Medewerkers Maastrichtse papierfabriek in beweging met een Sportimpuls

Bij papierfabriek Sappi Maastricht werken zo’n 600 mensen. Ze hebben een drukke baan, en sporten schiet er vaak bij in. Met een Sportimpuls willen Sappi Maastricht en BenVitaal dat veranderen. Het doel is de komende twee jaar honderd medewerkers structureel aan het sporten te krijgen, bij een lokale vereniging of in de nog in te richten inpandige fitnessruimte.

BenVitaal richt zich op duurzame inzetbaarheid van medewerkers van verschillende bedrijven. "Wij werken al langer met Sappi samen", vertelt Wenco Brouwer. "Het is een heel traditioneel bedrijf. Veel mensen werken al jaren bij Sappi. De gemiddelde leeftijd is vrij hoog. Vitaliteit en leefstijl staan hoog op de agenda van de werkgever."

Kennismakingslessen

Binnenkort krijgen alle medewerkers een enquête met de vraag welke sport ze graag eens zouden willen uitproberen. Na die inventarisatie worden de vijf of zes populairste sporten gekozen voor een kennismakingstraject. Brouwer: "Er komen vijf of zes rondes. In elke ronde zal een aantal kennismakingslessen van een bepaalde sport worden aangeboden. Medewerkers mogen met meerdere rondes meedoen, ook zij die al sporten. Daar gaan we niet op selecteren."

De lessen worden aangeboden in samenwerking met lokale partners zoals sportverenigingen. "We zorgen voor goede coaching. Begeleiding is heel belangrijk. Als je mensen niet goed begeleidt, dan haken ze af. Ook bieden we fysieke testen aan zodat deelnemers kunnen kijken of een bepaalde sport wel bij ze past", zegt Brouwer.

"Als de begeleiding er niet is, is de kans veel groter dat je straks een prachtige fitnessruimte hebt op de werkplek, waar bijna niemand gebruik van maakt"

Wenco Brouwer (BenVitaal)

Fitnessruimte op het werk

Hij kan het nog niet met zekerheid zeggen, maar Brouwer verwacht dat fitness een van de populairdere sporten zal zijn. In dat geval wordt er bij Sappi een fitnessruimte ingericht. "Hiervoor werken we samen met Fit20. Zij zorgen niet alleen voor de apparaten, maar ook voor de begeleiding."

De bedoeling is dat de fitnessruimte na de kennismakingsronde blijft bestaan. Brouwer: "Inclusief begeleiding, die bijvoorbeeld op bepaalde uren in de week aanwezig is. We hebben bij andere bedrijven gemerkt dat medewerkers dan wel voor of na hun werk, of zelfs onder werktijd, gebruik maken van de fitnessruimte. Als de begeleiding er niet is, is de kans veel groter dat je straks een prachtige fitnessruimte hebt op de werkplek, waar bijna niemand gebruik van maakt. De ruimte zal overigens wel dagelijks open zijn."

Bedrijfscompetities

Naast de kennismakingsrondes met een aantal sporten zal BenVitaal het sporten stimuleren door het opzetten van bedrijfscompetities. Brouwer: "Dat is niet alleen goed voor het in beweging krijgen en houden van de mensen die bij Sappi werken, maar ook voor de sociale cohesie binnen een bedrijf." Daarnaast is er een werkgroep binnen het papierbedrijf in de maak. Deze werkgroep zal sporten en bewegen blijvend onder de aandacht brengen van het bedrijf en de medewerkers. Brouwer: "Op die manier willen we ervoor zorgen dat de focus op sporten en bewegen blijft bestaan, ook als het project straks is afgelopen."

Foto: Shutterstock

Lees meer over Sportimpus-projecten: