Ernst Bouwes

Redacteur Sport & Strategie

Door Ernst Bouwes

Sport haakt aan bij maatschappelijke ontwikkelingen

De aandacht voor sport is in de coalitieprogramma's opnieuw toegenomen, constateert het Mulier Instituut in haar rapport Sport in collegeprogramma’s 2018-2022, dat een vergelijking trok met vorige bestuursperiodes. "Sportverenigingen blijven nadrukkelijk centraal staan als samenwerkingspartner van gemeenten", zegt Remco Hoekman, die het verslag samen met Marieke Reitsma opstelde.

Excelsior helpt onzekere kinderen met naschools programma

"Na zoveel tijd met jeugdbescherming en alles wat we hebben meegemaakt, is dit het eerste programma waarvan wij vinden dat het toegevoegde waarde heeft gehad", zei een ouder onlangs tegen Iris de Iongh, projectbegeleider van het naschoolse programma 'Playing for Success' bij Excelsior Rotterdam. Sinds vijf jaar werken diverse voetbalclubs met dit project voor kinderen in oudere groepen in het basisonderwijs. Vanaf dit schooljaar nodigt de stichting Excelsior4All, de maatschappelijke foundation van de club, ook scholieren uit de eerste klassen van het middelbaar onderwijs uit.

Amateurvoetbal kan 86% CO2-uitstoot besparen met ander speelschema

De KNVB rekende onlangs uit dat jaarlijks spelers, toeschouwers, scheidsrechters en clubofficials meer dan 300 miljoen autokilometers rijden om te trainen of te spelen waarbij ze een uitstoot van 65 kiloton CO2 voortbrengen. Samen met technisch dienstverlener en energieleverancier ENGIE organiseerde de voetbalbond op 2 februari een Hackathon met teams van twee tot vijf personen om tot innovatieve oplossingen te komen voor dit vraagstuk.

ArenA daagt bedrijven uit voor innovatieve stadionoplossingen

De Johan Cruijff ArenA gebruikt de komende twee jaar om nieuwe, innovatieve diensten voor bezoekers te ontwikkelen voor een extra beleving, kortere wachttijden en andere stadionoplossingen. Daarvoor heeft de ArenA een challenge uitgeschreven met partners als Media Perspectives, de Hogeschool van Amsterdam, TNO, gesubsidieerd door het Europese Fonds van Regionale Ontwikkeling. Geselecteerde bedrijven krijgen een tegemoetkoming voor de ontwikkelkosten van 20.000 euro en toegang tot de expertise van de partners van de ArenA.

Vuurwerkverbod: stadionbezoek moet veilig zijn

Terwijl gemeentes en de landelijke overheid de afgelopen weken verschilden van mening over de aanpak rond Oudjaar, trokken alle bvo's, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het Ministerie van Justitie en Veiligheid één lijn ten aanzien van vuurwerk in de stadions en op de trainingscomplexen. Verzameld in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid hebben zij afspraken gemaakt om harder op te treden, maar ook zijn regels opgesteld voor georganiseerde alternatieven.

Statiegeldsysteem of PET-bekers in de stadions?

Afgelopen december besloot de Europese Unie tot een verbod op wegwerpplastic in 2021, althans op diverse vormen zoals de wattenstaafjes, ballonstokjes, rietjes en bestek. Voor de plastic bekers geldt voorlopig slechts een terugdringingsbeleid. Daarom komen steeds meer initiatieven van de gebruikers, die genoeg hebben om op een festivalveld of een tribune met plastic te lopen.

Meer overheidssteun voor sportclubs bij investeringen

"Het gaat financieel beter met de sportverenigingen", constateert Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport. "Met kleine stapjes komen ze uit de magere periodes van de afgelopen jaren. Zoemen we wat dieper in, dan zien we een stijging van de sponsorinkomsten en relatief lage rentekosten. Daar komt dit jaar de openstelling van de subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccomodaties (BOSA) bij, die de verruiming van de BTW-vrijstelling voor sportorganisaties compenseert. Dat is positief nieuws, omdat nu iedere club met een SBI-code gebruik kan maken van deze regeling."

Ondanks regiofunctie geen provinciale steun voor duurzame ijsbaan Leiden

Leiden krijgt mogelijk toch een wedstrijdschaatsbaan dankzij een ultieme poging van de gezamenlijke schaatsclubs uit de stad en omstreken om de financiële kloof te dichten. Dit meldde het Leidsch Dagblad vorige week. Het college van de gemeente Leiden heeft het definitieve besluit voor de bouw van een gecombineerd zwembad en ijshal voorgelegd aan de raad, dat half januari vergadert over de toekomst van de sportaccommodatie.

KNVB wil autokilometers in de competitie verminderen

Met als doelstelling 'De duurzaamste sportbond van Nederland' startte de KNVB deze maand een samenwerking met technisch dienstverlener en energieleverancier ENGIE om de CO2-uitstoot rond het voetbalvervoer aan te pakken. De bond rekent zelf voor dat jaarlijks spelers, toeschouwers, scheidsrechters en clubofficials meer dan driehonderd miljoen autokilometers rijden om te trainen of te spelen met een uitstoot van 65 kiloton CO2. Bus en trein scoren met respectievelijk 50 en 25 miljoen kilometer een stuk lager, terwijl de fiets in de voetbalwereld de voorkeur geniet met 400 miljoen kilometer.

Hackathon levert KNZB nieuwe inzichten op

Sinds vorig jaar organiseerde NOC*NSF in samenwerking met een aantal HBO Sportkunde opleidingen een kennisevent onder de naam Next Sport Level. Studenten en deskundigen worden daarbij uitgedaagd om binnen één dag nieuwe oplossingen te bedenken voor bestaande casussen. Marieke Gerritse, projectleider Opleidingen van de KNZB, volgde de sessies en besloot deze methode mee te nemen naar haar eigen bond. Zij kreeg van het bondsbureau de vrije hand.

2521 Gewoon Zwemmen werkt aan Co2-neutraal zwembad

Nadenkend over het gebrek aan duurzame thema’s, meende onderzoeker Frank van Eekeren dat diverse bonden en sportverenigingen de accommodaties veelal niet in eigendom hebben. Daardoor blijft hun invloed op dat gebied klein. De KNZB scoorde in het rapport wel een kleine voldoende, wat ongetwijfeld te danken is aan het project '2521 Gewoon Zwemmen'. Dat probeert de exploitatie van moderne zwembaden in een slim, nieuw gebouw over te dragen aan de verenigingen.

Maatschappelijke betrokkenheid voetbalclubs groeit binnen Europa

Afgelopen maand kwamen honderdvijftig vertegenwoordigers van voetbalclubs uit heel Europa in Gent bij elkaar voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van het European Football for Development Network. De organisatie is het best te vergelijken met een internationale versie van de voormalige stichting Meer dan Voetbal, die vier jaar geleden stopte omdat haar taak volbracht was, vond zijzelf. EFDN probeert kennis te verzamelen en te delen van de maatschappelijke activiteiten van haar leden en een samenhang in de ontwikkelingen te brengen.

Nieuwe structuur KWBN geeft directie meer armslag

Sinds 2016 is de KWBN al een hybride sportbond die zowel de belangen van haar leden als die van de wandelconsument behartigt. Deze maand is ook de transitie naar een ander bestuursmodel afgerond, vertelt algemeen directeur Paul Sanders. "De ledenraad blijft ons hoogste orgaan, maar de bond beschikt sinds vorige week ook over een Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Jan Rijpstra. Als directeur-bestuurder ben ik verantwoordelijk voor beleidsvoering, bondsleiding, externe vertegenwoordiging, naleving van wet- en regelgeving en sluitende financiële procedures."

Onvoldoende voor meeste bonden rond duurzaamheid

"Over de hele Europese linie doen de Nederlandse bonden het ten aanzien van maatschappelijke betrokkenheid prima. Dat komt, mijns inziens, doordat de aandacht voor breedtesport in ons land minstens net zo groot is als voor de topsporters met veel aandacht voor het betrekken van allerlei groepen in de sport”, concludeert Frank van Eekeren van de Universiteit van Utrecht. Van Eekeren leidde het onderzoek naar acht Nederlandse sportbonden op een groot aantal maatschappelijke parameters voor de National Sports Governance Observer. Het eindrapport werd afgelopen maand gepresenteerd door Play the Game.

Een commissioner in het betaald voetbal?

Misprijzende reacties volgden afgelopen weekend op de persconferentie van de Eredivisie CV, waarin zij, na twee jaar vergaderen, een 'Veranderagenda' bekend maakte. Daar stond niet de verwachte kleinere competitie en geen verbanning van kunstgras op. Volgens de critici dwarsboomden de clubs uit het rechterrijtje de ambities van de groten. “Het is moeilijk om over de schaduw van je eigen club heen te kijken”, zei directeur Hans Nijland in de wandelgangen tegen Willem Vissers (de Volkskrant).