Een commissioner in het betaald voetbal?

Marjan Olfers: "Voor de Eredivisie met haar oer-Hollandse mentaliteit gaat dat niet meer lukken"

Misprijzende reacties volgden afgelopen weekend op de persconferentie van de Eredivisie CV, waarin zij, na twee jaar vergaderen, een 'Veranderagenda' bekend maakte. Daar stond niet de verwachte kleinere competitie en geen verbanning van kunstgras op. Volgens de critici dwarsboomden de clubs uit het rechterrijtje de ambities van de groten. “Het is moeilijk om over de schaduw van je eigen club heen te kijken”, zei directeur Hans Nijland in de wandelgangen tegen Willem Vissers (de Volkskrant).

Bij Studio Voetbal opperden de analisten op instigatie van gespreksleider Tom Egbers de aanstelling van een 'commissioner' voor profvoetbal in navolging van de grote Amerikaanse sporten. Deze onafhankelijke bestuurder is gekozen door de clubeigenaren. Zijn functie is het beschermen van de goede naam van de sport en hij arbitreert in clubgeschillen. Ook is hij verantwoordelijk voor de verkoop van televisierechten, sponsordeals met de league en de entree of de verhuizing van de 'franchises' in het land. Zou deze overkoepelende functie passen binnen het betaald voetballandschap?

Conservatief

"Juridisch is het zeker mogelijk", zegt sportjurist Marjan Olfers. "Alleen past de figuur niet goed in de structuur van het profvoetbal. Daarnaast is de voetbalwereld conservatief ingesteld, waardoor ze graag alles bij het oude houdt. Bovendien leggen de belanghebbenden vaak het probleem buiten zichzelf. Dat maakt het heel lastig om deze functie nu nog te installeren. Het idee van een commissioner die bij cluboverstijgende problemen door kan pakken, vind ik daarentegen helemaal geen gekke gedachte."

"Het idee van een commissioner die bij cluboverstijgende problemen door kan pakken, vind ik daarentegen helemaal geen gekke gedachte"

Marjan Olfers

Gijzeling

"Ik zie hem als een soort president-commissaris", filosofeert Olfers. "Daarbij vraag ik altijd direct welk probleem we hiermee gaan oplossen. Je ziet inderdaad geregeld een gijzeling van Eredivisieclubs onderling, waardoor een aantal dossiers op tafel blijft liggen. Zo zie ik nog altijd geen overkoepelende gedragscode voor het betaald voetbal, wat me in deze tijd een prima idee lijkt. Maar gaan de clubs hun stem opgeven om de macht in handen te leggen bij één grote baas? Die zou dan formeel een aantal taken en bevoegdheden toebedeeld krijgen en mogelijk uitgroeien tot de hoeder van het imago van de sport, tot een geweten. Daarvoor dienen de clubs wel een deel van hun macht in te leveren. Dat zie ik niet gebeuren."

Respect

De Amerikaanse sporten vormen een gezamenlijke business, waarbij een groot besef bestaat dat de clubs elkaar nodig hebben, constateert Olfers. "In die leagues is het verschil tussen de clubs onderling zowel economisch als sportief minder groot dan de huidige verhoudingen in de Eredivisie. Bovendien is de commissioner daar een bestaand gegeven, dat de clubs respecteren. In ons land hebben we van oudsher veel moeite om de macht in handen te leggen van één persoon. Zouden we morgen een nieuwe competitie oprichten, dan doen we dat waarschijnlijk in de vorm van de Amerikaanse franchise. Daar past een overkoepelend gezag bij, dat het imago van het collectief beschermt en optreedt tegen beschadigingen. Voor de Eredivisie met haar oer-Hollandse mentaliteit gaat dat, naar mijn idee, niet meer lukken."

Foto: Shutterstock