Artikelen

Praktijksessies Geïntegreerd Sportgrasbeheer trappen af met webinar

Grasexpert Ernst Bos bespreekt op woensdag 6 september tussen 13:00 en 14:00 in een webinar de basisprincipes van Geïntegreerd Sportgrasbeheer. De webinar volgt op de publicatie van de Handleiding Geïntegreerd Sportgrasbeheer en bereid deelnemers voor op de praktijksessies die in september door heel het land zullen plaatsvinden.

De Sportpeiling: hoe populair was het WK vrouwenvoetbal in Nederland?

Marktonderzoeksbureau Markteffect duikt voor Sport & Strategie en SPORTNEXT regelmatig de sportmarkt in voor een peiling. In de rubriek De Sportpeiling presenteren we de resultaten van dit mini-onderzoek. Voor de tweede aflevering vroeg Markteffect een panel naar hun mening over het WK Vrouwenvoetbal.

De fascinerende geschiedenis van de olympische gouden medailles

De Olympische Spelen zijn een wereldwijd fenomeen dat atleten van over de hele wereld samenbrengt om te strijden op het hoogste sportieve niveau. Eén van de meest begeerde prijzen tijdens dit evenement is de gouden medaille. In dit artikel duiken we in de fascinerende geschiedenis van de olympische gouden medailles en hoe deze prestigieuze prijzen door de jaren heen zijn geëvolueerd.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Atletiekunie, POS en ISR

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht.

De parasport zet tijdens EPC in op het bereiken van nieuwe generaties via de metaverse

Op dit moment zijn de European Para Championships (EPC2023) in volle gang. Hiervoor lanceerde creatief sportmarketingbureau TDE in samenwerking met het topsportevenement de Paraverse: een interactieve metaverse binnen Roblox, een met name onder jongeren geliefd platform, en staat volledig in het teken van de European Para Championships die van 8 tot 20 augustus plaatsvinden in Rotterdam Ahoy.

TU Delft brengt WK-zeilen naar publiek op de kant met belevingsapp

Deze week wordt in Scheveningen het WK Zeilen georganiseerd. Tot zondag kunnen zeilliefhebbers de verschillende bootklassen in actie zien op de Noordzee. Het probleem bij het volgen van een zeilrace is de afstand tot die echte actie op het water. Dankzij de Sailing+ Experience app, een technologie ontwikkeld door onderzoekers van TU Delft, is een verrekijker niet meer nodig om getuige te zijn van de strategische manoeuvres van de WK-zeilers.

"Ik zou willen dat het EPC een vast onderdeel wordt op de internationale kalender"

Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, is erg enthousiast over de eerste editie van de European Para Championships in Rotterdam. Het evenement begon op 8 augustus en duurt tot 20 augustus. “Het is gewoon verbazingwekkend op welk niveau dit evenement al staat. Het niveau van de dienstverlening aan de atleten, de infrastructuur en het niveau van de wedstrijden; het is allemaal erg goed." Parsons gelooft sterk dat voortzetting van dit Nederlandse initiatief belangrijk kan zijn voor de internationale paralympische sport.

Protectionisme in het schaatsen: bittere noodzaak of disproportioneel?

Buitenlandse schaatsers zijn binnenkort niet langer welkom bij Nederlandse schaatsteams als het aan de Nederlandse schaatsbond ligt. Hetzelfde geldt voor de Belgische shorttrackers die al jaren meetrainen met TeamNL. In deze bijdrage analyseert sportrechtadvocaat Stef van der Veldt of deze voorgenomen nieuwe beleidslijn van de KNSB wel past binnen het EU-recht.

De vergeten plannen voor een tweede Paralympische Spelen in Nederland

De European Para Championships vinden van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam. In de jaren tachtig overwoog deze stad nog om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Paralympische Spelen van 1992.

TikTok wordt Media Partner van de European Para Championships 2023

Entertainmentplatform TikTok heeft zich als Media Partner verbonden aan de European Para Championships. De eerste editie van het multisportevenement vindt van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam. Gedurende die periode strijden atleten in tien verschillende sporten om de Europese titels.

"Zien sporten doet sporten. Ook in de parasport"

Van 8 tot en met 20 augustus wordt in Rotterdam de European Para Championships gehouden. Een uniek nieuw evenement waarbij de Europese Kampioenschappen van tien sporten voor het eerst in een toernooi zijn samengevoegd. Deze eerste editie van dit nieuwe multisport-event heeft als doel om parasport op een hoger podium te zetten. Over die missie sprak Frans Oosterwijk met toernooidirecteur Jeroen Straathof voor het coverinterview van vakblad Sport & Strategie.

Met randori competitie zet judobond in op meer kindvriendelijke wedstrijden

Een judowedstrijd kan zomaar opeens afgelopen zijn. Soms al na enkele seconden. Gooit de ene judoka de andere op de rug, dan is het ippon en is de winnaar bekend. Het maakt judo spannend en aantrekkelijk om naar te kijken. Maar voor een kind dat net begonnen is met de sport, is het vooruitzicht van een wedstrijdje van hooguit 20 seconden geen feest. Daarom bedacht de judobond een paar jaar geleden iets nieuws: de JBN randori competitie. Spelplezier staat voorop, kinderen spelen de hele partij uit én ze judoën per competitiedag veel meer wedstrijdjes dan normaal.

De eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in de Kuip was al in 1975

De Kuip is aangewezen voor het bid van het WK voetbal van 2027 in Nederland, Duitsland en België. De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in dit stadion gaat veel verder terug dan bekend – een vergeten verhaal.

Nederlandse Loterij Official Partner European Para Championships 2023

Nederlandse Loterij, de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland, wordt Official Partner van de European Para Championships (EPC). De eerste editie van het multisport-evenement vindt plaats van 8 tot 20 augustus in Rotterdam. Atleten in tien verschillende parasporten strijden dan om de Europese titels.

De Sportpeiling: zijn sportsponsors genoeg maatschappelijk betrokken?

Marktonderzoeksbureau Markteffect duikt voor Sport & Strategie en SPORTNEXT regelmatig de sportmarkt in voor een peiling. In de rubriek De Sportpeiling presenteren we de resultaten van dit mini-onderzoek. Voor de eerste aflevering vroeg Markteffect een panel naar hun mening over de maatschappelijke betrokkenheid van sponsors in de sport.