Na Orlando gaat WK Rolstoeltennis naar Oss

De top 8 rolstoeltennissers van de wereld komen naar Oss voor Wheelchair Tennis Masters 2022

De Top 8 van de wereld bij zowel de heren als de dames strijken in november 2022 neer in Oss voor het WK. Vorig jaar werden deze Wheelchair Tennis Masters nog in de Amerikaanse stad Orlando georganiseerd. Maar zoals de trotse sportwethouder van Oss Kees van Geffen al met een knipoog zegt: "Van Orlando naar Oss is toch maar een kleine stap?" Het in Oss gevestigde organisatiebureau Team TOC speelt bij het overbruggen van die stap een grote rol.

Het is niet voor het eerst dat het WK rolstoeltennis in Nederland wordt gehouden. Van 1994 tot 2010 werd het toernooi achtereenvolgens zes keer in Eindhoven, zes keer in Amersfoort en vijf keer in Amsterdam georganiseerd. Nederland heeft door al die jaren heen ook steeds om de prijzen kunnen meedoen dankzij topspelers als Robin Ammerlaan, Maikel Scheffers, Monique Kalkman, Jiske Griffioen, Aniek van Koot en de laatste jaren met Diede de Groot. Vorig jaar zorgde zij voor ongekend Nederlands succes: ze won alle grandslams en de paralympische titel, de zogenaamde golden grand slam, en in Orlando werd ze ook nog wereldkampioen.

Van Orlando naar Oss

Tennisbond KNLTB is verheugd met het binnenhalen van het toernooi. "Heel mooi dat we dit in Nederland kunnen hosten en dat we nu ook de dames in Nederland in actie kunnen zien. De heren hebben een evenement tijdens het ABN Amro WTT in Rotterdam maar de dames niet. Een mooie en unieke kans voor het publiek om dus Diede de Groot en Aniek van Koot in actie te zien", aldus Erik Poel, algemeen directeur KNLTB.

Kees van Geffen, wethouder sport van gaststad Oss, vult aan: "Oss wil graag een inclusieve stad zijn waar diversiteit een heel belangrijk onderwerp is en waar we samen met het Sport Expertise Centrum elke dag hard werken om zoveel mogelijk mensen in Oss in beweging te krijgen. We zijn dan ook enorm trots dat het gelukt is om dit evenement naar Oss te halen en het maakt het natuurlijk extra speciaal dat het Osse bedrijf Team TOC hier nauw bij betrokken is." Van Geffen met een knipoog: "Van Orlando naar Oss is toch maar een kleine stap?"

'Denken in kansen'

Ook de Provincie Noord-Brabant is nauw betrokken bij dit evenement. Gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Sport: "Sport en bewegen vinden we erg belangrijk, waarbij ook Uniek Sporten een speerpunt is. Deze topatleten laten de maatschappij zien dat er veel mogelijk is. Ze inspireren ongetwijfeld nog meer mensen met een beperking om zelf ook te gaan sporten en bewegen."

Het evenement wordt van zondag 30 oktober t/m zondag 6 november 2022 gespeeld in sportcentrum de Rusheuvel, Oss, waar vijf hardcourt banen inclusief een centre court worden neergelegd. Toernooiorganisator Eric Kersten van Team TOC: "Compleet in het licht om te denken in kansen en niet in bedreigingen is het mooi om te zien dat het is gelukt om dit naar Oss te halen."

Foto: Jan-Willem de Lange

Lees ook: