Ondanks regiofunctie geen provinciale steun voor duurzame ijsbaan Leiden

Leiden krijgt mogelijk toch een wedstrijdschaatsbaan dankzij een ultieme poging van de gezamenlijke schaatsclubs uit de stad en omstreken om de financiële kloof te dichten. Dit meldde het Leidsch Dagblad vorige week. Het college van de gemeente Leiden heeft het definitieve besluit voor de bouw van een gecombineerd zwembad en ijshal voorgelegd aan de raad, dat half januari vergadert over de toekomst van de sportaccommodatie.

Voor de gemeente Leiden staat de duurzaamheid van het nieuwe sportcomplex met schaatsbaan en zwembad voorop, vertelt sportwethouder Paul Dirkse. "Zo verbruikt de hal geen gas, leveren de zonnepanelen zoveel mogelijk stroom en draagt een goede isolatie bij aan een zuinig verbruik. Daarmee is de accommodatie CO2-neutraal, wat voor Nederlandse gebouwen vrij uniek is. Verder kunnen we de warmte voor het maken van ijs hergebruiken voor de temperatuur van het zwembadwater. Bijzonder is dat we het zwembad volledig van het gas af halen, wat de meeste beheerders nog niet aandurven. De gasaansluiting is voor hen een back-up in noodgevallen. Een gasloze accommodatie vergt dan ook een extra investering en een langere afschrijvingsperiode, maar we wilden vasthouden aan de doelstelling van de klimaatneutraliteit. Dat past in het bredere plaatje van de ambities in de gemeente Leiden, die een inhaalslag maakt om tot een duurzame stad uit te groeien."

Omliggende gemeentes

Uit haar budget kan de gemeente nu een schaatsbaan van 250 meter aanleggen, legt Dirkse uit. "Bij de financiering van de nieuwe baan heeft de gemeenteraad besloten dat de stad garant staat voor de financiering van deze afmeting. Voor officiële wedstrijden is een groter ovaal van 333 meter nodig, dat nog eens ruim drie miljoen extra zou kosten. Uit tellingen op onze baan blijkt, dat ongeveer de helft van de schaatsers niet in Leiden woont. Dat leidde tot het voorstel om de omliggende gemeentes, van de Bollenstreek tot aan Alphen aan de Rijn, vragen om bij te dragen aan de kosten voor de aanleg voor wedstrijdafmetingen. Een aantal wilde of kon daarvoor onvoldoende middelen vrijmaken."

"Misschien dat het provinciaal beleid na de komende verkiezingen verandert, maar de gemeente wilde niet langer wachten met de start van de bouw"

Paul Dirkse (Wethouder Sport gemeente Leiden)

Provinciale steun

Dirkse heeft ook geprobeerd om de provincie Zuid-Holland bij het project te betrekken. "Juist omdat een schaatsbaan bij uitstek een regionale functie heeft. Helaas heeft onze provincie geen sportbeleid, in tegenstelling tot Friesland of Gelderland die wel provinciaal geld in sport investeren. We hebben de pech dat Zuid-Holland andere politieke keuzes maakt. Dat is jammer, want de provincie maakt wel heel veel werk van duurzaamheid. Onze klimaatneutrale sportaccommodatie zou een voorbeeld kunnen zijn van het duurzame beleid van Zuid-Holland. Straks moeten de langebaanschaatsers een flink stuk reizen om op wedstrijdbanen in Amsterdam of Den Haag te kunnen rijden. Misschien dat het provinciaal beleid na de komende verkiezingen verandert, maar de gemeente wilde niet langer wachten met de start van de bouw."

Crowdfunding

De Stichting IJshal Leiden heeft de afgelopen maanden een crowdfundingsactie gevoerd via de website 333m.nl. "Op de site staat een aantal creatieve acties, zoals de adoptie van een zonnepaneel, de donatie van een stuk ijs of een groene obligatielening, waarvan Kjeld Nuis ambassadeur was. Ik vind het heel knap wat de stichting bereikt heeft door zo’n 225.000 euro bij elkaar te brengen, maar voor de uitbreiding naar 333 meter bleek dat nog niet genoeg. Met de kleinere baan is de ijssport in Leiden en omstreken tenminste voor de toekomst gegarandeerd", besluit Dirkse.