Nederlandse sport gaat volledig van het slot af

Nieuwe versoepeling coronamaatregelen: alle sportaccommodaties mogen per 1 juli open

“We mogen weer!”, was een veel gehoorde reactie vanuit de sportsector na de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. In die voorlopig laatste corona-update maakte het kabinet namelijk bekend dat alle sportaccommodaties en sportkantines per 1 juli weer open mogen. De opvallendste versoepeling daarbij is dat na de jeugd nu ook volwassenen geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren tijdens het sporten. Door die uitzondering wordt het organiseren van wedstrijden ook weer mogelijk.

Ruim drie maanden na het stilleggen van de Nederlandse sport op donderdag 12 maart komt op 1 juli aan einde aan de opgelegde sluiting van sportaccommodaties. De afgelopen maanden waren al stapsgewijs versoepelingen doorgevoerd. Eerst mocht de jeugd tot 18 jaar weer samen buiten sporten en later vanaf 11 mei mochten ook volwassenen weer hun buitensport opstarten. Voor binnensport, met uitzondering van zwembaden, gold nog altijd een restrictie. Dit verbod wordt nu vanaf volgende week opgegeven.

Fitness en gymsport

Fitnesscentra die de afgelopen maanden creatief hun toestellen en lessen naar buiten hadden verplaatst kunnen nu hun klanten weer binnen verwelkomen. Ook voor gymverenigingen was de persconferentie goed nieuws, want zij mogen nu ook weer binnen trainen en wedstrijden organiseren. Marieke van der Plas, directeur KNGU, reageerde dan ook enthousiast op twitter:

Geen 1,5 meter tijdens sport

Met de nieuwe versoepeling wordt voor sport een uitzondering gemaakt op de anderhalve meter afstand. Door het loslaten van deze regel is het bijvoorbeeld voor wielrenners weer mogelijk om in een peloton te fietsen. Het advies om voor en na het sporten de anderhalve meter zoveel mogelijk aan te houden blijft staan. De hygiënevoorschriften van het RIVM rond vaker handen wassen en geen handen schudden blijven ook gelden, net als thuisblijven bij klachten of als iemand uit hetzelfde huishouden positief is getest op het coronavirus.

'Toch nog een mooie sportzomer'

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF noemde deze nieuwe stap in de corona-aanpak "fantastisch nieuws". "We kunnen constateren dat het kabinet het aandurft de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de verspreiding van het nog steeds aanwezige coronavirus in handen van de samenleving te leggen. Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren."

Ook Jan-Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, was opgetogen dat “de bal weer gaat rollen”, liet hij in verklaring weten. "Zo wordt het alsnog een mooie sportzomer, waarbij veel verenigingen openblijven voor hun leden. Er is voor de vrijwilligers nog veel werk te verzetten maar daar gaan wij hen volop mee helpen. We hebben het allemaal behoorlijk gemist maar gelukkig kunnen de 1,2 miljoen amateurvoetballers samen met alle vrijwilligers weer toeleven naar de gekoesterde voetbalweekends en het verenigingsleven."

Beperkt publiek bij wedstrijden

De enige beperkingen waar, zeker in het voetbal, de sportsector nog rekening mee moet houden gaan over het publiek bij sportwedstrijden. In het betaalde voetbal zullen clubs onder voorwaarden publiek mogen toelaten. Zo moet het publiek op anderhalve meter van elkaar gaan zitten en zijn spreekkoren en juichen niet toegestaan. In het amateurvoetbal wordt het met de nieuwe versoepelingen ook mogelijk bij wedstrijden meer publiek, op anderhalve meter afstand, langs de lijn te toe te laten. KNVB en NOC*NSF hebben al laten weten protocollen voor publiek bij sportwedstrijden te zullen opstellen.