Lex Muller

Lex Muller is al een leven lang sportjournalist. Hij werkte onder meer twintig jaar voor het AD, waarvan ruim elf jaar als chef-sport. Bezocht verschillende Olympische Spelen en WK’s in voetbal, atletiek en zwemmen. Stapte in 1994 over naar de televisie. Eerst naar RTL, uiterst kort bij Sport 7 en vanaf januari 1997 tot eind 2010 bij SBS, waar hij als hoofd sport uitzendingen verzorgde van interlands, eerste divisie, beker, darten, formule 1, marathonschaatsen en wielrennen.
Schreef tal van boeken en nog altijd columns. Werkt nu weer mee aan het samenstellen van een boek over de geschiedenis van SC Heerenveen.

Door Lex Muller

Nevobo brengt samen met Kopila Upreti volleybal naar scholen in Nepal

Kopila Upreti symboliseert op bijzondere wijze de samenwerking van de Nevobo met de volleybalbond van Nepal. Zij bedacht ‘Volleyball4Life’, een project dat vanuit haar nauwelijks te bevatten levensverhaal vorm heeft gekregen. "Sinds december 2016 heb ik veel contact met haar", vertelt Peter van Tarel, manager sportontwikkeling bij de Nevobo en bij de FIVB lid van een soortgelijke commissie.

KNVB let scherper op racisme en discriminatie om gerichter te kunnen optreden

Waar in Italië de bond wegkijkt van de problematiek, streeft de KNVB naar een scherper optreden tegen racisme en discriminatie. "Meldingen hierover worden dit seizoen apart geregistreerd", staat te lezen op de site van de KNVB. Voorheen gebeurde dat ook, maar dan onder de gezamenlijke noemer van "grensoverschrijdend gedrag". De KNVB hoopt hiermee dit soort uitwassen op en rond de velden beter te kunnen monitoren, en doeltreffender en gerichter een club te kunnen benaderen, waar veel van dergelijke incidenten voorkomen.

Peter Blangé streeft met Rotterdam Topsport naar samenwerking tussen steden

Peter Blangé (54) voelt zich 'reserve-Rotterdammer', maar heeft geen hinder van enig rivaliteit met Amsterdam. "Ik heb mijn halve leven getraind in Sporthallen Zuid, maar ook in Topsportcentrum Rotterdam", memoreert de voormalige top-volleyballer, op 1 september begonnen als directeur van Rotterdam Topsport.

Hans Kraay: "Clubs als FC Lienden en JVC Cuijk kunnen het financieel niet bijbenen"

Vanwege financiële problemen trok JVC Cuijk zich voor dit seizoen terug uit de Derde Divisie (zondag). De Brabantse club worstelde met een begrotingstekort van 50.000 euro en zowel het bestuur als de leden durfden het niet meer aan om geforceerd door te gaan met topvoetbal. Amper vijf jaar terug vergezelden 2.000 supporters het eerste team naar PEC Zwolle, waar de triomftocht in de beker eindigde in de kwartfinales.

BEAT probeert integratie Eritrese jongeren te bevorderen

In het kader van de samenwerking met partner NLtraining introduceerde BEAT Cycling Club het project NLtalentenploeg. Begonnen met een oproep aan de groep van Eritrese wielerliefhebbers in Nederland, om gedurende drie maanden serieus kennis te maken met deze sport. "Het was een relatief beknopt programma", vertelt Herman ten Kate, community manager bij BEAT. Vooral bedoeld om de integratie te bevorderen van deze in het verleden gevluchte Afrikanen.

"Europese Spelen van groot belang in aanloop naar Olympische Spelen"

Voor de toekomst van de Europese Spelen hoopt Gerard Dielessen, als directeur van NOC*NSF, op het aanhaken van nu nog afwezige sporten als zwemmen en volleybal. "Natuurlijk zouden wij graag zien dat ook voor TeamNL belangrijke sporten als zwemmen of volleybal in de toekomst gaan meedoen. Ik denk dat het vooral vanuit de sporters en hun begeleiding binnen deze sporten zelf moet komen om de internationale sportfederaties duidelijk te maken dat zij graag een jaar voor de Spelen aan zo’n continentaal multi-sportevenement willen deelnemen", bepleit hij met klem.

UCI legt met nieuwe plannen een bom onder baanploegen als BEAT Cycling Club

Als directeur van de BEAT Cycling Club moest Geert Broekhuizen het plan van de UCI met allerlei ingrijpende hervormingen in het baanwielrennen op internet ontdekken. "Ik kreeg het nieuws via de media onder ogen. Dat was op donderdag 20 juni. Op een site las ik voor het eerst over de verregaande plannen van de UCI voor het baanwielrennen. Vreemd inderdaad voor een directe stakeholder in deze sport", uit Geert Broekhuizen zijn oprechte verbazing over de wijze van communiceren door de UCI, die evenmin het persbericht doorstuurde naar de directie van BEAT.

Algeheel rookverbod past in het streven naar een meer gastvrij stadion

De tijd dat een topvoetballer in de rust stiekem op het toilet een sigaret opstak, lijkt al lang vervlogen. Zoals Johan Cruijff, Piet Keizer of Jan van Beveren vroeger vaak hun opspelende stress op die wijze trachtten af te reageren in de rust van een wedstrijd. Roken past niet bij sport en al helemaal niet bij topsport. Vandaar het algeheel verbod dat de Eredivisie en Eerste Divisie met ingang van het seizoen 2020-2021 invoert in alle stadions in beide afdelingen.

Waarschuwing voor Roda JC: KNVB kijkt strenger dan vroeger naar overnames

Niet alleen de fans van Roda JC bejubelden afgelopen week het nieuws van de overname door de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega. Ook in het Spaanse Murcia steeg gejuich op onder de supporters, die al ruim een jaar ruziën met de investeerder. De club uit Limburg kampte met een tekort van minimaal negen ton op de begroting voor volgend seizoen en koerste af op een faillissement. Tot na weken van geheim gebleven onderhandelingen in Kerkrade ineens de onbekende redder in nood opdook met de garantie zich voor meerdere jaren te verbinden aan de toekomst van Roda JC.

Ronde van Zuidoost Friesland toch slachtoffer van minder politie-inzet

De Ronde van Zuidoost Friesland gaat toch niet door. "Vanwege een tekort aan politie" , verklaart Marietje Holtrop de aanleiding van de afgelasting. De klassieker, de oudste in Friesland, stond voor 25 en 26 mei op de kalender van de KNWU. "De KNWU vindt het sneu en niet leuk. Maar verder is er niet op gereageerd", aldus de moe gestreden voorzitter annex coördinator van het tweedaagse evenement.

Meer signalen van seksuele intimidatie in de sport

In februari richtte NOC*NSF het Centrum Veilige Sport Nederland op. "Het centrum werkt", constateert Geert Slot, voorlichter van de sportkoepel. Dat blijkt uit de sterke stijging van signalen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag. In het verleden draaide het om vijf signalen per jaar. Maar na amper twee maanden sinds de oprichting van het meldpunt op Papendal was dat aantal al opgelopen naar meer dan tien. "Het gaat in dit geval om signalen die voor onderzoek worden doorgegeven aan het Instituut Sportrechtspraak (ISR) of bij bondstuchtcommissies terecht komen", nuanceert Slot

Minder inzet van politie dupeert vooral jeugdkoersen

De politie schroeft dit jaar de inzet van motoragenten bij wielerwedstrijden met twintig procent omlaag en die (eerste) bezuiniging dupeert tot nog toe twee evenementen. De Wim Hendriks Trofee in Zeeland moest zijn tweedaagse inkrimpen tot alleen de klassieker voor elite en beloften op zondag 28 april. En de voor 25 augustus geplande Omloop van Valkenswaard verdween eveneens van de kalender. "Het valt dit jaar nog reuze mee", concludeert Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU. Zo’n twee keer per week voert hij overleg met de politie om de schade in 2020 zoveel mogelijk te beperken.