André Cats wordt nieuwe directeur topsport NOC*NSF

De opvolger van NOC*NSF technisch directeur Maurits Hendriks is bekend: André Cats (53) begint na de Winterspelen van Beijing 2022 als directeur topsport bij de sportkoepel. Hendriks verlaat NOC*NSF op 1 april. Een selectiecommissie uit de Nederlandse topsport droeg de technisch directeur van de KNZB voor als kandidaat omdat Cats "een verbindende persoonlijkheid is die zich bewust is van zijn rol en verantwoordelijkheid voor de topsport in Nederland."

André Cats is momenteel technisch directeur bij zwembond KNZB. Voorheen was hij onder meer topcoach in de zwemsport en prestatiemanager bij NOC*NSF. Ook was hij viermaal chef de mission van succesvolle Paralympische teams en was hij betrokken bij drie Nederlandse uitzendingen naar de Olympische Spelen.

Maatschappelijke antenne

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF ziet in Cats de ideale kandidaat in huidige tijdsgewricht. "André Cats kent de Nederlandse sportwereld als geen ander. Hij is ambitieus waar het gaat om de resultaten binnen de topsport en is doordrongen van de noodzaak om top- en breedtesport verder te verbinden. Daarbij heeft hij een scherp ontwikkelde antenne voor maatschappelijke thema’s."

De selectiecommissie hechtte daar ook waarde aan, zo blijkt uit het advies waarin Andre Cats "een conceptuele en strategische denker met een onderzoekende geest" wordt genoemd. "Hij is zich terdege bewust van de diverse stakeholders en de maatschappelijke ontwikkelingen die van belang zijn voor de topsport. Hij kent de uitdagingen waar de Nederlandse sportbonden voor staan uit eigen ervaring". Cats wordt verder geroemd om zijn kwaliteiten als manager en dat hij binnen het politiek-bestuurlijke speelveld weet 'hoe de hazen lopen'. De commissie geeft verder nog aan dat Cats binnen de topsportwereld veel vertrouwen heeft opgebouwd en als communicatief sterk geldt.

Eer

André Cats reageerde verheugd op zijn benoeming. "Ik zie het als een eer om de positie van directeur topsport in te nemen als opvolger van Maurits Hendriks. Ik kijk uit naar een intensieve samenwerking met alle mensen en partijen die binnen de Nederlandse topsport actief zijn. Samen kunnen we de resultaten en waarde van topsport nog meer glans geven."

Foto: Andre Cats met Marlou van Rijn tijdens de TeamNL presenstatie in 2016. Foto Mathilde Dusol / NOC*NSF