Massage als onderdeel van vitaliteit op de werkvloer? Bezoek een erkende masseur!

Anja Bruinsma (NGS) legt de voordelen van een masseur op het werk uit in het kader van duurzame inzetbaarheid

© Wickie Gialamatzist

19 procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. En het verzuim vanwege psychische klachten was nog nooit zo hoog als vorig jaar. Maar liefst 26 procent van alle gemiste werkdagen viel in de categorie psychisch verzuim, meldde de Arbo Unie. Tel daarbij op de talloze nieuwsartikelen over de hoge werkdruk in allerlei sectoren, de berichten over rugklachten bij pakketbezorgers en mensen die lange dagen achter de computer zitten en het lijkt wel of heel Nederland ziek wordt van het werk. "Het is niet voor niets dat preventie steeds meer op de radar komt bij werknemers en werkgevers", zegt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NGS).

Ook in de sport is duurzame inzetbaarheid een thema. Preventie is hard nodig, want een werknemer die een dag verzuimt kost de werkgever gemiddeld 250 euro. Tel je vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie daarbij op, dan kom je al snel op 400 euro per dag. Werkgevers zien het mede vanwege de hoge kosten als hun taak om ervoor te zorgen dat werknemers minder uitvallen. Bovendien wordt steeds duidelijker dat vitalere werknemers die met plezier naar het werk gaan, productiever zijn.

Vitaliteit op de werkvloer is steeds meer een thema. Bruinsma: "Verzuimverzekeraars nemen preventieve interventies op in hun pakketten. Denk aan bedrijfsfitness en mentale ondersteuning van werknemers. Ook investeren bedrijven in het fysieke en mentale welbevinden van hun medewerkers, bijvoorbeeld door het aanbieden van massages."

Geen luxe

Een massage wordt in de westerse wereld vaak gezien als een luxe. Onterecht, zegt Bruinsma. "Het is geen luxe, het is noodzaak om goed voor jezelf te zorgen. Zeker in een tijd als deze. Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn. Gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Als een van die drie te lang niet op orde is, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Masseurs spelen een rol in de oplossing daarvan, maar ook in de preventie. Een massage ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en zorgt voor minder stress. Dat is wetenschappelijk bewezen."

Tijdens een massage komen verschillende stofjes vrij. Een daarvan is endorfine. Als je lichaam dit aanmaakt, voel je je beter. Bovendien werkt endorfine pijnstillend. Andere stoffen die vrijkomen zijn onder andere dopamine (dit zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel), melatonine (verbetert de slaap), serotonine (een natuurlijk gelukshormoon) en oxytocine (een hormoon dat vrijkomt door aanraking en zorgt voor een hogere weerbaarheid tegen stress en dat het lichaam sneller tot rust komt). Daarnaast zorgt een massage ervoor dat er juist minder cortisol en adrenaline wordt aangemaakt in het lichaam. Deze stoffen komen vrij bij stress, massage brengt ontspanning.

"Bedrijven kunnen niet anders dan investeren in het fysieke en mentale welbevinden van hun medewerkers. Anders zijn ze veel duurder uit"

Anja Bruinsma - NGS

Het zijn goede redenen voor mensen om zo nu en dan een massage te boeken bij een erkende masseur. "Niet als je al pijn in je nek hebt, of al kampt met burn-outklachten, maar juist ook als je je gezond voelt. Voorkomen is immers beter dan genezen."

Daar zijn ook bedrijven zich meer en meer van bewust. Bruinsma vertelt dat steeds meer NGS-masseurs bedrijven als klant hebben. "Kleine bedrijven, waar een masseur enkele uren per maand langs gaat met een massagestoel. Maar ook grote bedrijven waar een of meerdere masseurs een aantal dagdelen per week werknemers masseren. Er zijn zelfs werkgevers die een aparte massagekamer inrichten, compleet met vaste massagetafel." Als voorbeeld noemt ze een OK-assistente die ook NGS-masseur is. "Zij vertelde dat ze een dag in de week collega’s masseert. En onlangs is dat zelfs twee dagen geworden. Het ziekenhuis, de werkgever dus, betaalt die tijd, omdat men er alles aan wil doen om uitval van personeel te voorkomen."

Samenwerken met werkgevers

Ook de overheid ziet het belang van vitaliteit op de werkvloer. Sinds vorig jaar biedt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bedrijven een subsidie om werk te maken van duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. En er is de regeling om werkdruk in het basisonderwijs te verminderen. "Natuurlijk gaat dat over het aannemen van vakleerkrachten en onderwijs ondersteunend personeel, en het verminderen van de regeldruk. Maar het kan ook gaan om de leraren te helpen ontspannen. We hebben hier met scholen over gesproken en een product op maat gemaakt, dat scholen kunnen inzetten om de stress bij hun leerkrachten te verminderen."

Dit is een voorbeeld van hoe het NGS wil samenwerken met werkgevers en andere partijen die een rol spelen in preventie. Bruinsma: "De eerste reactie is vaak: preventie, en dus massage, moet door de zorgverzekering worden vergoed. Maar preventie ligt bij mensen zelf en bij hun werkgever."

Bruinsma verwacht dat vitaliteit en blijvende inzetbaarheid van werknemers de komende jaren nog belangrijker wordt. "De pensioenleeftijd gaat ook de komende jaren verder omhoog en het personeelstekort loopt in heel veel sectoren op vanwege de vergrijzing. Bovendien krijgen mensen steeds meer andere taken, zoals mantelzorg. Dat vraagt heel veel van mensen. Bedrijven kunnen niet anders dan investeren in het fysieke en mentale welbevinden van hun medewerkers. Anders zijn ze veel duurder uit."

Let op de kwaliteit van de masseur

In de massagebranche zijn veel soorten masseurs werkzaam. Om zeker te zijn van de kwaliteit van de masseur, kies je voor een NGS-masseur®. Een NGS-masseur heeft een basisopleiding en specialisatie als sportmasseur, wellnessmasseur of sportzorgmasseur gevolgd. Bovendien moet een NGS-masseur zich continu bijscholen om zijn of haar licentie te behouden. Zo ben je verzekerd van een masseur die op de hoogte is van de nieuwste methoden en technieken. Ook zijn alle NGS-masseurs verbonden aan een klachtenprocedure. Mocht je ooit een probleem hebben met je masseur, dan kun je terecht bij een onpartijdige klachtenfunctionaris. NGS-masseurs vind je eenvoudig op www.vindeenmasseur.nl.

Foto: Wickie Gialamatzist