Lex Muller

Lex Muller is al een leven lang sportjournalist. Hij werkte onder meer twintig jaar voor het AD, waarvan ruim elf jaar als chef-sport. Bezocht verschillende Olympische Spelen en WK’s in voetbal, atletiek en zwemmen. Stapte in 1994 over naar de televisie. Eerst naar RTL, uiterst kort bij Sport 7 en vanaf januari 1997 tot eind 2010 bij SBS, waar hij als hoofd sport uitzendingen verzorgde van interlands, eerste divisie, beker, darten, formule 1, marathonschaatsen en wielrennen.
Schreef tal van boeken en nog altijd columns. Werkt nu weer mee aan het samenstellen van een boek over de geschiedenis van SC Heerenveen.

Door Lex Muller

Wilco van Schaik (NEC) "Wij blijven inzetten op heel veel contact met onze achterban"

De KNVB presenteerde afgelopen maand een nieuwe roadmap naar gastvrij en veilig voetbal voor het seizoen 2024/25. Het gaat daarbij om 50 (extra) maatregelen rond de veiligheid en aandacht voor een gastvrij ontvangst van (uit)supporters. Onderdeel van dat plan is dat de voetbalbond de overheid oproept om goed gedrag te belonen ‘met meer ruimte en minder restricties’. Dat uitgangspunt wordt door NEC al langer toegepast. De Nijmeegse Eredivisieclub zoekt nadrukkelijk contact met de achterban, legt algemeen Directeur Wilco van Schaik uit. "Wij gaan dit beleid doorzetten."

Kan een nieuw Sportpaleis Alkmaar een behoefte voor héél Nederland vervullen?

"Toen de gemeente Alkmaar aangaf dat zij het Sportpaleis wil renoveren, en daar ook geld beschikbaar voor stelde, was het al meteen de vraag: is het dan wel verstandig om dat een wielerbaan te laten zijn?", oppert insider Rudmer Heerema. "Is het niet verstandiger om iets neer te zetten, waar wij niet alleen als regio Alkmaar of als provincie iets aan zou hebben, maar wat een meerwaarde is voor heel Nederland! Dan bouwen we twee accommodaties, die nu in het sportlandschap ontbreken in één. Vier maanden per jaar een indoor-atletiekbaan, en alle overige maanden een flexibele, multifunctionele sportaccommodatie met een toeschouwerscapaciteit van 4.000 tot 8.000 bezoekers."

"De vechtsporten gaan met nieuwe bond echt volwassen worden"

"Op dit moment is men bezig om een organisatie op te bouwen, zodat er over een aantal maanden een volwaardige bond actief kan zijn", vertelt Barry Smit, doelend op de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). Vanuit zijn werk bij de Nederlandse Vechtsportautoriteit begeleidden hij en zijn collega’s afgelopen jaar de oprichting van deze nieuwe sportbond. Negen bestaande vechtsportorganisaties, die zich bezig hielden met kickboksen, Thaiboksen en Mixed Martial Arts (MMA), gaan hierin op. "In deze drie sporten bestonden zo’n veertig jaar lang een stuk of tien vooral elkaar beconcurrerende organisaties, zonder enig overzicht. Er was heel weinig sprake van samenwerking. Die tijd is nu voorbij."

Joop Alberda terug bij Lycurgus, de volleybalclub waar hij het vak leerde

Als algemeen directeur is Joop Alberda drukdoende met de professionalisering van de Groningse volleybalclub Lycurgus, die begin november werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nova Technology en omgedoopt in Nova Tech Lycurgus. "Kijken hoe we de transitie kunnen maken van een verenigingsconstructie naar een bv, met alle consequenties die daarbij horen. Die slag moet op 1 mei zijn afgerond."

Een fitter brein en meer sociale ontmoetingen door een potje schaken op straat

"De wereld is mijn speelveld." Aan het woord Jesús Medina, bedenker van het onderscheidende initiatief met schaaktafels. "Nu zitten we op 194 locaties in Nederland. Dus niet tafels, maar locaties. En op elke locatie staan meerdere tafels. Maar ze staan ook in het buitenland. Zoals in Spanje, op meerdere plekken. Mallorca, Cadiz en in Tarragona. Maar ook in Keulen. In Duitsland en in België. En in Latijns-Amerika. Het is een wereld-concept geworden. Het gaat echt de landsgrenzen over. Als een soort olievlek verspreidt het zich over Nederland, maar inmiddels ook over de grenzen."

"Kinderen wereldkampioen buiten spelen en sporten laten worden"

Onder de noemer ‘The Outdoor Generation’ is de Krajicek Foundation begonnen om 10 Playgrounds in Nederland een upgrade te geven naar de huidige tijd. De stichting wil zo meer jongeren in de wijk naar buiten krijgen om te komen sporten en spelen, legt directeur Gerlinde van Raalte uit.

Nevobo legt meer nadruk op plezier en veelzijdig bewegen bij jeugdvolleybal

In 2020 introduceerde en presenteerde de Nederlandse volleybalbond de Visie op Jeugdvolleybal. "Dat heeft een aantal aanleidingen", verklaart Peter van Tarel, manager sportontwikkeling bij de Nevobo. "Eén van de aanleidingen is een maatschappelijke ontwikkeling, waarbij steeds meer aandacht wordt gevraagd voor spelplezier en een sociaal veilige sportomgeving. Een andere aanleiding is dat wij al jaren een geringe terugloop zien van jeugdspelers."

"Het kabinet heeft geen beeld en grip op waar een zwembad of sportvereniging omvalt"

Zonder hulp dreigt de helft van de sportverenigingen in Nederland te verdwijnen. De alarmerende waarschuwing is afkomstig van Mohammed Mohandis, lid van de PvdA in de Tweede Kamer. "Dat zeg ik niet. Ik spreek allerlei onderzoeken na", aldus zijn toelichting. "NOC*NSF zei al eerder dat als we niets doen, vijftig procent in de problemen komt. Nader onderzoek van Mulier Instituut heeft het over zeventien procent, die in acute problemen komt binnen enkele jaren. RVVB (register van verenigingsbestuurders) zegt twintig procent. Dat is dus heel erg."

"De tijd is rijp voor een hechte en moderne vechtsportbond"

In opdracht van NOC*NSF werkt Jan Willem Landré aan de taak om een sterke en hechte organisatie neer te zetten voor het kickboksen, thaiboksen en MMA. "Het gaat om sporten die momenteel niet onder een volwaardige sportbond vallen", verduidelijkt de ingehuurde kwartiermaker.

'Buurtsportcoach en gymdocent kunnen samen mooi beweegteam vormen'

Met ingang van 1 augustus zijn alle basisscholen in Nederland verplicht minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs te geven. "Dat is in 2020 met een amendement (wetswijziging) door de Tweede kamer vastgesteld. En dat wordt nu, drie jaar later, ingevoerd", verduidelijkt Cees Klaassen, directeur van de Koninklijke Verenging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Het primair onderwijs kampt evenwel met een zeker tekort aan bevoegde leerkrachten, waardoor sommige scholen onder druk komen te staan om aan deze wettelijke eis te voldoen.

"Wij zien de European Para Championships als een groeimodel"

Rotterdam Ahoy fungeert als ‘episch centrum’ tijdens de European Para Championships, gepland voor volgend jaar van 8 tot en met 20 augustus. "Het is niet het eerste EK ooit, maar het is wel voor het eerst dat de kampioenschappen van tien verschillende parasporten worden gecombineerd in één event", verduidelijkt Eric Kersten namens organisator Team TOC.

Sportclubs schreeuwen om hulp voor afhakende leden door stijgende kosten

Sportverenigingen ervaren dat een even verontrustende als groeiende groep leden niet of nauwelijks de contributie meer kan opbrengen. "Ik sta wekelijks voor zalen met verenigingsbestuurders in heel Nederland", vertelt Daniel Klijn, mede directeur-bestuurder van de RVVB, het register van en de belangenbehartiger voor verenigingsbestuurders. "Verenigingen houden algemene ledenvergaderingen in verband met de verhoging van contributies vanwege stijgende kosten. Ik heb honderden bestuurders daarover horen vertellen op een dergelijke vergadering."

Groot aantal sportaanbieders valt tussen wal en schip bij energiecompensatie

Evenals het NOC*NSF maakt ook het Platform Ondernemende Sportaanbieders zich zorgen over de energiecompensatie voor de sport. "Er zijn twee regelingen aangekondigd", verduidelijkt Lodewijk Klootwijk, directeur van het POS. "De ene regeling is voor huishoudens. En die geldt ook voor kleine ondernemers. Die regeling heeft een volume-plafond. Voor veel huishoudens is dat prima. En er is ook de TEK-regeling, ofwel tegemoetkoming energiekosten. Dat is de regeling voor de zwaar-gebruikers."

Boris van der Vorst strijdt verder om 'boksen op het juiste spoor te houden'

Eind september organiseert de wereldboksbond IBA een buitengewoon congres, om twee belangrijke agendapunten met de aangesloten landen te bespreken. "Het eerste punt betreft de vraag of er voldoende steun is om opnieuw een verkiezing voor het voorzitterschap uit te schrijven", meldt Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond. "En als daar een meerderheid voor is, dan is het tweede agendapunt de verkiezing voor de voorzitter zelf. En die verkiezing gaat dan tussen de Rus Umar Kremlev en mijzelf."

Dopingautoriteit niet verrast over groot opgerold netwerk in illegale anabolenhandel

De politie legde onlangs een netwerk in illegale, internationale handel in anabole steroïden plat, aangeboden via een webshop. Na maanden onderzoek werden vorige maand zes aanhoudingen verricht. Bij die ingreep was ook de Dopingautoriteit betrokken. "De politie heeft zelfstandig een onderzoek gedaan en ze hebben onze expertise ingeroepen", vertelt Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit. "We kregen daartoe het verzoek en we hebben de politie dus geholpen."