Door Tessa de Wekker

"In Nederland moeten we slim trainen om iedereen heel te houden"

Toen Richard Louman in 2006 als strength & conditioning coach bij NOC&NSF aan de slag ging, had hij drie collega’s. Inmiddels werken er dertig S&C coaches in de verschillende olympische en paralympische topsportprogramma’s. De coaches die gespecialiseerd zijn in kracht, snelheid, beweeglijkheid, stabiliteit en conditie zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse begeleiding van topsporters. "De Angelsaksische landen liepen altijd voorop, maar inmiddels zitten we minimaal op hetzelfde niveau" zegt Richard Louman, TeamNL Expert strength & conditioning.

"Samenwerking tussen alle disciplines is belangrijker dan ooit"

Sporters moeten zoveel mogelijk gezonde trainingsuren en wedstrijden kunnen hebben. Dat is de visie van de medische staf van NOC*NSF, zegt Maarten Moen, TeamNL hoofdexpert medisch. “Wie fysiek en mentaal gezond kan trainen, zal minder uitvallen en daardoor beter presteren.”

TeamNL Expert Kamiel Maase legt verbinding tussen sport en wetenschap

Talent en hard trainen alleen zijn allang niet meer genoeg om de top te halen in de sport. Voor die laatste procenten tussen een goede en een topprestatie zijn kennis een innovaties onmisbaar. Voormalig atleet Kamiel Maase is sinds 2009 prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF. "Ik leg de verbinding tussen sport en wetenschap. Ik heb geen eigen lab, geen windtunnel, maar ik zoek de samenwerking met universiteiten, hogescholen en bedrijven."

Met randori competitie zet judobond in op meer kindvriendelijke wedstrijden

Een judowedstrijd kan zomaar opeens afgelopen zijn. Soms al na enkele seconden. Gooit de ene judoka de andere op de rug, dan is het ippon en is de winnaar bekend. Het maakt judo spannend en aantrekkelijk om naar te kijken. Maar voor een kind dat net begonnen is met de sport, is het vooruitzicht van een wedstrijdje van hooguit 20 seconden geen feest. Daarom bedacht de judobond een paar jaar geleden iets nieuws: de JBN randori competitie. Spelplezier staat voorop, kinderen spelen de hele partij uit én ze judoën per competitiedag veel meer wedstrijdjes dan normaal.

KNVB wijzigt meidencompetitie op basis van wensen van speelsters zelf

Sinds dit seizoen heeft de KNVB de competitie-opzet van een deel van het meidenvoetbal gewijzigd. Dit gebeurde mede op basis van de wensen van voetbalsters zélf. De voetbalbond doet al jaren onderzoek onder spelers en speelsters om erachter te komen wat zij belangrijk vinden in hun sportbeleving.

Theater in de voetbalkantine om gesprek over diversiteit en sociale uitsluiting te starten

Racisme, homohaat en ongelijke kansen voor meisjes en vrouwen. Helaas komen deze zaken nog steeds voor in het (amateur)voetbal. Om het gesprek over diversiteit, inclusiviteit, sociale uitsluiting en de pijn van kwetsende uitingen te openen bij verenigingen, hebben de KNVB en theatergezelschap Live Your Story een speciale theatervoorstelling ontwikkeld. In Arnhem kwamen onlangs vijftig bestuurders, leden, vertrouwenspersonen en andere vrijwilligers van ruim twintig voetbalverenigingen samen om de voorstelling te bekijken en na afloop tijdens een workshop met elkaar in discussie te gaan.

35 sporten in één lidmaatschap op Limburgs sportpark de Oirsprong

De Oirsprong is een sportpark in het Limburgse Schinnen. Sinds drie jaar werken de zeven sportverenigingen samen. Het uiteindelijke doel: letterlijk en figuurlijk de hekken weg tussen de clubs en samen een gevarieerd sportaanbod voor de jeugd creëren. "Als verenigingen verder gaan met het eenzijdig aanbieden van sport, dan haken kinderen af. Het roer moet om", zegt Hans Erkens.

Limburg gaat gezamenlijk voor meer sport en bewegen

Limburg is een provincie waar sport, bewegen en vitaliteit hoog op de provinciale agenda staat. Dit jaar geeft de provincie 4,5 miljoen euro uit aan sport. Om dat ook in de komende coalitieperiode zo te houden, hebben negen organisaties de handen ineen geslagen en het online platform www.limburgsportenbewegen.nl opgericht. "Ons doel is dat Limburgers kunnen blijven sporten en bewegen op elk niveau en dat ieder kind mee kan doen", zegt Joris Baur van Huis voor de Sport Limburg.

Ten Boer in balans: ouderen zekerder van zichzelf

Met het toenemen van de leeftijd stijgt het aantal valincidenten. Tegenwoordig wonen ouderen langer zelfstandig en om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen is het belangrijk dat mensen zich veilig en vertrouwd voelen. Veel mensen krijgen, als ze ouder worden, moeite met hun balans. Terwijl juist die balans zo belangrijk is om actief te blijven. In Ten Boer, een verzameling dorpen bij de stad Groningen, is daarom met behulp van een Sportimpuls-subsidie een aanpak ontwikkeld om ouderen valpreventie aan te bieden. Inmiddels doen veertig mensen mee en de volgende groep gaat deze maand van start.

Emmense school zet geld werkdrukverlaging in voor dagelijkse gymles

De leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool in Emmen hebben sinds begin dit schooljaar elke dag gymles. En ook nog gegeven door een vakdocent. De school slaat hiermee twee vliegen in één klap. De kinderen bewegen meer en tegelijkertijd wordt de werkdruk van de groepsleerkrachten verlaagd. “Een win-win situatie”, zegt vakleerkracht bewegingsonderwijs Sten Vos.

De Tour of de Giro rijden? Voorspellingsmodel helpt wielerploegen bij de keuze

Kan klassementsrenner X dit jaar beter de Tour de France of de Giro d’Italia rijden? Of ligt juist de Vuelta a Espana hem beter? Arie-Willem de Leeuw, onderzoeker van de Universiteit Leiden en verbonden aan het Sports Data Center, maakte een voorspellingsmodel dat kan helpen de juiste keuze te maken.

Sociaal Vitaal Oosterhout: voor iedereen een passende beweegactiviteit

In Oosterhout zijn twee wijken waar relatief veel ouderen wonen. Een deel van deze ouderen valt onder de noemer ‘kwetsbaar’, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Ze zijn eenzaam, hebben regelmatig angstgevoelens en zijn soms depressief. Hoewel er in Oosterhout al veel sport- en beweegaanbod is, doen deze ouderen daar meestal niet aan mee. Speciaal voor hen wordt met behulp van een Sportimpuls Sociaal Vitaal Oosterhout opgestart.

Wetenschappers TU Delft op zoek naar de optimale ploegentijdrit Team Sunweb

Het wielerteam van Sunweb was tijdens de afgelopen Tour de France nogal gehavend. Geen Wilco Kelderman. Ook moest het team het doen zonder een paar sterke renners met wie in 2017 de wereldtitel ploegentijdrit was gewonnen. Toch finishte de ploeg van kopman Tom Dumoulin als vijfde in de ploegentijdrit, op slechts elf seconden van winnaar BMC. Dat was een veel beter resultaat dan op basis van de kwaliteiten van de renners alleen op mocht worden gerekend. En dat allemaal dankzij knappe koppen van de TU Delft.

SC Move Almere: sportclub voor mensen met een meervoudige beperking

In Almere kan iedereen sporten. Nou ja, bijna iedereen. Want voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is er geen passend sportaanbod. Maar dat gaat veranderen. Met behulp van een Sportimpuls draait inmiddels een pilot met vijf deelnemers. "Uiteindelijk willen we na twee jaar voldoende groepen hebben om een echte vereniging op te richten: SC Move", zegt een van de initiatiefnemers en projectleider Michael Buth.

Sensor van minder dan tien gram meet kracht van schaatser op het ijs

Het was een wat koddig gezicht. Schaatsers van team Jumbo Visma reden met een speciale bril, ontwikkeld door de TU Delft, hun rondjes op de ijsbaan. In de bril zagen ze realtime feedback van sensoren die ze in hun schaatsen hadden. "Helaas waren die brillen een beetje gevaarlijk", zegt Jeroen van der Eb lachend. "De schaatsers waren te veel afgeleid. Maar wellicht dat we in de toekomst wel met oortjes kunnen werken"