Martin Bax

Martin Bax is juridisch adviseur bij Vissers Legal en specialiseert zich in onder meer het sportrecht.

Vissers Legal is in Nederland hét kantoor op het gebied van het Sport- en Ondernemingsrecht. Ze werken dagelijks met veel liefde voor atleten, sportbedrijven, verenigingen en overheidsinstanties, met één gezamenlijke passie: sport.

Door Martin Bax

Hoe kunnen Khelif, Petrillo en Semenya deelnemen aan een eerlijke sportcompetitie?

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs was veel te doen rond de gouden medaille van de Algerijnse bokser Imane Khelif. Door haar deelname laaide de discussie over gender in de topsport hevig op. Martin Bax, juridisch adviseur bij Vissers Legal, kijkt naar de juridische kant van genderregels van de internationale sportbonden en onderzoekt een mogelijke oplossing voor een meer inclusieve en eerlijke sportcompetitie.

Een EK-pool op het werk: mag dat zomaar?

Met het EK voetbal voor de deur duiken ze weer overal op: de voetbalpools. Een groot eindtoernooi is voor veel mensen een mooie gelegenheid om een sportweddenschap te plaatsen. De Kansspelautoriteit verwacht dan ook een toename aan weddenschappen en gokreclames deze sportzomer. Veel hoopvolle Nederlanders vullen in hun pool (soms tegen beter weten in) weer Nederland in als winnaar van het EK. Martin Bax, juridisch adviseur bij Vissers Legal, gaat in deze bijdrage in op de regelgeving over online sportweddenschappen en de vraag wat er allemaal wel en niet mag bij een EK-pool.

17 miljoen bondscoaches? De rechter doet er niet aan mee

Met de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs in het vooruitzicht, zijn de kwalificatiewedstrijden in volle gang. Sommige atleten zijn al geplaatst, maar voor de meeste breken nu de cruciale weken aan. Omdat dit voor veel atleten het belangrijkste evenement is in hun korte sportcarrière strijden zij soms zelfs tot in de rechtszaal voor hun kwalificatie. Sportjournalisten smullen van dergelijke procedures, maar in hoeverre heeft een rechter iets te zeggen over olympische kwalificaties?

Een nieuwe profvoetbalclub oprichten: kan dat zomaar?

Een profvoetbalclub geheel gericht op vrouwenvoetbal, onder de naam Hera United kreeg dit plan afgelopen week al veel aandacht. Maar hoe werkt dat als een nieuwe profclub in het Betaald voetbal wil komen? Martin Bax, sportrecht expert bij Vissers Legal, onderzoekt de juridische mogelijkheden binnen de huidige KNVB-reglementen.

Opstappen en toch blijven? Bij FC Volendam kan het

"Wij stappen op bij FC Volendam" was de titel van het bericht dat onder meer technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler van FC Volendam afgelopen december naar de media stuurden. Aanleiding was een langlopend conflict tussen het bestuur en de raad van commissarissen van Volendam dat uitmondde in het ontslag van alle bestuursleden. De Raad van Commissarissen meende dat Jonk en Kohler met dit bericht hun arbeidsovereenkomst hadden opgezegd, maar daar was volgens de ondertekenaars van het statement geen sprake van. Uiteindelijk moest de KNVB Arbitragecommissie zich over de vraag buigen of de heren nu daadwerkelijk hun arbeidsovereenkomst opgezegd hadden. In deze bijdrage analyseert sportrechtjurist Martin Bax de recente uitspraak van de Arbitragecommissie in deze kwestie van 7 februari.

Beperken Tuitert en Kerstholt de dominantie van het CAS?

Vlak voor kerst deed het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak in drie sportzaken, waaronder de zaak over de zogenaamde Super League. Waar deze laatste veel aandacht kreeg in alle (inter)nationale media, is een van die twee andere zaken juridisch gezien misschien wel veel interessanter. Het gaat om de zaak die oud-langebaanschaatser Mark Tuitert en ex-shorttracker Niels Kerstholt aanspanden tegen de internationale schaatsfederatie ISU. In dit blog bespreekt Martin Bax deze uitspraak, die mogelijk vergaande gevolgen heeft voor het internationale sportarbitragetribunaal CAS.

Transfersoap in de wielerwereld: is het tijd voor een voetbaltransfersysteem?

Een heuse transfersaga in het wielrennen: het Belgische toptalent Cian Uijtdebroeks maakt per 1 januari 2024 de overstap van Team BORA-hansgrohe naar Team Visma | Lease a Bike (voorheen Team Jumbo-Visma). Het blijkt een gevoelige overstap. Direct na de aankondiging stelt Team BORA dat er geen sprake is van een transfer en claimt dat de renner nog minimaal een jaar vast zit aan zijn contract. Hoewel transfers in andere sporten zoals voetbal schering en inslag zijn, komt dit in de wielrennerij aanzienlijk minder voor. Daarom neemt Martin Bax in deze bijdrage het transfersysteem in het internationale wielrennen onder de loep.

Rusland in beroep bij het CAS: gaat ook het IOC haar grenzen te buiten?

Het IOC maakte op 12 oktober jl. bekend dat het het Russische Olympisch Comité per direct schorst, omdat het vier regionale sportorganisaties uit bezette gebieden in Oekraïne lid heeft gemaakt. Rusland gaat hier nu tegen in beroep bij het CAS. Martin Bax van Vissers Legal belicht de kansen van Rusland in deze unieke zaak bij het hoogste arbitragetribunaal in de sport.

De dubbele pet van Mislintat: wat zijn de gevolgen voor Ajax als beursgenoteerd bedrijf?

Ajax verkeert momenteel in een crisis. Dat is natuurlijk deels te wijten aan de slechte sportieve resultaten met slechts 5 punten uit de eerste 6 wedstrijden, maar ook op bestuurlijk niveau is het tumultueus. Technisch directeur Sven Mislintat zou tegenstrijdige belangen hebben gehad bij het contracteren van in ieder geval één van de maar liefst twaalf spelers die hij tijdens de afgelopen transferperiode binnenhaalde. Ajax begeeft zich hiermee op glad ijs. De club is een beursgenoteerd bedrijf en daarom gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Belangenverstrengelingen kunnen voor beursgenoteerde bedrijven verstrekkende gevolgen hebben. In deze bijdrage gaat Martin Bax van Vissers Legal in op de gevolgen die deze ontwikkelingen mogelijk teweeg kunnen brengen.