"Met esports willen we verenigingen in Rotterdam voorbereiden op de toekomst"

Wethouder Sven de Langen over de maatschappelijke kansen die de gemeente Rotterdam ziet in esports

Rotterdam wil voorloper zijn met de ontwikkelingen van esports. Sinds begin dit jaar is esports ook onderdeel van het sportbeleid geworden van de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat gaming namelijk gebruiken om op de breedtesport en het verenigingsleven te laten verrijken met esports. Door die ambities heeft het ministerie van VWS Rotterdam al tot living lab voor esports benoemt. Tijdens het EsportsX event op 18 oktober zal wethouder Sven de Langen zijn diepe overtuiging delen dat esports maatschappelijke kansen bieden voor een gemeente. "Ik wil de twee werelden samenbrengen."

Bij zijn aantreden als wethouder sport van de gemeente Rotterdam, kondigde Sven de Langen al aan dat hij het als zijn missie ziet om esports en sport meer aan elkaar te verbinden. Volgens De Langen hebben we geen keus. "Er is geen twijfel over mogelijk: de komende decennia zal esports alleen maar verder doorgroeien. De digitalisering zet ook door dus sporten en gamen zal steeds groter worden en steeds meer in elkaar overgaan. Wat ik graag wil is dat het verenigingsleven en de breedtesport daar op voorbereid is om te voorkomen dat we straks enkel kinderen hebben die aan gaming doen en dat het verenigingsleven uit elkaar valt."

Tweedeling

Als hij het nog scherper stelt, wil hij een tweedeling onder kinderen voorkomen. "De chips etende, energiedrankjes drinkende kinderen die op de bank zitten te gamen en de kinderen die op een sportvereniging gewoon buitenspelen en sporten. We weten dat bij steeds meer games beweging ook een onderdeel is. Dat zal ook alleen maar gaan toenemen. Daar willen we nu op inspelen." Nieuwe generaties voelen zich eerder aangesproken door digitale middelen, maar buiten dat gegeven denkt De Langen dat het voor het verenigingsleven noodzakelijk is om zich aan te passen aan ontwikkelingen in de samenleving. "Je moet daar op inspelen, omdat je anders twee werelden hebt en bijvoorbeeld het verenigingsleven de boot mist."

"Je moet op esports inspelen, omdat je anders twee werelden krijgt en bijvoorbeeld het verenigingsleven de boot mist."

Sven de Langen (Wethouder sport gemeente Rotterdam)

Esports en breedtesport

Met het esportsbeleid wil De Langen die werelden van gaming en sport samenbrengen. Dat beleid kent twee sporen: het binnenhalen van grote esports toernooien en het toevoegen van esports aan de breedtesport. Om dat verder te stimuleren lanceerde de wethouder begin dit jaar een subsidieregeling voor partijen die esports willen inzetten in de stad. House of Esports, dat esports in de wijk gebruikt als maatschappelijk middel, maakte als eerste aanspraak op die subsidie.

Het doel wat De Langen voor ogen heeft met dit beleid is niet anders dan met het 'reguliere' sportbeleid: "We willen zoveel mogelijk Rotterdamse kinderen naar verenigingen bewegen. We willen ook dat zoveel mogelijk kinderen in beweging komen. Dat doen we onder andere door esports op een slimme manier aan sport te verbinden." Als voorbeeld noemt hij de e-soccerleague waarbij kinderen van Rotterdamse voetbalverenigingen het tegen elkaar opnamen met een potje Fifa. "Daarmee hopen we bijvoorbeeld kinderen die misschien op het voetbalveld minder sterk zijn respect krijgen omdat ze online de beste zijn." Hij gelooft daarnaast sterk in het idee dat zien sporten in een game doet sporten in het echte leven. Daar komt bij dat steeds meer mengvormen ontstaan waarbij bewegen een onderdeel van de game wordt. Dat kan steeds vaker in de openbare ruimte. "In onze stad hebben we zelfs speeltuintjes met een interactieve muur waar je online spelletjes kan spelen met iemand anders ergens in het land met zo’n zelfde muur."

Living lab

De kennis die Rotterdam op het gebied van esports op doet, zullen niet in de Maasstad blijven. "We hebben een afspraak met het ministerie van VWS dat wij een living lab worden op het gebied van esports. Wij gaan daarmee een voorbeeldfunctie zijn voor andere gemeenten en willen hen natuurlijk graag adviseren hoe ze met esports om kunnen gaan."

Tijdens het EsportsX event op 18 oktober in Ahoy zal Sven de Langen meer vertellen over de maatschappelijke kansen die Rotterdam wil benutten met esports. Ga voor meer info en registratie naar EsportsX.nl