Ten Boer in balans: ouderen zekerder van zichzelf

Met het toenemen van de leeftijd stijgt het aantal valincidenten. Tegenwoordig wonen ouderen langer zelfstandig en om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen is het belangrijk dat mensen zich veilig en vertrouwd voelen. Veel mensen krijgen, als ze ouder worden, moeite met hun balans. Terwijl juist die balans zo belangrijk is om actief te blijven. In Ten Boer, een verzameling dorpen bij de stad Groningen, is daarom met behulp van een Sportimpuls-subsidie een aanpak ontwikkeld om ouderen valpreventie aan te bieden. Inmiddels doen veertig mensen mee en de volgende groep gaat deze maand van start.

Gerkina Doze leidt als sportcoach Vitaal Plus vanuit het Huis voor de Sport Groningen het project Ten Boer in Balans. "Er is behoefte aan deze lessen. Maar de doelgroep zal er zelf niet om vragen", zegt ze. Daarom werkt ze samen met een aantal partners in Ten Boer, een voormalige gemeente die per 1 januari onderdeel van Groningen is geworden. "In september hebben we vijf mensen tot docent In Balans. Twee sportdocenten, twee fysiotherapeuten en de sociaal wijkverpleegkundige. Zij geeft zelf de lessen niet, maar komt wel bij de mensen thuis en heeft nu de kennis waarmee ze mensen enthousiast kan maken."

Samen met verenigingen

Naast zorgpartners werkt Doze samen met verenigingen die sportlessen voor ouderen aanbieden, zoals de gymnastiekvereniging. "Als het mogelijk is, sluiten we aan bij bestaande sportgroepen. Dan geven we de balanslessen in de reguliere lessen voor de mensen die zelf actief en mobiel zijn." Want ook ouderen die wel actief zijn in het sporten en bewegen, hebben baat bij balanslessen. "We gaan gericht in op de valrisico’s. Voor de actieve ouderen hebben we een verkort programma gemaakt. Mobiele ouderen proberen we te laten aansluiten in deze groepen. We hopen natuurlijk dat ze daarna blijven meedoen in de reguliere lessen."

Valpreventielessen

Voor minder mobiele ouderen is er een volledige cursus van twaalf weken in een woonzorgcomplex. Twee groepen zijn begin dit jaar gestart. De eerste maand lag de nadruk op voorlichting en oefenen, de laatste twee maanden wordt er meer en meer getraind. Doze: "Uit de groep is de behoefte naar voren gekomen om door te gaan met deze beweegles. In het dorp is wel seniorengymnastiek in een gymzaal, maar nog geen geschikte les met stoelgymnastiek. De valpreventielessen hebben zo een vliegwieleffect."

De reacties van deelnemers zijn enthousiast. "Ze vinden de activiteiten leuk. We passen het programma op de groep en de ruimte aan, zodat iedereen op niveau bezig is. Het is een preventief programma, met onder andere tai chi. Ook mentale training hoort erbij."

Veilig fietsen voor ouderen

Deze maand is in een ander dorp in Ten Boer de vijfde groep van start gegaan en er zijn plannen voor nog meer groepen. Doze: "Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de lessen, werken we samen met verschillende professionals, de dorp coöperatie en diverse bestaande ouderengroepen. Zo vertellen we bijvoorbeeld tijdens de koffieochtenden van de kerk over de balanslessen. Er is absoluut belangstelling want ik word regelmatig gebeld of er al een groep in een dorp van start gaat."

Ook staat er een activiteit samen met de Verkeerswijzer Groningen gepland. "In april geeft de Fietsersbond een clinic veilig fietsen voor ouderen. Daar sluiten we bij aan, want op de fiets is balans natuurlijk ontzettend belangrijk. Zo proberen we steeds de samenwerking te zoeken, om ouderen zo lang mogelijk in balans en beweging te houden."

Dit was de laatste afleverging in de serie over Sportimpulsprojecten. Lees hier de laatste drie afleveringen terug: