelen aan te scherpen en is vooral blij dat de sport zowel binnen als buiten open blijft. Toch vreest hij dat voor verenigingen nu moeilijke tijden aanbreken, een zorg die hij ook al op Prinsjesdag uitte na de presentatie van de Miljoenennota. "Een aantal inkomsten van een sportvereniging valt nu geheel weg vanwege het verbod op publiek, het ontbreken van evenementen en het sluiten van de kantines. Deze situatie kan zonder afdoende compensatie zo niet lang duren. We treden daarom direct in overleg met de overheid om na te gaan in welke mate het derde steunpakket afdoende is en welke steun mogelijk extra nodig is", aldus Dielessen.

Over drie weken zal blijken of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, heeft goede hoop op een positieve uitkomst voor voetbalverenigingen tegen die tijd. "We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek."