Sport&Fun@DeVliert: senioren voetballen in het stadion van FC Den Bosch

Sinds september komen elke vrijdagochtend zo’n vijftien Bossche 60-plussers naar het stadion van FC Den Bosch om zelf op het hoofdveld te voetballen. Inmiddels raakt Sport&Fun@DeVliert al aardig ingeburgerd in de stad. "Uiteindelijk willen we naar zo’n 25 deelnemers", zegt Glenn Schapendonk van de FC Den Bosch Foundation.

Afgelopen zomer kreeg de Foundation een Sportimpuls om Sport&Fun@DeVliert bij FC Den Bosch op te zetten. Daarnaast ondersteunt de club amateurverenigingen in en om Den Bosch die ook walking football (willen gaan) aanbieden. “Het is niet de bedoelingen dat we gaan concurreren met amateurverenigingen. Het liefst zien we dat walking football bij verschillende clubs wordt aangeboden, zodat senioren dicht bij huis terecht kunnen. Om amateurclubs te helpen hebben we onlangs een cursus voor trainers gegeven. Daar deden 20 trainers aan mee. In januari is de tweede dag”, vertelt Schapendonk.

Eerste keer is grote stap

Ondertussen zijn elke vrijdag zo’n vijftien senioren actief in het stadion van de club. “We zijn nog druk bezig met reclame maken, onder andere samen met huisartsen en de fysiotherapeut van de club.” Schapendonk merkt dat het voor veel ouderen een grote stap is om voor het eerst naar het stadion te komen. “We hebben een scan van de wijk hier gedaan. Veel ouderen zitten thuis. Eenzaamheid komt vrij veel voor. Voetbal is een makkelijke manier om ze te triggeren uit huis te komen. Maar die eerste keer vinden veel mensen toch wel erg spannend. We zijn nu bezig om te kijken hoe we die drempel kunnen verlagen. Want als mensen hier eenmaal zijn, vinden ze het hartstikke leuk. Spelen in het stadion is toch een belevenis. Ook voor senioren.’’

FC Den Bosch Foundation

Gezelligheid, plezier en saamhorigheid staan voorop bij Sport&Fun@DeVliert. Wat dat betreft past het project uitstekend binnen de doelen van de FC Den Bosch Foundation. Die werd in 2015 opgericht om de maatschappelijke kant van de voetbalclub te benadrukken. "FC Den Bosch is meer dan alleen professioneel voetbal. We willen het merk FC Den Bosch gebruiken voor maatschappelijke doeleinden", zegt Schapendonk.

Hij is als combinatiefunctionaris in dienst van de gemeente. Hij werkt op twee scholen en bij de FC Den Bosch Foundation. "Ik heb veel collega’s in de wijken zitten. Daardoor is de link leggen tussen FC Den Bosch en scholen, wijken en inwoners makkelijker. We zien dat kleine dingen veel voor mensen kunnen betekenen."

De jaarlijkse School Cup bijvoorbeeld, die de FC Den Bosch Foundation organiseert. Of de spandoekenwedstrijd die nu bezig is met basisscholen. "Kinderen maken samen met speler van de selectie een spandoek. Samen presenteren ze die op een middag hier in het stadion. Dat is fantastisch."

Met Sport&Fun@DeVliert richt de FC Den Bosch Foundation zich nu specifiek op zestigplussers. Het zijn met name mannen die meedoen met het Walking Football. "Vrouwen zijn uiteraard ook welkom, maar in die generatie wordt voetbal toch nog vooral als iets voor mannen gezien. Daarom willen we ook Talking Football opzetten, speciaal voor de dames. Dan kun je denken aan een bingo-avond of een andere activiteit. Zo willen we nog meer inwoners bereiken."