Active Esports Arena brengt gamers in beweging

PSV wil met net geopende Active Esports Arena in SX Eindhoven bijdragen aan vitaliteit jonge fans

Esports en bewegen lijken voor de traditionele sportwereld nog twee gescheiden werelden. Met de opening van de Esports Arena Eindhoven komt daar definitief verandering in, want bij het spelen van het spel Exodus Burned is intensief bewegen noodzakelijk om punten te scoren in een virtuele wereld. De Active Esports Arena is een samenwerking van onder andere SportsCloud, Triple Double en PSV. Als partner in het project wil PSV een jonge generatie fans in beweging krijgen.

De Active Esports Arena is gevestigd in het SX-gebouw in Eindhoven. Zodra de spelers het spel starten merken ze niks meer van die fysieke omgeving, want door slimme software en een hightech harnas vol sensoren stappen zij zo in een virtuele wereld. Deze techniek was voorheen alleen beschikbaar in de filmindustrie en bij defensie voor simulatiedoeleinden.

Lichaam als controller

Het spel Exodus Burned, wat vorig jaar nog finalist was bij de Dutch Sport Innovation Award 2019, gebruikt dezelfde software om van het lichaam een controller te maken. Exodus Burned bevat elementen van diverse sporten en strategische games. Door verschillende moeilijkheidsgraden heeft iedereen op zijn of haar niveau een leuke ervaring. Het spel is een innovatieve game waarbij spelers hun hele lichaam moeten gebruiken om punten te scoren in de virtuele wereld.

Jonge PSV-fans bereiken

De samenwerking tussen de genoemde bedrijven biedt alle partijen de mogelijkheid om nieuwe initiatieven voor fans en gamers te ontwikkelen onder de noemer Active Esports. Hiermee spelen ze in op de sociaal maatschappelijke doelstelling van PSV om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tijdens de opening wees Frans Janssen, commercieel directeur van PSV, vooral op de jonge generatie die ze willen bereiken. "PSV is een samenwerking met de Active Esports Arena aangegaan, omdat wij willen bijdragen aan de vitaliteit van de nieuwe generatie. Deze generatie is lastig te bereiken via traditionele kanalen. Ze zijn geïnteresseerd in games en esports, daar kunnen wij ze treffen", geeft Janssen aan. "Gamen hoeft niet per se 'zitten voor een scherm te zijn', dat zien we met Exodus Burned. Je hebt als speler bij wijze van spreken niet eens in de gaten dat je best wel intensief aan het bewegen bent, omdat je volledig in de virtuele wereld opgaat."

Nieuwe VR-ervaring

"Deze bijzonder technische innovatie brengt de wereld van esports/gaming in één klap ontzettend dicht bij de wereld van sport. Je wordt tot op het bot uitgedaagd zodat je jezelf iedere keer wil verbeteren. En dat allemaal met je eigen lichaam en skills in een andere virtuele wereld", zegt Esports Director van SportsCloud, Robin Sweegers. Hij ziet dat ervaring van VR op deze manier minder alleen achter de bril wordt verstopt. “Waar VR meestal een 'einzelgänger-ervaring' was of een ervaring die werd geremd door kabels of computers op je rug, kent deze vorm volledige vrijheid en lenigheid."

Lees ook: