Kan een nieuw Sportpaleis Alkmaar een behoefte voor héél Nederland vervullen?

Rudmer Heerema over de plannen voor een multifunctionele indoorhal: “men beseft dat er een unieke kans is om iets geweldigs in Alkmaar neer te zetten.”

© Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

"Toen de gemeente Alkmaar aangaf dat zij het Sportpaleis wil renoveren, en daar ook geld beschikbaar voor stelde, was het al meteen de vraag: is het dan wel verstandig om dat een wielerbaan te laten zijn?", oppert insider Rudmer Heerema. "Is het niet verstandiger om iets neer te zetten, waar wij niet alleen als regio Alkmaar of als provincie iets aan zou hebben, maar wat een meerwaarde is voor heel Nederland! Dan bouwen we twee accommodaties, die nu in het sportlandschap ontbreken in één. Vier maanden per jaar een indoor-atletiekbaan, en alle overige maanden een flexibele, multifunctionele sportaccommodatie met een toeschouwerscapaciteit van 4.000 tot 8.000 bezoekers."

Alkmaar beschikt al jaren over een (inmiddels danig verouderde) indoor-wielerbaan. "Wat er nu nog in plaatsvindt, is af en toe wat baanwielrennen", vervolgt het voormalig VVD-Tweede Kamerlid. "En het wordt gehuurd door het ROC (opleidingen) om daar wat les te geven. En er zit meen ik nog een volleybalvereniging, een handbalvereniging en een hockeyvereniging gedurende een aantal uren in de week op de grote middenvloer. Alleen om te trainen, want wedstrijden kunnen niet. Er zitten grote scheuren in de vloer. Het grondwater heeft de vloer aangetast, want het stadion is verzonken gebouwd en daarnaast lekt het dak."

Vandaar het plan om het huidige sportpaleis weg te halen en zodoende ruimte te scheppen om iets totaal nieuws neer te zetten. "Wij hebben in Nederland een aantal accommodaties niet die we wél nodig hebben om onze nationale ambities vorm te geven", aldus Rudmer Heerema, die het bestuur van de plaatselijke atletiekvereniging Hylas helpt bij het onderzoek. "Om een voorbeeld te geven: wij hebben geen indoor-atletiekbaan. Geen ronde atletiekbaan. Er ligt er één in Apeldoorn, maar dat is maar voor een paar weken per jaar."

Geen tussenvariant

"De rest van het jaar is het een baanwielrenbaan. Daardoor zit het publiek ook op grote afstand van het middenterrein. Er is in Nederland ook geen multifunctionele sportaccommodatie voor indoorsporten, met plaats voor 4.000 tot 8.000 toeschouwers. We hebben wel wat kleinere, als in Almere, Eindhoven, het Zuiderpark (Den Haag) en Martiniplaza (Groningen). Of hele grote, als Ahoy en de Ziggo Dome. Maar die tussenvariant is er in Nederland niet, en die hebben we wel nodig om vorm te kunnen geven aan de ambities uit het sportakkoord om meer jeugd EK’s en WK’s naar Nederland te halen."

In de regio van Alkmaar zullen tal van sporten baat hebben bij de realisatie van een dergelijke accommodatie. "We weten", aldus de bevestiging van Rudmer Heerema, "dat handbal, volleybal, basketbal, maar ook korfbal, indoorhockey en indoorvoetbal dit soort accommodaties nodig hebben om in toeschouwerscapaciteit een sprong te kunnen maken met wat ze toeschouwers nu kunnen bieden. Handbaldames zijn vaak uitverkocht, volleybaldames eveneens, maar er is geen grotere hal beschikbaar dan waar ze nu in zitten. Je kunt voor een heel aantal sporten zo’n indoorhal geschikt maken. En er lopen gesprekken met de lokale hockey-, basketbal- en volleybalvereniging om er ook nog twee trainingshallen naast te zetten."

Plan groter dan gedacht

De beslissing van de gemeente voor de aanvang van de bouw zal later in het jaar vallen, schat hij. "Met welk voorstel gaat het college van Alkmaar komen? Welke koers gaan zij daarbij varen? Omdat er zoveel ideeën en informatie zijn geuit, over een indoor-atletiekbaan, maar ook een gezondheidscentrum dat interesse heeft om deel te nemen, innovatie-metingen, sportscholen die er onderdeel van willen zijn, het onderwijs wat ruimte nodig heeft, is het groter geworden dan ze hadden gedacht. Daardoor verwacht ik dat het eind van het jaar wordt dat het voorgelegd gaat worden. Maar men beseft dat er een unieke kans is om iets geweldigs in Alkmaar neer te zetten."

"Een sportaccommodatie die een behoefte invult voor héél Nederland voor vele takken van sport moet ook een gedeelde ambitie zijn"

Rudmer Heerema

Hoe hoog de kosten uitvallen, hangt begrijpelijk van de nodige factoren af. "Op welke termijn kan je beginnen en wat gaat het precies worden? Hoe meer functionaliteiten je in zo’n hal aanlegt, hoe duurder het wordt. Een sportaccommodatie die een behoefte invult voor héél Nederland voor vele takken van sport moet ook een gedeelde ambitie zijn. Van de gemeente, van de provincie, het Rijk, het onderwijs en uiteraard de gezondheids- en sportsector. Ons voorstel is in ieder geval een plan, waarmee een goede exploitatie kan worden gedraaid. De provincie kan een rol spelen voor zo’n grensoverschrijdende accommodatie. Maar ook het Rijk. Wij bouwen iets dat niet bestaat, maar dus wel een grote behoefte aan is."

Sneller bouwen dan Omnisport

Het Sportpaleis nieuwe stijl in Almaar leent zich uitstekend voor het organiseren van NK’s, interlands, Olympische kwalificatietoernooien en (jeugd) EK’s en WK’s. "In het sportakkoord spreekt het ministerie zich heel duidelijk uit dat ze zich wil inzetten om meer jeugd WK's naar Nederland te halen", haakt Heerema in. "En dit is nou precies zo’n accommodatie die dat soort evenementen zou kunnen faciliteren. Wij weten dat een heel aantal takken van sport hun NK’s, interlands of Olympische kwalificatietoernooien in een indoorruimte zoals we die in Almaar willen bouwen, zullen organiseren. Omdat wij daar de toeschouwerscapaciteit hebben, die anderen niet kunnen aanbieden."

Met het nodige enthousiasme wordt uitgekeken naar de inwijding van deze aanwinst voor de sport. "Het grote voordeel van deze locatie is dat de bestemming er al op zit. Het is al een sportbestemming. Er hoeft geen bestemmingsplan te worden gewijzigd. Als de gemeente akkoord geeft, kan je ook vrij snel bouwen. Ik denk dat je dan een tijdsspanne van tenminste drie, vier jaar moet aanhouden. Ik weet dat Omnisport in Apeldoorn in acht jaar is gebouwd. Maar dat was een andere tijd en het moest een andere bestemming hebben, met meer functionaliteiten als winkels, etc. Dat moeten wij sneller kunnen", zo besluit Heerema.

Fotobijschrift: Het Sportpaleis Alkmaar in 2016 vanuit de lucht. Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Lees ook dit eerdere debat over een Nationale Indoorcentrum: