Artikelen

De overheid als vijand van de sport

De sportwereld reageert zeer teleurgesteld op het kersverse regeerakkoord. Begrijpelijk, maar de overheid speelt in ons land traditioneel een zeer terughoudende rol in de sport, zo meent Rugnummers. Een historische analyse in twee delen.

Vakopleiding voor topsportcoaches is stap dichterbij

Begin van dit jaar werd al erkend dat binnen de Nederlandse sportwereld behoefte is aan een Associate degree Sport. Een cruciale stap binnen het trainersvak waar de HvA, verschillende sportbonden en NOC*NSF samen aan hebben gewerkt. De volgende stap was het accreditatieproces van de NVAO waaruit zou blijken of de opleiding inhoudelijk en kwalitatief voldoet aan de norm. Met het positieve advies dat een visitatiecommissie hierover gaf is deze vakopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een stap dichterbij gekomen. Als de NVAO het positieve advies officieel bekrachtigd, zal in september 2022 de Ad Sport met uitstroomprofiel Topsport en Talentcoach van start gaan.

Gezocht: het gouden idee om de impact van topsportevementen te vergroten

Nederland is succesvol in het organiseren van topsportevenementen. Ze zijn goed georganiseerd en leveren prachtige sportprestaties op. Toch lukt het maar beperkt om die evenementen door laten te dringen tot in alle straten en huiskamers van Nederland. Het bereiken en inspireren van mensen in heel Nederland vraagt een gerichte aanpak en wordt ook niet vanzelf door bedrijfsleven of media opgepakt. Sportinnovator heeft daarom een nieuwe challenge uitgeschreven voor innovaties en oplossingen die kunnen helpen bij het vergroten van de impact van topsportevementen.

"Dit regeerakkoord laat totaal geen strategie voor sport en bewegen zien"

In het gisteren gepresenteerde regeerakkoord komt de sport er bekaaid vanaf. Het nieuwe kabinet wil weliswaar 25 miljoen euro extra in sport en bewegen investeren, maar verder borduurt het akkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie vooral voort op het bestaande Preventieakkoord. De Nederlandse Sportraad had met de adviezen die het eerder afgaf om de sport te versterken, meer ambitie verwacht. Voorzitter Michael van Praag: “Dit bevestigt de vrijblijvendheid rond sport, en daar moeten we juist vanaf.”

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNWU, KNVB en Team Sportservice

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Lockdown in 2020 zorgde voor meer hardloopblessures

In 2020 hebben sporters 700.000 minder blessures opgelopen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse sportblessurecijfers die VeiligheidNL bekend heeft maakt. In totaal ging het om 4,8 miljoen sportblessures. De afname van het aantal blessures heeft onder andere te maken met een verschuiving naar sporten met een relatief laag risico op blessures, zoals wandelen en fietsen. Ook het afgelasten van wedstrijden door de coronamaatregelen heeft volgens VeiligheidNL waarschijnlijk invloed gehad op de verlaging van het aantal blessures. Het meest opvallende in de rapportage is de forse toename van het aantal hardloopblessures in 2020.

Bij de Winterspelen is de sneeuw vaak net zo nep als de olympische gedachte

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing wordt alleen nepsneeuw gebruikt. Dat gebeurt al tientallen jaren, tot frustratie van ecologen en milieubeschermers.

Wanneer mengen zorgverzekeraars zich in het sportdebat?

Vanuit de sportsector wordt al langer reikhalzend naar zorgverzekeraars gekeken. De sport zit onmiskenbaar op hetzelfde snijvlak van gezondheid waar zorgverzekeraars ook opereren. Toch blijft een grote samenwerking uit. Vorige week maakten Zilveren Kruis en de KNGU weliswaar bekend een meerjarige samenwerking aan te gaan, maar met het nijntje Beweegdiploma kiest Zilveren Kruis nog voor een betrekkelijk klein podium. Het roept de vraag op wanneer zorgverzekeraars zich echt in het sportdebat gaan mengen. Of is dat niet noodzakelijk?

De belangrijkste sportmoties uit de Tweede Kamer

Op 2 december werd in de Tweede Kamer de sportbegroting besproken in het wetgevingsoverleg (WGO) sport & bewegen. In dit overleg met staatsecretaris Paul Blokhuis (VWS) ging het uiteraard over de gevolgen van de coronacrisis voor de sportsector, de effecten van lokale sportakkoorden en het toekomstperspectief voor sport. De aanwezige Kamerleden van VVD, D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks en Fractie Den Haan brachten zelf ook nog verschillende andere onderwerpen in.

Het beste uit 100 x S&S: interview met Esther Vergeer

Komende zondag 12 december worden tijdens een congres van het Internationaal Paralympisch Comité tien nieuwe bestuursleden gekozen. Esther Vergeer is door NOC*NSF voorgedragen voor deze internationale positie en maakt goede kans om tot het Governing Board van het IPC toe te treden. Dat is gelijk een goed moment om uit het rijke archief van vakblad Sport & Strategie een interview met de rolstoeltenniskampioene te halen. In 2011 sprak Frans Oosterwijk Vergeer over haar ambities die toen al veel verder dan het tennisveld reikten. In alles komt hier een voorvechtster voor de gehandicaptensport naar voren.

Innovaties gezocht voor sportaanbieders van de toekomst

De inschrijving van de jaarlijkse Nationale Sportinnovator Prijs (NSP) is geopend. Iedereen met een innovatief product of dienst kan in aanmerking komen voor deze prijs. Dit jaar wordt specifiek gezocht naar innovatieve diensten of producten die sportaanbieders toekomstbestendiger maken.

Na de opening van de Jaap Edenbaan begon de Nederlandse schaatsrevolutie

Op 9 december 1961 opende Jaap Eden de Jaap Edenbaan in Amsterdam, vernoemd naar de legendarische schaatser. Precies zestig jaar later bestaat die nog steeds als oudste 400-meterbaan ter wereld.

Hoe staat het bewegingsonderwijs in Nederland ervoor?

Het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs staat al een aantal jaar in de belangstelling van beleid en politiek, vanwege toenemende zorgen over het tekort aan beweging en de afnemende motorische vaardigheden van kinderen. Het Mulier Instituut heeft, net als in 2013 en 2017, een peiling uitgezet over het bewegingsonderwijs en sport in het primair onderwijs. Die biedt zicht op de organisatie en waardering van bewegingsonderwijs en sport. De uitkomsten voor 2021 zijn gebaseerd op de antwoorden van 839 schoolleiders uit het primair onderwijs. Onderzoekster Sofie Vrieswijk beantwoordt vijf vragen over dit onderzoek.

Nieuwe vacatures bij: KNLTB, KNBSB en SSNB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Het beste uit 100 x S&S: interview met Hein Verbruggen

Ter gelegenheid van de onlangs verschenen 100ste editie van vakblad Sport & Strategie duiken we in ons archief. We halen de beste interviews met de topstukken uit sport en politiek van de afgelopen jaren en presenteren die hier online opnieuw. Tien jaar geleden sprak Frans Oosterwijk daarom met Hein Verbruggen. Hij overleed in 2017, maar de strategische aspecten die hij in 2011 in Sport & Strategie besprak zijn nog altijd relevant. "Wie zit er in 2021, als de olympische stad wordt gekozen, namens Nederland in het IOC?"