35 sporten in één lidmaatschap op Limburgs sportpark de Oirsprong

De Oirsprong is een sportpark in het Limburgse Schinnen. Sinds drie jaar werken de zeven sportverenigingen samen. Het uiteindelijke doel: letterlijk en figuurlijk de hekken weg tussen de clubs en samen een gevarieerd sportaanbod voor de jeugd creëren. "Als verenigingen verder gaan met het eenzijdig aanbieden van sport, dan haken kinderen af. Het roer moet om", zegt Hans Erkens.

Hij is voorzitter van stichting de Oirsprong en een van de drijvende krachten achter het park. "We denken dat het heel goed is om kinderen op jonge leeftijd breed in aanraking te laten komen met sport. Wij zijn erg enthousiast over het Athletic Skills Model", zegt hij. Het ASM is een door de wetenschap en praktijk onderbouwd model, waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorisch leren, met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie.

Noorse model

Steeds vaker verschijnen verhalen over hoe goed het is als kinderen in hun jeugd verschillende sporten beoefenen. Niet om te presteren, maar om het plezier en om verschillende vaardigheden te oefenen, in plaats van alleen maar eenzijdig tegen een bal aanschoppen of -slaan. Het zou het ‘niet-geheim’ zijn achter het Noorse wintersportsucces, zoals in een artikel van de Volkskrant viel te lezen. In hun jeugd beoefenden olympisch kampioenen niet alleen schaatsen, skiën of langlaufen, maar deden ze allerlei activiteiten in de sneeuw, zonder druk van competitie op jonge leeftijd. En voor wie geen eeuwige sportroem is weggelegd, blijft het plezier in de uiteindelijk zelfgekozen sport.

"We denken dat het heel goed is om kinderen op jonge leeftijd breed in aanraking te laten komen met sport"

Hans Erkens (Stichting de Oirsprong)

Om dat laatste gaat het de initiatiefnemers van de Oirsprong met name. Erkens: "Als kinderen pas op latere leeftijd kiezen voor één sport, vallen ze minder snel uit. Ze kiezen dan namelijk een sport die ze écht leuk vinden en die bij ze past, nadat ze van alles hebben uitgeprobeerd. Bovendien is eenzijdige belasting ook fysiek niet goed. Een brede ontwikkeling is de basis voor een leven lang sporten."

Toekomstbestendig

Daar zijn de zeven sportverenigingen op de Oirsprong inmiddels ook van overtuigd. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Op de Oirsprong zijn twee omnisportverenigingen gevestigd en daarnaast een volleybal-, handbal-, tennis- en voetbalclub. Ook is er een schutterij. Samen bieden ze 35 takken van sport aan. Daarnaast is er een kinderdagverblijf, een basisschool en een multifunctioneel centrum waar onder andere muziek- en toneellessen worden gegeven. Erkens: "Iedere vereniging wil eigen leden trekken. Maar inmiddels leeft bij de clubs het idee dat we het samen moeten doen om ons park toekomstbestendig te maken. Bij bijna elke vereniging staat het ledental en het kader onder druk."

Abonnement voor alle faciliteiten

De hekken tussen de diverse complexen moeten daarom letterlijk en figuurlijk weg, zegt Erkens. De stichting wil gaan zorgen voor professionele ondersteunende en voorbereidende taken, zoals bijvoorbeeld ledenadministratie. "Alleen het kernproces van de sport ligt dan nog bij de vereniging."

Daarnaast wil de Oirsprong na de zomervakantie starten met een breed sport- en cultuuraanbod voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. "We streven naar een abonnementsvorm waarbij voor de trainingen gebruik wordt gemaakt van alle faciliteiten op de Oirsprong. We willen kinderen spelenderwijs in aanraking brengen met zoveel mogelijk takken van sport, zodat ze uiteindelijk op latere leeftijd de juiste sport kiezen", zegt Erkens.

Foto: Facebook Park de Oirsprong