Emmense school zet geld werkdrukverlaging in voor dagelijkse gymles

De leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool in Emmen hebben sinds begin dit schooljaar elke dag gymles. En ook nog gegeven door een vakdocent. De school slaat hiermee twee vliegen in één klap. De kinderen bewegen meer en tegelijkertijd wordt de werkdruk van de groepsleerkrachten verlaagd. “Een win-win situatie”, zegt vakleerkracht bewegingsonderwijs Sten Vos.

Vos is sinds januari de vakleerkracht bewegingsonderwijs op de Emmense basisschool. Elk half uur verzorgt hij een gymles voor een andere groep. De ene keer in de gymzaal, de andere keer in de hal van de school en bij mooi weer buiten op het schoolplein of op het aangrenzende grasveld. "De leerlingen vinden het heel leuk. Elke dag zijn ze weer benieuwd wat we gaan doen. Ze leren andere dingen dan in de andere lessen. En ze kunnen hun energie kwijt."

Daar zijn zijn collega’s dan weer blij mee. "Ze merken dat de leerlingen na de gymles meer concentratie hebben, waardoor de lessen beter gaan", vertelt Vos. De Kardinaal Alfrinkschool bekostigt de dagelijkse gymlessen uit een financieringsregeling voor de werkdrukverlaging van docenten. Vos: "Terwijl de kinderen bij mij gymles hebben, hebben mijn collega’s tijd voor bijvoorbeeld administratie of het voorbereiden van een les. Daarmee wordt hun werkdruk verlaagd."

Werkdrukverlaging

De regeling voor werkdrukverlaging in het basisonderwijs werd vorig jaar ingevoerd. Dit schooljaar is er 237 miljoen euro beschikbaar voor het terugdringen van de werkdruk. Onlangs besloot onderwijsminister Arie Slob toekomstig geld eerder beschikbaar te stellen. Daardoor is er voor volgend schooljaar 333 miljoen euro beschikbaar. Dat betekent zo’n 49.500 euro voor een school van 225 leerlingen. Scholen kunnen dat geld op verschillende manieren inzetten, zoals het aannemen van een conciërge of onderwijsassistent, trainingen financieren of ICT aanschaffen. Het aanstellen van een vakleerkracht, bijvoorbeeld bewegingsonderwijs, behoort ook tot de mogelijkheden.

De Kardinaal Alfrinkschool is tot nu toe een van de weinige scholen die de regeling in heeft gezet om de leerlingen dagelijks gymles te geven door een vakdocent. Vos: "Ik zou andere scholen aanraden hetzelfde te doen. Hier in de omgeving merk ik de interesse van andere scholen. Ze kijken naar hoe wij het doen. Op deze manier los je niet één maar twee problemen op met hetzelfde geld."

Beweegrichtlijn

Bijna de helft van de schoolkinderen tussen 4 en 12 jaar beweegt te weinig. Dat becijferde het CBS in juni vorig jaar. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten kinderen in deze leeftijd elke dag minimaal één uur een matig intensieve inspanning doen. Daarnaast moeten ze drie keer in de week sporten. Met elke schooldag een half uur gymles plus de buitenspeelpauzes komen de leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool aan de richtlijn van dagelijks een uur matig intensief bewegen.