Nederlandse sport stilgelegd door corona-maatregelen

Tot en met 1 april zal de Nederlandse sport van hoog tot laag worden stilgelegd. Dat is het gevolg van nieuwe aangekondigde maatregelen van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd mensen af te gelasten. Het crisisteam adviseert verder aan sportclubs om de deuren de komende weken te sluiten om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vlak na de persconferentie van premier Mark Rutte, zorgminister Bruno Bruins en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, maakten de grote sportbonden KNVB, KNHB en KNLTB al in een verklaring weten wat de gevolgen voor het voetbal, hockey en tennis zijn. Zo zijn alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde afgelast. Dat zelfde geldt voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Geen trainingen

In een verklaring op KNVB.nl vulde Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, de afgelastingen in het voetbal aan met een dringend verzoek. "Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal."

Hockey- en tenniscompetitie afgelast

Ook de KNHB publiceerde vrijwel direct op haar website een bericht met dezelfde strekking. Tot 1 april zal in heel Nederland de hockeycompetitie stil worden gelegd. "Aansluitend op de landelijke maatregelen vraagt de KNHB haar verenigingen per direct alle hockeyactiviteiten (trainingen, bijeenkomsten etc) af te gelasten tot en met 31 maart, ook als deze bijeenkomsten/trainingen minder dan 100 personen betreffen", aldus de hockeybond. De KNLTB liet in een update van een eerder bericht over het coronavirus weten dat "wat begin van de week het advies was, nu voor heel Nederland geldt", met als gevolg dat alle tenniscompetities, oefen- en trainingswedstrijden worden afgelast. De tennisbond roept verder op "om alle andere clubbijeenkomsten zoals overleggen, vergaderingen, vieringen en werkgroep bijeenkomsten ook af te gelasten".

Meer afgelaste sportevenementen

Eerder maakte organisator Golazo al bekend uit voorzorg de NN Marathon Rotterdam en alle andere loopevenementen tot en met 19 april uit te stellen. Verder maakte de organisatie van de Stevensloop donderdagmiddag bekend dat het hardloopevenement en daarmee ook de NK Halve Marathon volgende week zondag 22 maart niet door zullen gaan. Ook het paardensportevenement Indoor Brabant, wat eerst nog met duizend bezoekers per dag door zou gaan, is nu per direct afgelast. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen zullen snel meer Nederlandse sportevenementen volgen die een afgelasting afkondigen.

Aanvullende adviezen VSG

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet rondom het coranavirus heeft de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gemeenten een aantal aanvullende adviezen gegeven. Zo geeft de VSG aan dat Zwembaden open kunnen blijven binnen de stelregel "niet meer dan 100 mensen tegelijk". Zwemlessen en schoolzwemmen kunnen doorgaan met inachtneming van dezelfde stelregel "niet meer dan 100 mensen tegelijk". Verder wordt gemeenten met trainingsfaciliteiten voor topsporters (een RTC, NTC of CTO) geadviseerd om met de verantwoordelijke trainers, begeleiders of sportbond afspraken te maken over continuïteit van de trainingen. "Topsporters kunnen immers om meerdere redenen, inclusief gezondheidsredenen, niet zomaar stoppen met trainen", aldus directeur André de Jeu in een brief aan gemeenten.