Artikelen

Van A-diploma tot zwemvaardigheid: zwemmen in cijfers

Met de zomer in aantocht, trekken zwemliefhebbers niet alleen naar zwembaden, maar ook naar recreatieplassen en de zee. Een op de drie Nederlanders bezocht vorig jaar zomer een buitenzwemplek in Nederland. Kunnen zwemmen is in het waterrijke Nederland van levensbelang, maar hoe is het gesteld met de zwemveiligheid in Nederland? Het Mulier Instituut geeft antwoord op vijf vragen over zwemmen.

Nederlandse Loterij draagt 43,2 miljoen euro af aan de sport

Tijdens het jaarlijkse Afdrachtevenement maakte Nederlandse Loterij gisteren bekend dat de Nederlandse sport over 2018 43,2 miljoen euro afdraagt aan de Nederlandse sport. Deze investering in de sport, die via NOC*NSF en de aangesloten sportbonden loopt, valt dit jaar 1,5 miljoen euro lager uit. Vorig jaar was de afdracht aan de sport nog 44,7 miljoen euro. De Judo Bond Nederland kon nog op extra geldbedrag van 50.000 euro rekenen, omdat het met het project ZekerBewegen de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs won.

Minder inzet van politie dupeert vooral jeugdkoersen

De politie schroeft dit jaar de inzet van motoragenten bij wielerwedstrijden met twintig procent omlaag en die (eerste) bezuiniging dupeert tot nog toe twee evenementen. De Wim Hendriks Trofee in Zeeland moest zijn tweedaagse inkrimpen tot alleen de klassieker voor elite en beloften op zondag 28 april. En de voor 25 augustus geplande Omloop van Valkenswaard verdween eveneens van de kalender. "Het valt dit jaar nog reuze mee", concludeert Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU. Zo’n twee keer per week voert hij overleg met de politie om de schade in 2020 zoveel mogelijk te beperken.

Triathlonbond en Decathlon willen meer jeugd 'op triatlon'

In veel andere landen is het heel gewoon: kinderen en jongeren als actieve beoefenaars van de triatlonsport. In ons land zien we dat nog veel minder en daar moet verandering in komen, vindt de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Samen met partner Decathlon wordt de komende jaren flink ingezet op een toename van het aantal jeugdige triatleten.

Het einde van de voetbalzombie

N.E.C. en Cambuur spelen vrijdag de eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Play-offs met als inzet een plaats in de Eredivisie. Het idee voor zo’n nacompetitie komt uit Wageningen. Met de komst van die nacompetitie kwam de Eerste Divisie weer tot leven.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, KNVB en JBN

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Ethiekmanagement in de sport: strategische noodzaak voor sportorganisaties

Ethiek in sportorganisaties staat in het centrum van de belangstelling. Kwesties rond doping, matchfixing, racisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, financieel wanbeleid en corruptie in de sport halen bijna elke dag de krant. Ze stellen bestuurders van sportorganisaties voor grote problemen. Zoals alle andere problemen in een sportorganisatie moet dit gemanaged worden. We hebben het dan over ethiekmanagement: het doelbewust inzetten van verschillende instrumenten om moreel verantwoord gedrag in de sport en de organisatie van de sport te bevorderen. Te denken valt aan formele documenten (zoals gedragscodes), voorbeeldgedrag, morele competenties bij HRM en sancties. Op 8 mei aanstaande zal Bram Constandt aan de Universiteit van Gent promoveren op het onderwerp ethiekmanagement in voetbalclubs.

De wederopstanding van Bettine Vriesekoop

Mijn jeugd speelde zich af in Roelofarendsveen. Ons huis was letterlijk een steenworp verwijderd van het Braassemermeer. Daarin konden we zwemmen, zeilen, kanoën, roeien en ons op mooie zomerse dagen verlekkeren aan de aanblik van de fraai geboetseerde waterskimeisjes.

"Verandering in de sport moet van onderaf komen"

De afgelopen maand organiseerde Wagner de reeks Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport. In vier bijeenkomsten werd door de sprekers Hugo van der Poel, Joost van Geel, Jim Weese, Tjitze Postma, Nico van Yperen, Marit Bouwmeester, Marjan Olfers en Huibert Brands steeds wetenschappelijke kennis gecombineerd met de praktijk. De vraag is nu: wat nemen de deelnemers aan deze masterclasses mee naar hun eigen praktijk?

Ajax tegen Tottenham Hotspur: een Joodse club tegen een Joodse club?

Ajax speelt vanavond de eerste halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur uit Londen. Vanuit het oogpunt van de supporters is dit een bijzondere ontmoeting, want beide clubs hebben een vermeende Joodse achterban. Maar is deze identificatie met het Jodendom wel terecht?

"Datamarketing moet meer een denkwijze van sportbestuurders worden"

Datamarketing wordt in onze digitale samenleving een steeds grotere factor. De sport kan daarin niet achterblijven. Een groot aantal bedrijven, sportclubs en bonden maken op verschillende niveaus al gebruik van data. Voor een ander deel van de sportorganisaties is data vooral nog een woord op zich en is het nog te complex om mee aan de slag te gaan. "Data is geen hype, het is een fundament", zegt datamarketingspecialist Peter Sprenger (CEO Techonomy). Maar wat moet je daar als sportbestuurder vanaf weten? We stelden Sprenger vijf vragen over datamarketing voor sportorganisaties: van kansen tot de AVG.

Podcast: De Sportbibliotheek (afl. 5)

De sportbibliotheek van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven telt meer dan vijfduizend titels. Het is daarmee de grootste verzameling van sportboeken in Nederland en varieert van bijzondere uitgaven, naslagwerken, biografieën, Panini-albums en vakliteratuur. In deze rubriek bespreekt Dick Holstein de pareltjes uit deze grote boekenkast. In aflevering 5 van deze korte podcast: 'Opmars der strafschopgebieden' van Jan Mulder.

"Sport kan een motor zijn in de energietransitie"

Duurzaamheid is binnen de sport een steeds belangrijke thema geworden. De helft van de sportambtenaren van gemeenten noemt duurzaamheid bij de belangrijkste thema’s in het lokale sportaccommodatiebeleid. Om alle betrokken partijen van gemeenten tot sportclubs hierover goed te informeren, organiseert Vereniging Sport en Gemeenten met medewerking van Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Bouwstenen voor sociaal op 23 mei de Kennisdag Sport en Duurzaamheid. Dagvoorzitter Selina Roskam (RVO.nl) neemt alvast een voorschot op de inspirerende bijeenkomst.

Nieuw Jong Oranje moet Nederlands vrouwenvoetbal weer stapje verder brengen

Het vrouwenvoetbal ontwikkelt zich enorm snel en daar probeert de KNVB zo goed mogelijk op in te spelen. Zo wordt er komende maand gestart met een nieuw nationaal jeugdteam: Jong Oranje. Dit team voor meiden onder de 23 jaar moet ervoor zorgen dat de doorstroming naar het A-team soepeler gaat. Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB: "De tijd is nu rijp voor deze stap."

35 sporten in één lidmaatschap op Limburgs sportpark de Oirsprong

De Oirsprong is een sportpark in het Limburgse Schinnen. Sinds drie jaar werken de zeven sportverenigingen samen. Het uiteindelijke doel: letterlijk en figuurlijk de hekken weg tussen de clubs en samen een gevarieerd sportaanbod voor de jeugd creëren. "Als verenigingen verder gaan met het eenzijdig aanbieden van sport, dan haken kinderen af. Het roer moet om", zegt Hans Erkens.